Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑιγαίο: "Οχι" στις κλειστές δομές, 42.000 μετανάστες στα νησιά

Αιγαίο: “Οχι” στις κλειστές δομές, 42.000 μετανάστες στα νησιά

|

Περισσότεροι από σαράντα χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται πλέον στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ – Ο θάνατος του 20χρονου από το Κονγκό στη Μόρια μεγαλώνει ακόμη το πρόβλημα φιλοξενίας στις δομές 

Ενώ η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, οι κάτοικοι των περιοχών όπου προβλέπεται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά λένε «όχι», προβάλλοντας διάφορους λόγους αδυναμίας να συμμετέχουν στο σχέδιο της κυβέρνησης για διαμοιρασμό.

Οι ροές προσφύγων και μεταναστών σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω, αν και μειωμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, συνεχίζονται παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Το τελευταίο 24ωρο, 58 άτομα έφθασαν σε νησιά από την Τουρκία. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε νησιά του Αιγαίου, από τις 6 έως και τις 12 Ιανουαρίου, έφθασαν 508 άτομα.  Λιγότεροι από την προηγούμενη εβδομάδα, που ο αριθμός των αφιχθέντων ήταν 1.091, αλλά σαφώς περισσότεροι σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, όταν είχαν φθάσει μόλις 198 άτομα.

Επίσης, από τις 6 έως τις 12 Ιανουαρίου, 533 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα, χωρίς ωστόσο αυτό να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών, λόγω των συνεχιζόμενων αφίξεων. Είναι ενδεικτικό ότι τον τελευταίο μήνα, από τα νησιά μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 4.586 άτομα, ωστόσο υπολογίζεται ότι περίπου ανάλογος ήταν και ο αριθμός των αφίξεων. Ετσι, πλέον, στα νησιά του Αιγαίου όπου υπάρχουν ΚΥΤ βρίσκονται σχεδόν 42.000 άνθρωποι, πολλοί περισσότεροι από όσους μπορούν να αντέξουν οι δομές που υπάρχουν, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη Τετάρτη υπέκυψε στα τραύματά του ένας ακόμη 20χρονος αιτών άσυλο από το Κονγκό, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τον 20χρονο είχε μαχαιρώσει, για να του κλέψει το κινητό τηλέφωνο, 27χρονος Αφγανός στον καταυλισμό της Μόριας. Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία δύο τουλάχιστον κέντρων φιλοξενίας – καταυλισμών στο νησί και ζητεί τη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας που εφαρμόζεται έως τώρα, με την ενοικίαση διαμερισμάτων.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης αποφάσισε σε συνεδρίασή του προχθές, να ζητήσει συνάντηση με τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη προκειμένου να του παραδώσει ενημερωτική επιστολή που θα τεθεί υπόψη των δημοτικών συμβουλίων τις επόμενες ημέρες. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σουφλίου, από την άλλη, χθες αποφάσισε με ψήφισμά του «τη συνεχή, αδιάλειπτη και ασφαλή φύλαξη των συνόρων κατά μήκος της ζώνης του Εβρου, κατά τρόπο που να αποτρέπεται η εισδοχή παράνομων αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας», ώστε οι κάτοικοι να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Οπως επισημαίνουν, λόγω των μεταναστευτικών ροών, η ζωή τους έχει αλλάξει δραματικά.

Την ίδια στιγμή, στην Πεντέλη αλλά και στους γύρω δήμους συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων για την δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο κτίριο όπου στεγαζόταν το Αστυνομικό Τμήμα Πεντέλης. 

Φωτογραφία και πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

Νάντια Σαλτερή: «Ο Μητσοτάκης έχασε τους ψηφοφόρους του Κέντρου – Επιστρέφουμε με αίτημα Προανακριτικής»

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για την κάλυψη Βορίδη – Αυγενάκη και κατήγγειλε πολιτική υποκρισία και θεσμικό ευτελισμό.

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν το Αιγαίο, στα 100 km/h η ριπή στην Τήνο! (πίνακας)

Το στενό Τήνου – Μυκόνου «πήρε κεφάλι» με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα – Ποια νησιά ακολούθησαν στην κατάταξη

Περιστατικό με το Hellenic Highspeed στην Αμοργό: Καταπέλτης έπεσε στη θάλασσα (video)

Ακινητοποιήθηκε το πλοίο ανοιχτά των Καταπόλων – Αντικατέστησε το Highspeed 4 στη γραμμή Πειραιά – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Δύο νέα παιδιά από τη Σίφνο πρόσφεραν κατάλυμα στη γιατρό του νησιού

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η δημόσια έκκληση του Δήμου για φιλοξενία της γιατρού βρήκε συγκινητική ανταπόκριση από τον Πέτρο Τσαλά και την Ελένη Καλογήρου

Επανεκκίνηση για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Βόρεια Νάξο

Δύο ιστορικά μονοπάτια με αφετηρία την Κωμιακή επανενεργοποιούνται με στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.