Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣαντορίνη: Τίτλοι τέλους για τον «Κουκούμαβλο»

Σαντορίνη: Τίτλοι τέλους για τον «Κουκούμαβλο»

|

Μετά από τριάντα χρόνια, ένα από τα εστιατόρια – θρύλος της Σαντορίνης (από την Οία στα Φηρά) , το “Κουκούμβαλο” κλείνει την κουζίνα του… 

Η είδηση έρχεται εκτός εποχής, αλλά δυστυχώς ο θρυλικός «Κουκούμαβλος» δεν θα ξανανοίξει στη Σαντορίνη. Μετά από 30 χρόνια δημιουργικής πορείας και λόγω των πολύ δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν τα fine dining εστιατόρια στα Φηρά, ο Νίκος Πουλιάσης –ο σεφ που τον γέννησε- πήρε την δύσκολη απόφαση.

Ο «Κουκούμαβλος» άνοιξε στην Οία τον Οκτώβριο του 1989 και έγινε θρύλος εκείνα τα χρόνια στη Σαντορίνη. Τα ελάχιστα τραπέζια του ήταν περιζήτητα και δυσεύρετα. Η μεγάλη πίεση του κόσμου οδήγησε τον Πουλιάση να μεταφέρει το εστιατόριο στα Φηρά όπου δημιούργησε μια ρομαντική φωλιά κάτω από τα σταυροθόλια ενός όμορφου καπετανόσπιτου με φοβερή θέα στην Καλντέρα, μέχρι που το 2016 ανέβηκε σε άλλο χώρο πάνω στο φρύδι των Φηρών.

Το 2019 τιμήθηκε με έναν ακόμη “Χρυσό Σκούφο” (15/20) και όπως διαβάσαμε “ Η συναρπαστική θέα από τη σάλα και τη βεράντα στην Καλντέρα και στο ηφαίστειο είναι το μαγικό σκηνικό για τις sui generis δημιουργίες του πολυβραβευμένου σεφ Νίκου Πουλιάση. Το μαξιμαλιστικό ύφος του συνδυάζει με τολμηρό τρόπο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα κι εδέσματα με πασίγνωστες διεθνείς γεύσεις. Εξαιρετική και η wine list, σε ένα εστιατόριο μείζονα γαστρονομικό προορισμό στη Σαντορίνη”.

Νίκος Πουλιάσης

Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης της γαστρονομίας ανέπτυξε το δικό του γευστικό ιδίωμα. Παράτολμοι και πρωτόγνωροι συνδυασμοί υλικών, ευρηματική ελληνοπρέπεια και μια πολύ ξεχωριστή προσέγγιση στα γλυκά μέσα από την οπτική της μαγειρικής ήταν τα στοιχεία της μπαρόκ κουζίνας του με πιάτα σαν τις εμβληματικές καραβίδες με σάλτσα λευκής σοκολάτας με λάιμ, τζίντζερ και καρπάτσιο πράσινου μήλου, την πολυεπίπεδη φάβα-βελούδο με μους ξινών δαμάσκηνων, φρουτώδη πικράδα βύσσινων και καβουρντισμένα αμύγδαλα, η τα εκπληκτικά σπαγκέτι με ένα απίστευτο ακόρντο από κεράσια, γάλα καρύδας, λάιμ, βανίλια Μαδαγασκάρης και ψητά κάσιους.

Έχοντας πάθος για το φουαγκρά, το σέρβιρε με cupcake μαστίχας, κουφέτα, σιρόπι σαντορινιάς μπίρας ή ακόμη με σιμιγδαλένιο χαλβά και σάλτσα από μαύρα μούρα. Όσο για τα καταπληκτικά γλυκά του, έφτιαξε ο αθεόφοβος μέχρι τιραμισού με ψητή μελιτζάνα σε σάλτσα λευκής σοκολάτας και λάδι δεντρολίβανου, αλλά και παγωτό από κατσικίσιο γάλα, σιρόπι ξιδιού – κόκκινου κρασιού με τζίντζερ και μπούκοβο για να κάψει πολλές καρδιές. Ο Πουλιάσης όμως είναι μεγάλος μάστορας και καταφέρνει να δημιουργεί εξαιρετικές ισορροπίες που κάνουν το εξαντρίκ γοητευτικό και καλοδεχούμενο.

Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2016 μετέφερε στη Σαντορίνη το ..πνεύμα του Κλάους Φώγιερμπαχ ενός εκ των κορυφαίων chef που γνώρισε η Αθήνα… Το είχε ονομάσει «Εγκώμιο στον Κλάους Φώγιερμπαχ και το “Bajazzo”» και όπως είχε δηλώσει στο περιοδικό Αθηνόραμα για την κίνησή του εκείνη ” Τα πιάτα του είχαν ψυχή, συναίσθημα, μαγεία, ποίηση, θεατρικότητα, σε κέρδιζαν με την αμεσότητά του και παρά την τόλμη τους είχαν καθαρές γεύσεις και μετρημένες αντιστίξεις. Έπαθα την πρώτη φορά που έφαγα φαγητό του Κλάους, έπαθα με την ομορφιά του».

Αυτή την περίοδο διαμορφώνει τα μελλοντικά του σχέδιά του και σύντομα θα επανέλθουμε με νέα όπως διαβάζουμε στο περιοδικό “Αθηνόραμα”  με την ελπίδα να συνεχίσει να προσφέρει γαστρονομικές εκπλήξεις στους λάτρεις του καλού φαγητού… 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία