Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΝάξος: Το Γλινάδο (Ν. Σέργης) πάει ... Διάστημα (Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος)

Νάξος: Το Γλινάδο (Ν. Σέργης) πάει … Διάστημα (Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος)

|

Χαμόγελα για τους κατοίκους του Γλινάδου Νάξου.. Ενα δικό τους παιδί, το Νίκος Σέργης (του Αναστασίου) εδώ και δύο ημέρες έχει διοριστεί ως Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος…  Ποια είνα τα υπόλοιπα μέλη 

Το ξέρετε ότι έχουμε Κέντρο Διαστήματος εδώ στην Ελλάδα; Μπορεί να έχει βραχύβια ιστορία αλλά έχει κερδίσει αρκετές σελίδες στα social media και όχι μόνο κυρίως ελέω της αιφνίδιας ανακοίνωσης λειτουργίας του αλλά και όσων διαδραματίστηκαν στη συνέχεια… 
Πριν από δύο ημέρες, με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη ορίζονται ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Η θητεία των ανωτέρω είναι πενταετής. Και μας εντυπωσίασε γιατί στη θέση του Διευθύνων συμβούλου είδαμε έναν Ναξιώτη επιστήμονα. Τον Νίκο Σέργη του Αναστασίου, ένα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που έχει μάλιστα τιμηθεί και από την NASA… Ο Σέργης έχει καταγωγή από το Γλινάδο και όπως είναι αυτονόητο η τιμή για το νησί μας είναι τεράστια… 

Ειδικά εάν διαβάσει κανείς το βιογραφικό του, αντιλαμβάνεται ότι ο ο Νίκος Σέργης έχει καταφέρει πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και δίκαια είναι ανάμεσα τους εκλεκτούς της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο κέντρο…  Ο Δρ. Νίκος Σέργης (MSc, PhD) είναι ερευνητής στο πεδίο της Διαστημικής Φυσικής. Από το 2006 εργάζεται στο Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Applied Physics Laboratory του Johns Hopkins University (JHU/APL), ενώ από το Φεβρουάριο του 2017 είναι και Συνεργάτης Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Έχει εκτενές ερευνητικό έργο με περισσότερες από 75 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (Science, Nature, Nature Physics, Nature Astronomy, GRL, JGR κ.α.), περισσότερες από 1600 ετεροαναφορές (h-index 25) και μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων ομιλιών-σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2009 και το 2018 βραβεύθηκε από τη NASA για τη συμμετοχή του στην αποστολή Cassini-Huygens. Ο Δρ. Σέργης έχει διοικητική εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ υπηρετεί ως αξιολογητής για προτάσεις που υποβάλλονται προς χρηματοδότηση στη NASA, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και σε εθνικούς φορείς χρηματοδότησης διαφόρων χωρών της Ευρώπης. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι επικεφαλής ή μέλος διεθνών ερευνητικών ομάδων στο χώρο της Διαστημικής Επιστήμης και Εφαρμογών, με ενεργό συμμετοχή σε προγράμματα και συνεργασίες με ιδρύματα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αργεντινή και άλλες χώρες. Ο Δρ. Σέργης έχει επιβλέψει ή συνεπιβλέψει διδακτορικές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διατριβές στην Ελλάδα (Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ) και το εξωτερικό. Είναι μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU).

Οσο για τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου; 

Ιωάννης Δαγκλής (πρόεδρος): Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας. Έχει προσκληθεί σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων της NASA, της European Space Agency, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ακαδημίας της Φινλανδίας. Έχει συμμετάσχει στις επιστημονικές ομάδες 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών και έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος 21 διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Γεώργιος Νούνεσης (αναπληρωτής πρόεδρος): Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου (2017-2019). Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην μεταφορά τεχνολογίας επιτυγχάνοντας τις πρώτες μεγάλες συμφωνίες του Δημοκρίτου με διεθνείς επιχειρήσεις, κολοσσούς στην καινοτομία. Διδάκτορας Φυσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στο ΜΙΤ (1987 – 1995).

Αντιγόνη Γιαννακάκη (μέλος): Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εκτεταμένη δικαστηριακή και συμβουλευτική εμπειρία σε όλους τους κλάδους Δικαίου με εξειδίκευση στο Δίκαιο Πληροφορικής και στις νέες τεχνολογίες (GDPR, Cyber Security κλπ). Έχει διατελέσει Δικηγόρος στην Δικηγορική Εταιρεία «Κ. Παπακωστόπουλος και Συνεργάτες» (μέλος της KPMG) και νομική σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Κωνσταντίνος Καράντζαλος (μέλος): Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με διδακτορικό στην Τηλεπισκόπηση και μεταδιδακτορικό σε μεθόδους Παρατήρησης Γης και Μηχανικής Μάθησης. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα για την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων, με διεθνείς διακρίσεις για την επιστημονική συνεισφορά του ερευνητικού του έργου.

Κωνσταντίνος Συνολάκης (μέλος): Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1997) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2004). Από το 2016, είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Έχει διεξάγει έρευνες στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης επιρροής.

Παύλος – Πέτρος Σωτηριάδης (μέλος): Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής της Σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Έλαβε Δίπλωμα από το ΕΜΠ, Master από το Πανεπιστήμιο Stanford και Διδακτορικό από το MIT και διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Επιβλέπει πολυμελή ομάδα ερευνητών και έχει συνεργαστεί με μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες και ερευνητικά εργαστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχοντας λάβει διεθνή βραβεία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Santorini Experience 2025: Ντρισμπιώτη, Μάλτση, Παπανικολάου, Ιακωβάκης δίνουν δυναμικό «παρών»

Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Santorini Experience 2025

Κόρωνος: Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από τον Γιάννη Γερασιμίδη, πολιτιστική «ανάσα» στο χωριό

Μια ακόμη πρωτοβουλία του Γιάννη Γερασιμίδη που συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας του τόπου, με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά σε κατοίκους και επισκέπτες.

Νάξος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης στο ύψος του Λυκείου

Σπασμένος σωλήνας ύδρευσης πλημμύρισε τον δρόμο μπροστά στο ΓΕΛ «Μανώλης Γλέζος». Άμεση κινητοποίηση του Δήμου, αποκατάσταση της ζημιάς σε λίγες ώρες.

40 χρόνια Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με μια μοναδική δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Η παράσταση THIS THAT KEEPS ON – a personal archaeology ζωντανεύει για μία μόνο βραδιά στο Ηρώδειο, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της «Μεταμόρφωσης» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Αυξανόμενη στήριξη καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ ένας στους τρεις ζητά να επαναπατριστούν όλα τα αμφιλεγόμενα εκθέματα.

Τουρκία – Μεγάλη του Γένους Σχολή: Καμία εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

«Καμπανάκι» για τον ελληνισμό της Πόλης – Συνολικά 302 μαθητές φοιτούν φέτος στα ελληνικά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.

Γαύδος: 578 μετανάστες σε λιγότερο από 24 ώρες – Συναγερμός για τις τοπικές αρχές

Με 9 βάρκες έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες στο ακριτικό νησί. Πλέον οι φιλοξενούμενοι στην Αγυιά Χανίων φτάνουν τους 1.139, με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Αμοργός: Προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» με μουσική του Έννιο Μορρικόνε

Ο Σύλλογος «Νήσος Αμοργός» σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς τιμούν τον κινηματογράφο με την αριστουργηματική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε στα Κατάπολα.

Φιλώτι -Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στην καρδιά της Νάξου, εκεί όπου οι παραδόσεις ζωντανεύουν

Ανάμεσα στις πλαγιές του Ζα, το κεφαλοχώρι αποκαλύπτει τη γοητεία των Κυκλάδων μέσα από τα σοκάκια, τις γιορτές και το Λαογραφικό του Μουσείο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική