Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΣΥΡΙΖΑ - Αιγαίο: Κύριε Υπουργέ δώστε εξηγήσεις για το χάος στην ακτοπλοϊα

ΣΥΡΙΖΑ – Αιγαίο: Κύριε Υπουργέ δώστε εξηγήσεις για το χάος στην ακτοπλοϊα

|

Ερώτηση του Νεκτάριου Σαντορινιού και του Νίκου Συρμαλένιου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τα όσα γίνονται στο χώρο της Ακτοπλοϊας –  «Εξηγήσεις ζητούνται από τον ΥΝΑΝΠ σχετικά με το φημολογούμενο χάος στην ακτοπλοΐα»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κατέθεσε σήμερα ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, η οποία και συνυπογράφεται από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο, σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που μιλούν για χάος στο ακτοπλοϊκό δίκτυο των νησιών των Κυκλάδων.

Όπως αναφέρει η ερώτηση η κοινή γνώμη των Κυκλάδων «βομβαρδίστηκε» πρόσφατα με σειρά δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην τελική έγκριση των κυκλαδικών δρομολογίων, τα οποία συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην τελευταία, για το 2019, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Γνωμοδότηση Αριθμ. 06/13-12-2019).

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυκλάδων είναι μεγάλη, καθώς, όπως υπογραμμίζουν τα δημοσιεύματα, ήδη 30 μέρες μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και 90 περίπου μέρες από τις σχετικές αιτήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμη το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει εγγράφως για την έγκριση ή όχι μεγάλου μέρους από τα κυκλαδικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες μην μπορούν να ανοίξουν πλάνα και οι νησιώτες να μην μπορούν να κλείσουν εισιτήρια για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινήσεις από τον Υπουργό Ναυτιλίας σχετικά με το αν τηρήθηκαν τα χρονικά περιθώρια που δίνονται από το Άρθρο 3 και 9 του 2932/2001, μέσα στα οποία η ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα έπρεπε να έχουν εγκρίνει τις αποφάσεις του ΣΑΣ. Παράλληλα ζητούν να μάθουν ποια δρομολόγια ακριβώς έχει υπογράψει ο Υπουργός, αφού έκπληξη έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το Υπουργείο εξέδωσε στις 17/01/2020 Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνει πως εγκρίθηκαν κάποια κυκλαδικά δρομολόγια, τα οποία όμως είναι τροποποιημένα σε σχέση με ό,τι ενέκρινε το ΣΑΣ, ενώ, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου μια λεπτομερή δημόσια ενημέρωση σχετικά με το τι εισηγήθηκε το ΣΑΣ και τι τελικώς έχει εγκριθεί επίσημα.

Τέλος, όπως σημειώνεται, ο Υπουργός οφείλει να αποσαφηνίσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με το τι δρομολόγια θα ισχύουν για τις Κυκλάδες, όχι μόνο γιατί οι φορείς των νησιών ανησυχούν ιδιαίτερα για το οικονομικό τους μέλλον και οι νησιώτες έχουν αναστατωθεί από το φόβο του αποκλεισμού, αλλά και γιατί τα δημοσιεύματα βάλουν κατά της πιστότητας του Υπουργείου, αφού φτάνουν στο σημείο να αφήνουν υπονοούμενα μέχρι και για επηρεασμό των αποφάσεων από ανταγωνιστικές εταιρείες.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατατέθηκε αναφέρει τα εξής:

Πρόσφατα η κοινή γνώμη τόσο των νησιών των Κυκλάδων, όσο και πανελλαδικά, «βομβαρδίστηκε» με σειρά δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην τελική έγκριση των κυκλαδικών δρομολογίων, τα οποία συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην τελευταία, για το 2019, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Γνωμοδότηση Αριθμ. 06/13-12-2019).

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυκλάδων είναι μεγάλη, καθώς, όπως υπογραμμίζουν τα δημοσιεύματα, ήδη 30 μέρες μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και 90 περίπου μέρες από τις σχετικές αιτήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμη το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει εγγράφως για την έγκριση ή όχι μεγάλου μέρους από τα κυκλαδικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες μην μπορούν να ανοίξουν πλάνα και οι νησιώτες να μην μπορούν να κλείσουν εισιτήρια για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους. Επίσης, ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκληθεί τόσο στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στους παραγωγικούς φορείς των νησιών αφού οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην τουριστική κίνηση των νησιών και στα πακέτα των καλοκαιρινών διακοπών που ήδη σχεδιάζονται και οριστικοποιούνται.

Περαιτέρω, τα δημοσιεύματα φτάνουν στο σημείο να αφήσουν υπονοούμενα περί επηρεασμού των αποφάσεων του Υπουργείου από ανταγωνιστικές εταιρείες, πλήττοντας ευθέως το κύρος του Υπουργείου και των υπηρεσιών του.

Έκπληξη, τέλος, έχει προκαλέσει, πως ενώ πλανάται, μέσω των δημοσιευμάτων, η παραπάνω κατάσταση σύγχυσης σχετικά με το ακτοπλοϊκό μέλλον των Κυκλάδων, το Υπουργείο εξέδωσε στις 17/01/2020 Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνει πως εγκρίθηκαν κάποια κυκλαδικά δρομολόγια, τα οποία όμως είναι τροποποιημένα σε σχέση με ό,τι ενέκρινε το ΣΑΣ, ενώ, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου μια λεπτομερή δημόσια ενημέρωση σχετικά με το τι εισηγήθηκε το ΣΑΣ και τι τελικώς δέχθηκε ο Υπουργός.

Παράλληλα, ζητήματα εγείρει και το γεγονός, όπως σημειώνεται στα σχετικά δημοσιεύματα, ότι οι ανακοινώσεις αυτές του Υπουργείου αφορούν δρομολόγια που δεν έχουν πράγματι υπογραφεί και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης.

Επειδή, τα χρονικά περιθώρια που δίνονται από το Άρθρο 6 και 9 του 2932/2001, μέσα στα οποία η ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα έπρεπε να έχουν εγκρίνει τις αποφάσεις του ΣΑΣ έχουν παρέρθει και θα έπρεπε ήδη να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με το ποια δρομολόγια έχουν εγκριθεί και ποια όχι,

Επειδή η Πολιτεία πρέπει εγκαίρως και με συνέπεια να μεριμνά για την εξασφάλιση των μετακινήσεων των νησιωτών, χωρίς να τους προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια,

Επειδή τα δημοσιεύματα βάλουν κατά της πιστότητας του Υπουργείου και των υπηρεσιών του,

Επειδή οι φορείς των νησιών ανησυχούν ιδιαίτερα για το οικονομικό τους μέλλον και οι νησιώτες έχουν αναστατωθεί ιδιαίτερα από το φόβο αποκλεισμού,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Για ποια δρομολόγια των Κυκλάδων το ΣΑΣ της 13ης Δεκεμβρίου 2019 εισηγήθηκε θετικά;

  2. Ποια δρομολόγια των Κυκλάδων έχει εγκρίνει γραπτώς ο Υπουργός;

  3. Γιατί παρουσιάζεται τέτοια καθυστέρηση με τη διασύνδεση των συγκεκριμένων νησιών;

  4. Πότε ο Υπουργός προτίθεται να βάλει τέλος στα δημοσιεύματα και στους φόβους των νησιωτών, ανακοινώνοντας τα δρομολόγια των νησιών αυτών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νεκτάριος Σαντορινιός

Νίκος Συρμαλένιος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΝΦΙΑ – Κυκλάδες: Τι ισχύει για τους οικισμούς σε Σαντορίνη και Μύκονο …

Από το 2026 οι κάτοικοι σε χωριά έως 1.500 κατοίκους θα δουν τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 50% και από το 2027 πλήρη απαλλαγή. Τι ισχύει για Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αντίπαρο, Μύκονο και Σαντορίνη.

Παρασκευή Σαλαβγιά στα Κατάπολα: «Τέλος στο τέλειο, υποδοχή στην αποδοχή»

Η νεαρή σύμβουλος αναπηρίας και δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Ένας κόσμος, δύο όψεις» μιλά στις 16 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καταπόλων για τη δύναμη της διαφορετικότητας.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αίτημα για ειδική ποσόστωση μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις

Σύλλογοι Γονέων, Διδασκόντων και η ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων ζητούν δίκαιη μεταχείριση για τους μαθητές που επλήγησαν από απώλειες διδακτικών ωρών λόγω παρατεταμένων σεισμικών φαινομένων.

Συνταγή της ημέρας: Γεμιστοί κεφτέδες με ξινομυζήθρα Νάξου Πιτταρά και σάλτσα κύμινου διά χειρός Γαλάνη

Μια γευστική πρόταση από τη Μαριέττα Γαλάνη, με ρίζες από την Απείρανθο και τη Μικρά Ασία, που παντρεύει την παράδοση με τα εκλεκτά προϊόντα της Νάξου.

Ρήγμα Ανύδρου: Σεισμός 3.9 R λίγο πριν τις 7 το πρωί της Δευτέρας (15/09)

Η δόνηση καταγράφηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί με επίκεντρο 14 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης. Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ηρακλειά: Αντίδραση επαγγελματιών για τις αυξήσεις στο νερό, τι αναφέρουν, ποια απάντηση πήραν

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηρακλειάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αυξήσεις στο κόστος ύδρευσης και ζήτησε δίκαιο επιμερισμό δαπανών ανά νησί.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Santorini Experience 2025: Ντρισμπιώτη, Μάλτση, Παπανικολάου, Ιακωβάκης δίνουν δυναμικό «παρών»

Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Santorini Experience 2025

Κόρωνος: Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από τον Γιάννη Γερασιμίδη, πολιτιστική «ανάσα» στο χωριό

Μια ακόμη πρωτοβουλία του Γιάννη Γερασιμίδη που συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας του τόπου, με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά σε κατοίκους και επισκέπτες.

Νάξος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης στο ύψος του Λυκείου

Σπασμένος σωλήνας ύδρευσης πλημμύρισε τον δρόμο μπροστά στο ΓΕΛ «Μανώλης Γλέζος». Άμεση κινητοποίηση του Δήμου, αποκατάσταση της ζημιάς σε λίγες ώρες.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου