Η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, ξεκινάει αφιέρωμα στον Ιαπωνικό Κινηματογράφο με πρώτη προβολή απόψε (06 Φεβρουαρίου, 21:00) στην αίθουσα της πάλαι ποτέ Σχολής Ουρσουλινών στο Κάστρο της Νάξου
Ακίρα Κουροσάβα, Κέντζι Μιζογκούτσι, και Γιασουχίρο Όζου… Τί, δεν τους γνωρίζετε; Αποκλείεται… Πάμε πάλι… “Αυτοκρατορία των Αισθήσεων”, “Γιοτζίμπο”, “Ταξίδι στο Τόκυο”… Τί; Ούτε κι αυτές τις ταινίες δεν τις γνωρίζετε; Μήπως τον Τοσίρο Μιφούνε; Η τον Τακέσι Κιτάνο; ή την Μέικο Κάτζι; Μπααα εεεε
Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Μα είναι εκπρόσωποι του Ιαπωνικού Κινηματαγράφου… Με τεράστια παράδοση στο χώρο και με προσφορά ταινιών που λειτούργησαν ως βάση δεδομένων για τους δυτικούς κυρίως σκηνοθέτες. Τι νομίζετε; Οτι ο “Πόλεμος των Αστρων” προέκυψε από … παρθενογέννηση; Απλά είναι η δυτική εκδοχή του “Κρυμμένου Φρούριου” του Κουροσάβα… Η μήπως ο Ταραντίνο απλά ξύπνησε ένα πρωί και είπε “θα κάνω κινηματογράφο”… Και τόσοι άλλοι, αν και εμείς υποκλινόμαστε στην απίστευτη ταινία “Η αυτοκρατορία των Αισθήσεων”, ταινία του Ναγκίσα Οσίμα που γυρίστηκε το 1976..Τότε είχε χαρακτηριστεί ως προχωρημένο για την εποχή του.. Σήμερα; Παραμένει το ίδιο…
Γιατί τα λέμε αυτά; Μα πολύ απλά γιατί η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, αφήνει στην άκρη τον Κορεάτικο Κινηματογράφο και πηγαίνει λίγο πιο ανατολικά. Στην πανέμορφη, αισθησιακή, χώρα του “Ανατέλλοντος Ηλίου”… Και από απόψε, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ξεκινάει το αφιέρωμα… Στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα που διαθέτει στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών, στο Κάστρο της Νάξου…
Και όπως διαβάζουμε στο .. πρόγραμμα ” Η Ιαπωνία έχει πολύ δυνατή κινηματογραφική κληρονομιά. Μερικές από τις καλύτερες ταινίες καθώς και κάποιοι από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της μεγάλης οθόνης προέρχονται από την Ιαπωνία. Ο Ακίρα Κουροσάβα, ο Κέντζι Μιζογκούτσι, o Γιασουχίρο Όζου, ο Κον Ιτσικάουα, ο Τακέσι Κιτάνο και πολλοί ακόμη, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα Ιαπώνων σκηνοθετών. Ο Σύγχρονος Ιαπωνικός Κινηματογράφος στηρίζεται σε αυτήν την κληρονομιά αλλά δε μένει εκεί. Οι νέοι σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές της Ιαπωνίας συνεχώς εξελίσσονται και γίνονται όλο και πιο γνωστοί αφήνοντας το αποτύπωμά τους στη βιομηχανία κινηματογράφου της Ιαπωνίας αλλά και του δυτικού κόσμου”.
Περισσότερα στο σύνδεσμο:https://users.sch.gr/nobody/wordpress/?p=3607