Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Βρούτσης: "Παρελθόν οριστικά ο Νόμος Κατρούγκαλου"

Ελλάδα – Βρούτσης: “Παρελθόν οριστικά ο Νόμος Κατρούγκαλου”

|

Κριτική Βρούτση στις αιτιάσεις που πρόβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί κατάργησης της 13ης σύνταξης – Τι δήλωσε ο Βρούτσης και τι απάντησε η Αχτσιόγλου 

Μεταρρύθμιση-τομή που αφήνει πίσω το νόμο Κατρούγκαλου χαρακτήρισε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας και Βουλευτής Κυκλάδων (με καταγωγή από τη Νάξο) Γιάννης Βρούτσης κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Παράλληλα άσκησε κριτική στις αιτιάσεις που πρόβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί κατάργησης της 13ης σύνταξης.

“Δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη” σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως αν εφαρμοζόταν το μέτρο θα στοίχιζε 2.3 δισεκατομμύρια ευρώ. ¨”Δώσατε ένα προεκλογικό επίδομα, που πήγαινε στο να χειραγωγήσει. παραμονή των εκλογών την ψήφο των συνταξιούχων” τόνισε, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση

Περιγράφοντας το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες μίλησε για ένα “δρόμο ελευθερίας”, επισημαίνοντας  πως οι μη μισθωτοί θα επιλέγουν κάθε χρονιά “ποια κατηγορία θέλουν ανάλογα με την τσέπη τους”.  Παράλληλα τόνισε  πως αυξάνεται η κατώτατη εισφορά από τα 185 στα 210 ευρώ, ωστόσο- όπως είπε- έχει ληφθεί ειδική μέριμνα. 

Ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως “ο φορολογικός συντελεστής πέφτει από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ” και εξήγησε πως το όφελος από αυτή τη ρύθμιση θα είναι 1.300, ενώ η επιβάρυνση θα είναι 400 ευρώ. “Επομένως είναι σαφές πως κανείς δεν θίγεται” επεσήμανε και προσέθεσε πως η κατώτατη εισφορά των 210 ευρώ οδηγεί σε καλύτερες συντάξεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία οδηγούν σε βελτίωση των συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια δουλειάς αλλά και σε αυξήσεις που δίνονται σε επικουρικές συντάξεις.

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις ο Γ. Βρούτσης ανέφερε πως η κυβέρνηση βρήκε πάνω από ένα εκατομμύριο εκκρεμότητες (για κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, επανυπολογισμούς κ.α.). Όπως είπε το 2021 το 80% των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά, με στόχο να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα όπου καμία σύνταξη δεν θα καθυστερεί πάνω από τρεις μήνες.

Τέλος ο υπουργός υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης είναι 100% αξιόπιστο, ενώ σημείωσε πως το 0.5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2070 θα πηγαίνει υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

Αχτσιόγλου: “Η 13η σύνταξη ήταν μόνιμη και καταργείται”

Νωρίτερα η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι  «το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πολιτικές επιλογές ακραίας μονομέρειας και αυτή είναι η ουσία πίσω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό που λαμβάνει τον χαρακτήρα εξαπάτησης».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει κατά 200 εκατ. ευρώ τα χρήματα που συνολικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι της χώρας το 2020 σε σχέση με το 2019. Μικραίνει την “πίτα” των συντάξεων και απ’ αυτή τη μικρότερη “πίτα” κάνει μια ανάποδη αναδιανομή. Ουσιαστικά αφαιρεί εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να κάνει μικρές αυξήσεις στους συνταξιούχους των ανώτερων κλιμακίων. Οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα είναι χαμένοι», επισήμανε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται για όλους. Σας θυμίζω ότι νομοθετήθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μέτρο. Ήταν ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τις ανώτερες συντάξεις, γιατί αυτές ήταν τότε οι δυνατότητες της οικονομίας. Ένα μέτρο που υπερψήφισε και η ΝΔ. Τώρα καταργείται χωρίς περιστροφές και στους χαμηλοσυνταξιούχους κόβεται μία ολόκληρη σύνταξη. Διαψεύδεται πρωταρχικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και οι δεσμεύσεις του περί διατήρησης της 13ης σύνταξης. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφωνεί επί της αρχής με αυτή. Την έκοψε ολοκληρωτικά το 2012 και ο ίδιος υπουργός την καταργεί δεύτερη φορά, τώρα χωρίς μνημόνια».

Η κυρία  Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο φέρνει τις πρώτες περικοπές μετά το 2016, σε μια περίοδο που ή χώρα δεν βρίσκεται σε μνημόνιο. Πρώτον, κόβει τη 13η σύνταξη και δεύτερον μειώνει 30% τις συντάξεις όσων έχουν καταστεί απασχολούμενοι-συνταξιούχοι πριν την εφαρμογή του ν.4387/2016. Προβλέπει επίσης και άλλη μία περικοπή: το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης από τα 40 έτη και μετά μειώνεται από 2% σε 0,5%. Μια εξαιρετικά απότομη, αδικαιολόγητη και τιμωρητική μείωση για όσους έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης».

Αναφερόμενη στις ασφαλιστικές εισφορές υπογράμμισε ότι εκεί «εκδηλώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η κοινωνική αδικία του νομοσχεδίου και η μονομέρεια του υπέρ των πλέον εύπορων και εις βάρος των πολλών. Η κυβέρνηση θεσπίζει ένα άδικο σύστημα κλάσεων. Κάποιος με 70.000, 100.000, 200.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ή και με ακόμα μεγαλύτερο θα καταβάλλει την ίδια εισφορά με αυτόν που έχει 7.000, 6.000 5.000 ευρώ ή και ακόμα μικρότερο». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται σημαντικά κατά 20%, από τα 185 στα 220 ευρώ, και έχουμε μία σοβαρή επιβάρυνση σχεδόν για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Οι 9 στους 10 επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν σημαντικά για να γίνει μία μεγάλη έκπτωση, ένα μεγάλο δώρο στον 1 στους 10. Ευνοούνται σκανδαλωδώς τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα εις βάρος των μεσαίων και  χαμηλών εισοδημάτων».

Τέλος η κυρία  Αχτσιόγλου τόνισε ότι «με τις επιλογές που η κυβέρνηση έχει κάνει αυτούς τους 7 μήνες στα εργασιακά πλήττει καίρια το ασφαλιστικό. Με τη μείωση των προστίμων για τις αδήλωτες υπερωρίες, με την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, με την εύνοια στους συστηματικούς παραβάτες δεν αφήνετε μόνο τους εργαζόμενους απροστάτευτους, αλλά βάζετε και μια βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος». 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλήνιες 2024: Αποζημίωση για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις εκτός έδρας (!!!)

Πανελλήνιες 2024: Για μία ακόμη χρονιά, αποζημίωση για όσους μαθητές δώσουν εξετάσεις μακριά από τα σπίτια τους

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

Οργή από τους Ευρωπαίους εστιάτορες για τις προτάσεις των Τούρκων να υποχρεωθούν όλες οι φέτες ντονέρ να κόβονται «οριζόντια... με πάχος 3 έως 5 χιλιοστά»

Κυριακή Πάσχα: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των “Blue Star Delos” και “Blue Star Paros”

Δεμένα τα πλοία της Blue Star Ferries το πρωί της Κυριακής του Πάσχα

Σύρος – Αγιο Φως: Με ιδιωτικό σκάφος (χορηγία της ONEX) έφτασε στην Ερμούπολη

Το Άγιο Φως υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Σύρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και φορείς του νησιού.

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"

Πάσχα – Αγιο Φως: Στις 19:30 θα βρίσκεται στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες