Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα: Μας .. έκοψαν το κάπνισμα, έρχεται μαχαίρι και στο αλκοόλ

Ελλάδα: Μας .. έκοψαν το κάπνισμα, έρχεται μαχαίρι και στο αλκοόλ

|

Μετά τον αντικαπνιστικό μπαίνει “φρένο” και στο αλκοόλ; – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας και που στηρίζει τις δράσεις του 

Αυτοί είναι ικανοί να μας βάλουν να ξυρίσουμε και το .. .μουστάκι. Την θυμάστε την γνωστή ατάκα από ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου… Εε, μετά τον αντικαπνιστικό νόμο το υπουργείο Υγείας στοχεύει στον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου για την έκθεση στο αλκοόλ, με έμφαση στους ανηλίκους, τους οδηγούς και τις εγκύους.  Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία προβλέπει την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης στο αλκοόλ και της κατάχρησής του καθώς επίσης και αύξηση των ελέγχων στα σημεία διάθεσης του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι έλεγχοι σε χώρους όπου πωλείται αλκοόλ έχουν στόχο να μπει φρένο στην παράνομη διάθεση του σε ανήλικους. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία για τη διάθεση αλκοόλ ενώ δρομολογείται η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στους ανήλικους, τους οδηγούς και τις εγκύους.

Ταυτόχρονα δρομολογείται η δημιουργία γραμμών τηλεφωνικής υποστήριξης για όσους εξαρτώνται από το αλκοόλ. Όσα προαναφέρθηκαν εντάσσονται στο σχέδιο δράσης για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας το οποίο θα είναι σε βάθος πενταετίας, δεσμευτικό για τις υπηρεσίες Υγείας, ενώ προβλέπεται να είναι και κοστολογημένο.

Εμβολιασμός

Το νομοσχέδιο ανάβει το πράσινο φως για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε περιπτώσεις διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος. «Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται δυνάμει απόφασης του υπουργείου Υγείας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή διάδοσης της νόσου», όπως αναφέρεται.

Οι ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά θα ορίζονται σε Υπουργική Απόφαση, καθώς επίσης και το εμβόλιο και το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να το κάνουν. Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, στο μέλλον οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS, email ή τηλεφώνημα για τις εξετάσεις που πρέπει να υποβληθούν αλλά και για τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν, σύμφωνα με Τα Νέα.

Παχυσαρκία

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση προβλέπεται «η συνεργασία της πολιτείας με τη βιομηχανία τροφίμων για τη βελτίωση της σύστασης κατά την παραγωγή τυποποιημένων βιομηχανικών τροφίμων με στόχο τη μείωση προσθήκης άλατος, σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών οξέων, βιομηχανικώς παραγόμενων trans λιπαρών οξέων» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες.

Προβλέπεται η εντατικοποίηση των ελέγχων στα κυλικεία σχολείων και εργασιακών χώρων καθώς επίσης και η υλοποίηση ενημερωτικών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η αλλαγή του μαθήματος της «γυμναστικής» στα σχολεία με τη διαμόρφωση κινήτρων για τη συμμετοχή των μαθητών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Δονούσα στο Greek Islands Trail: Όταν τα μονοπάτια της καρδιάς γίνονται πανελλήνιο σημείο αναφοράς

Η κυκλική διαδρομή Σταυρός–Κέντρος–Μερσήνι–Μεσαριά εντάχθηκε στο εμβληματικό πρόγραμμα G.I.T, προβάλλοντας διεθνώς τη φυσιογνωμία της Δονούσας

ΑΟ Μυκόνου: Χτίζει την επόμενη μέρα στην Basket League, στο στόχαστρο ο Τζέρεμι Έβανς

Αλλαγές στο τεχνικό τιμ, προσθήκες με εμπειρία ΝΒΑ και η αισιοδοξία για… δικό της γήπεδο από την πρεμιέρα

Η Σερβία πετάει… Μύκονο: Νέες πτήσεις από την Air Serbia στην καρδιά του καλοκαιριού

Με νέα εποχική σύνδεση Βελιγράδι–Μύκονος και συνολικά 42 εβδομαδιαίες πτήσεις προς την Ελλάδα, η Air Serbia διευρύνει την παρουσία της στη δημοφιλή ελληνική αγορά

Αλ. Αρβανιτάς: “Ισραήλ vs Ιράν: Ο ακήρυχτος πόλεμος και η «μονοδιάστατη» αλήθεια”

Με δηκτικό ύφος και σπαρταριστή ειρωνεία, ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς αποδομεί τον κυρίαρχο δυτικό λόγο για τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν και αναρωτιέται: Ποιος τελικά έχει δικαίωμα στην άμυνα και ποιος όχι;

Νάξος: Μια γιορτή γεμάτη παιδικά χαμόγελα στον 2ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό

Με τραγούδια, παιχνίδι και συγκίνηση αποχαιρέτησαν τη σχολική χρονιά οι λιλιπούτειοι μαθητές, σε μια γιορτή που πλημμύρισε χαρά και θετικά συναισθήματα.

Η Σαντορίνη «τραγουδά» στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Μια μεγάλη πολιτιστική γιορτή στήνεται στα Φηρά το Σάββατο 21 Ιουνίου, με καντάδες, χορούς και μελωδίες που παντρεύουν την παράδοση με το σήμερα.

Πρόταση Ημέρας: “Ανατολίτικη καυτερή τηγανιά με χοιρινό και μανιτάρια” διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Από τα παραδοσιακά μαγειρέματα της γιαγιάς έως τη fusion νοστιμιά της εποχής, η Μαριέττα Γαλάνη μετατρέπει κάθε συνταγή σε ιστορία – και το NaxosPress σε ένα πιάτο γεμάτο Κυκλάδες

Πρωκτολογικές παθήσεις: Συμπτώματα, διάγνωση και σύγχρονες λύσεις

Μεταξύ των συνηθέστερων πρωκτολογικών προβλημάτων συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τα κονδυλώματα, καθώς και η κύστη κόκκυγος

Νέα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε παιδιά - με μορφωμένους γονείς- που μεγαλώνουν μέσα στη στέρηση

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας