Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΣΥΡΙΖΑ - Αιγαίο: Κύριε Υπουργέ δώστε εξηγήσεις για το χάος στην ακτοπλοϊα

ΣΥΡΙΖΑ – Αιγαίο: Κύριε Υπουργέ δώστε εξηγήσεις για το χάος στην ακτοπλοϊα

|

Ερώτηση του Νεκτάριου Σαντορινιού και του Νίκου Συρμαλένιου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τα όσα γίνονται στο χώρο της Ακτοπλοϊας –  «Εξηγήσεις ζητούνται από τον ΥΝΑΝΠ σχετικά με το φημολογούμενο χάος στην ακτοπλοΐα»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κατέθεσε σήμερα ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, η οποία και συνυπογράφεται από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο, σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που μιλούν για χάος στο ακτοπλοϊκό δίκτυο των νησιών των Κυκλάδων.

Όπως αναφέρει η ερώτηση η κοινή γνώμη των Κυκλάδων «βομβαρδίστηκε» πρόσφατα με σειρά δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην τελική έγκριση των κυκλαδικών δρομολογίων, τα οποία συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην τελευταία, για το 2019, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Γνωμοδότηση Αριθμ. 06/13-12-2019).

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυκλάδων είναι μεγάλη, καθώς, όπως υπογραμμίζουν τα δημοσιεύματα, ήδη 30 μέρες μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και 90 περίπου μέρες από τις σχετικές αιτήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμη το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει εγγράφως για την έγκριση ή όχι μεγάλου μέρους από τα κυκλαδικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες μην μπορούν να ανοίξουν πλάνα και οι νησιώτες να μην μπορούν να κλείσουν εισιτήρια για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινήσεις από τον Υπουργό Ναυτιλίας σχετικά με το αν τηρήθηκαν τα χρονικά περιθώρια που δίνονται από το Άρθρο 3 και 9 του 2932/2001, μέσα στα οποία η ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα έπρεπε να έχουν εγκρίνει τις αποφάσεις του ΣΑΣ. Παράλληλα ζητούν να μάθουν ποια δρομολόγια ακριβώς έχει υπογράψει ο Υπουργός, αφού έκπληξη έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το Υπουργείο εξέδωσε στις 17/01/2020 Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνει πως εγκρίθηκαν κάποια κυκλαδικά δρομολόγια, τα οποία όμως είναι τροποποιημένα σε σχέση με ό,τι ενέκρινε το ΣΑΣ, ενώ, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου μια λεπτομερή δημόσια ενημέρωση σχετικά με το τι εισηγήθηκε το ΣΑΣ και τι τελικώς έχει εγκριθεί επίσημα.

Τέλος, όπως σημειώνεται, ο Υπουργός οφείλει να αποσαφηνίσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με το τι δρομολόγια θα ισχύουν για τις Κυκλάδες, όχι μόνο γιατί οι φορείς των νησιών ανησυχούν ιδιαίτερα για το οικονομικό τους μέλλον και οι νησιώτες έχουν αναστατωθεί από το φόβο του αποκλεισμού, αλλά και γιατί τα δημοσιεύματα βάλουν κατά της πιστότητας του Υπουργείου, αφού φτάνουν στο σημείο να αφήνουν υπονοούμενα μέχρι και για επηρεασμό των αποφάσεων από ανταγωνιστικές εταιρείες.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατατέθηκε αναφέρει τα εξής:

Πρόσφατα η κοινή γνώμη τόσο των νησιών των Κυκλάδων, όσο και πανελλαδικά, «βομβαρδίστηκε» με σειρά δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην τελική έγκριση των κυκλαδικών δρομολογίων, τα οποία συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην τελευταία, για το 2019, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Γνωμοδότηση Αριθμ. 06/13-12-2019).

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυκλάδων είναι μεγάλη, καθώς, όπως υπογραμμίζουν τα δημοσιεύματα, ήδη 30 μέρες μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και 90 περίπου μέρες από τις σχετικές αιτήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμη το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει εγγράφως για την έγκριση ή όχι μεγάλου μέρους από τα κυκλαδικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες μην μπορούν να ανοίξουν πλάνα και οι νησιώτες να μην μπορούν να κλείσουν εισιτήρια για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους. Επίσης, ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκληθεί τόσο στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στους παραγωγικούς φορείς των νησιών αφού οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην τουριστική κίνηση των νησιών και στα πακέτα των καλοκαιρινών διακοπών που ήδη σχεδιάζονται και οριστικοποιούνται.

Περαιτέρω, τα δημοσιεύματα φτάνουν στο σημείο να αφήσουν υπονοούμενα περί επηρεασμού των αποφάσεων του Υπουργείου από ανταγωνιστικές εταιρείες, πλήττοντας ευθέως το κύρος του Υπουργείου και των υπηρεσιών του.

Έκπληξη, τέλος, έχει προκαλέσει, πως ενώ πλανάται, μέσω των δημοσιευμάτων, η παραπάνω κατάσταση σύγχυσης σχετικά με το ακτοπλοϊκό μέλλον των Κυκλάδων, το Υπουργείο εξέδωσε στις 17/01/2020 Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνει πως εγκρίθηκαν κάποια κυκλαδικά δρομολόγια, τα οποία όμως είναι τροποποιημένα σε σχέση με ό,τι ενέκρινε το ΣΑΣ, ενώ, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου μια λεπτομερή δημόσια ενημέρωση σχετικά με το τι εισηγήθηκε το ΣΑΣ και τι τελικώς δέχθηκε ο Υπουργός.

Παράλληλα, ζητήματα εγείρει και το γεγονός, όπως σημειώνεται στα σχετικά δημοσιεύματα, ότι οι ανακοινώσεις αυτές του Υπουργείου αφορούν δρομολόγια που δεν έχουν πράγματι υπογραφεί και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης.

Επειδή, τα χρονικά περιθώρια που δίνονται από το Άρθρο 6 και 9 του 2932/2001, μέσα στα οποία η ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα έπρεπε να έχουν εγκρίνει τις αποφάσεις του ΣΑΣ έχουν παρέρθει και θα έπρεπε ήδη να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με το ποια δρομολόγια έχουν εγκριθεί και ποια όχι,

Επειδή η Πολιτεία πρέπει εγκαίρως και με συνέπεια να μεριμνά για την εξασφάλιση των μετακινήσεων των νησιωτών, χωρίς να τους προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια,

Επειδή τα δημοσιεύματα βάλουν κατά της πιστότητας του Υπουργείου και των υπηρεσιών του,

Επειδή οι φορείς των νησιών ανησυχούν ιδιαίτερα για το οικονομικό τους μέλλον και οι νησιώτες έχουν αναστατωθεί ιδιαίτερα από το φόβο αποκλεισμού,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Για ποια δρομολόγια των Κυκλάδων το ΣΑΣ της 13ης Δεκεμβρίου 2019 εισηγήθηκε θετικά;

  2. Ποια δρομολόγια των Κυκλάδων έχει εγκρίνει γραπτώς ο Υπουργός;

  3. Γιατί παρουσιάζεται τέτοια καθυστέρηση με τη διασύνδεση των συγκεκριμένων νησιών;

  4. Πότε ο Υπουργός προτίθεται να βάλει τέλος στα δημοσιεύματα και στους φόβους των νησιωτών, ανακοινώνοντας τα δρομολόγια των νησιών αυτών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νεκτάριος Σαντορινιός

Νίκος Συρμαλένιος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

«Ζωολογικός Ήχος»: Παιδιά, τραγούδια και φαντασία στον Πύργο Μπαζαίου με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια για ζώα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νάξου.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία