Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο - HELMEPA: Το 2019 συλλέξαμε πάνω από 13 τόνους απορριμμάτων...

Αιγαίο – HELMEPA: Το 2019 συλλέξαμε πάνω από 13 τόνους απορριμμάτων από το βυθό και τις ακτές

|

Ο απολογισμός της HELMEPA για το 2019 –  6.500 εθελοντές, πραγματοποιώντας 145 καθαρισμούς, συλλέγοντας πάνω από 13 τόνους απορριμμάτων από το βυθό και τις ακτές – Στην κορυφή της λίστας τα αποτσίγαρα 

Αν και βρισκόμαστε στη μέση του χειμώνα, και παραλίες και θάλασσες δεν είναι στη σκέψη μας, η φροντίδα για την κατάσταση τους πρέπει να μας απασχολεί. Έτσι, η HELMEPA ανακοινώνει τώρα τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας που συντόνισε το περασμένο φθινόπωρο (14 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2019), για 29η χρονιά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών. Η παγκόσμια αυτή εκστρατεία είναι η παλαιότερη και ευρύτερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης πολιτών για τη ρύπανση των θαλασσών και τη συντονίζει το Ocean Conservancy στις ΗΠΑ.

Στη χώρα μας, πήραν μέρος 6.500 εθελοντές, πραγματοποιώντας 145 καθαρισμούς, συλλέγοντας πάνω από 13 τόνους απορριμμάτων από το βυθό και τις ακτές. Όπως και προηγούμενες χρονιές, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας. Μέλη και εθελοντές εκπαιδευτικοί του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές «Ναυτίλοι της HELMEPA» και παιδιά Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων έστειλαν το μήνυμα «Να σώσουμε τις Θάλασσες» προς όλους μας. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν ακόμη ΟΤΑ, Λιμεναρχεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Σύλλογοι, Ναυτικοί Όμιλοι, Μουσεία, Πρόσκοποι, αλλά και απλοί πολίτες, καθαρίζοντας συνολικά 73 χλμ ακτογραμμής. Επιπλέον, οι αυτοδύτες εθελοντές ανέσυραν από το βυθό 1,5 τόνους απορριμμάτων!

unnamed_2.jpg

Συμπληρώνοντας τα ειδικά δελτία καταγραφής απορριμμάτων στη διάρκεια του καθαρισμού, οι εθελοντές συνεισφέρουν στην έρευνα για την περιβαλλοντική κατάσταση των ακτών της χώρας μας. Από την επεξεργασία των δελτίων, προέκυψαν τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα στις συγκεκριμένες ακτές:

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα σε ελληνικές ακτές

1. Αποτσίγαρα 100.525

2. Κομμάτια πλαστικού 33.337

3. Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών και δαχτύλιοι 18.234

4. Καλαμάκια 17.887

5. Κομμάτια χαρτιού 9.132

6. Πλαστικά μπουκάλια νερού/αναψυκτικού  8.789

7. Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης και καπάκια 5.976

8. Κομμάτια φελιζόλ 5.929

9. Πλαστικές σακούλες/κομμάτια σακούλας 5.745

10. Γυάλινα μπουκάλια και κομμάτια 5.022

Τα αποτσίγαρα μαζί με τα πλαστικά μιας χρήσης, καταλαμβάνουν για άλλη μια χρονιά τις πρώτες θέσεις. Τα απορρίμματα αυτά συνδέονται άμεσα με τις καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες. Ενώ τα χρησιμοποιούμε για ελάχιστη ώρα, πεταμένα παραμένουν για πολλά χρόνια, ρυπαίνουν τις ακτές και αποτελούν σοβαρή απειλή για θαλάσσια ζώα και πουλιά. Καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι τα πλαστικά απορρίμματα έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη – στα πιο απομακρυσμένα και ακατοίκητα μέρη, μέχρι τα βάθη των ωκεανών – και μέσω της τροφικής αλυσίδας μπορούν να φτάσουν και στο πιάτο μας, είναι ανάγκη να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης για να περιοριστεί το σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

unnamed_1.jpg

Η HELMEPA ευχαριστεί την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) για την υποστήριξη των δράσεων και συγχαίρει τους εθελοντές που με τη συμμετοχή τους συμβάλλουν στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τις ακτές, να αναδείξουμε τη φυσική τους ομορφιά και να τονίσουμε τη σημασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Στους συντονιστές των δράσεων, τα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονεμήθηκαν αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής.

Να υπενθυμιστεί ότι μεταξύ των φορέων που οργάνωσαν δράσεις της Helmepa, από τις Κυκλάδες είναι το Δημοτικό Σχολείο Χώρας Άνδρου, το Δημοτικό Σχολείο Κορησσίας Κέας και το Λιμεναρχείο Θήρας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.