Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΚίνα: Βρέθηκε ο ξενιστής του Κορωνοιού;

Κίνα: Βρέθηκε ο ξενιστής του Κορωνοιού;

|

Ο παγκολίνος είναι σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές ο ξενιστής του νέου κορωνοϊού – Στους 636 οι νεκροί στην Κίνα 

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV που ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 600 ανθρώπων στην Κίνα.

«Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας.

Η γονιδιακή ακολουθία του στελέχους του 2019-nCoV που εντοπίσθηκε κατά την έρευνα στους παγκολίνους είναι κατά 99% πανομοιότυπη με την γονιδιακή ακολουθία του στελέχους που έχει μολύνει τους ανθρώπους, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua αναφέροντας ότι ο παγκολίνος είναι «ο πιθανότερος ξενιστής».

Ωστόσο, ο Dirk Pfeiffer, καθηγητής Κτηνιατρικής στο Hong Kong’s City University προειδοποιεί ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι οι παγκολίνοι έχουν μεταφέρει τον ιό. «Οριστικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν εάν γίνει σύγκριση του επιπολασμού (του ιού) μεταξύ διαφορετικών ειδών με βάση αντιπροσωπευτικά δείγματα, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό δεν έχει γίνει», εξηγεί ο επιστήμονας.

Επιστήμονες υγείας θεωρούν ότι ο ιός προήλθε από τις νυχτερίδες και πέρασε στον άνθρωπο μέσω άλλων ειδών (ξενιστών). Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, ο σύνδεσμος με τους ανθρώπους μέσω μίας αγοράς τροφίμων δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, προσθέτει ο Dirk Pfeiffer.

Αύξηση των νεκρών 

Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε σε 636 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς άλλοι 73 ασθενείς υπέκυψαν, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας σήμερα Παρασκευή.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων (69) καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας. Οι 64 από τους ασθενείς πέθαναν στην πόλη Γουχάν, την επαρχιακή πρωτεύουσα.

Σε όλη την κινεζική επικράτεια καταγράφηκαν 3.143 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, γεγονός που αυξάνει σε 31.161 το σύνολο των κρουσμάτων.

Εξ αυτών, «4.821 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», ενώ αντίθετα «1.540 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διαγνώσθηκε και τρίτο κρούσμα του κορωνοϊού

Ένας Ιταλός πολίτης διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Είχε φτάσει αεροπορικώς στην Ρώμη από την Κίνα την περασμένη Δευτέρα, μαζί με άλλους πενήντα πέντε Ιταλούς που ζούσαν μόνιμα στην πόλη Ουχάν.

Ο συγκεκριμένος ασθενής (έγινε γνωστό ότι είναι ηλικίας από τριάντα με σαράντα ετών) μέχρι χθες βρισκόταν σε καραντίνα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τσεκινιόλα, κοντά στην Αιώνια Πόλη. Μόλις οι γιατροί παρατήρησαν ύποπτα συμπτώματα τον μετέφεραν στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων της Ρώμης, Λάτζαρο Σπαλαντσάνι. Στην παρούσα φάση παρουσιάζει μόνον λίγο πυρετό, ο οποίος δεν προκαλεί ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δυο Κινέζοι τουρίστες που επισκέπτονταν την Ρώμη διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι, όπου εξαιτίας αναπνευστικών επιπλοκών έχουν εισαχθεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, μετέβη αργά χθες βράδυ στην έδρα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί, μαζί με τον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, σχετικά με τα μέτρα που στοχεύουν στον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό της πιθανότητας μετάδοσης του κορωνοϊού.

Αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών του Diamond Princess που έχουν προσβληθεί

Άλλοι 41 από τους 3.700 και πλέον επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοιχτά της Γιοκοχάμας, επαληθεύτηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο πλοίο σε συνολικά 61, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας.

Οι επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο είναι πάνω από 3.700, οι 273 εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο.

Οι 41 νέοι ασθενείς, όπως και οι είκοσι που είχαν εντοπιστεί ήδη, θα αποβιβαστούν και θα διακομιστούν σε νοσοκομεία, διευκρίνισε ο Κάτο.

Το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα, καταρχήν για 14 ημέρες, τη Δευτέρα.

Ο 2019-nCoV εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν, μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο, κι έχει έκτοτε εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες. 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Εφυγε” ο Ναξιώτης καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σ. Κορρές

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σ. Κορρές. "Ο Γεώργιος Σ. Κορρές ήταν προσιτός...

ΑΑΔΕ: Σημαντική αύξηση εσόδων από ΦΠΑ

Η μελέτη της ΑΑΔΕ αποκαλύπτει θεαματική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και ενίσχυση της διαφάνειας, χάρη στη σύνδεση POS – ταμειακών μηχανών και την ψηφιοποίηση των συναλλαγών

Πρώτη Απριλίου: Γιατί τα σχολεία θα λειτουργήσουν δύο ώρες λιγότερο;

Νέος εορτασμός στα σχολεία την 1η Απριλίου: «Κόβονται» 2 διδακτικές ώρες

Κακοκαιρία – Πάρος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Τρίτη (01/04) λόγω καιρικών συνθηκών

Κακοκαιρία: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο Τρίτη 1η Απριλίου στην Πάρο

Κακοκαιρία – Μύκονος: Καταιγίδα στη … Χώρα και ήχησε το 112

Πλημμύρισαν τα σοκάκια στη Χώρα της Μυκόνου από την ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τις Κυκλάδες

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επαναλειτουργεί από σήμερα (31/03), επέστρεψε Αθήνα μία πτήση λόγω καιρικών συνθηκών

Επαναλειτουργεί αναβαθμισμένο το αεροδρόμιο Νάξου - Οι εργασίες που έγιναν και η επιστροφή αεροπλάνου στην Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Αιγαίο – 2η ΥΠΕ: Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα

Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα – Οι αμοιβές και οι αρνήσεις

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

ΠΝΑΙ – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Απόφαση όπου ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας

Την εφαρμογή της Oδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ περί επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα