Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Τι θα δούμε φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ελλάδα: Τι θα δούμε φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

|

Αυτά είναι τα νέα δεδομένα για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις… Ο δεκάλογος των αλλαγών 

Πανελλαδικές εξετάσεις 2020…. με νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα δώσουν οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά και με αριθμό εισακτέων πιθανότατα χαμηλότερο από τον περσινό, καθώς το θέμα θα συναποφασίζεται από το υπουργείο Παιδείας και τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων.

Φέτος το εξεταστικό τοπίο αναμένεται να είναι διαφορετικό, Καθώς με την έναρξη του έτους μαθητές και εκπαιδευτικοί εντείνουν τους ρυθμούς της προετοιμασίας τους για τις επερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις, “ΤΑ ΝΕΑ” καταγράφουν τις πρώτες οδηγίες για τους χιλιάδες ενδιαφερόμενους που θα διεκδικήσουν το καλοκαίρι μια θέση στον ήλιο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.Όπως εξηγεί ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, Χρήστος Τσαουσάνης φέτος οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τμήματα από ένα επιστημονικό πεδίο, εν αντιθέσει με το προγενέστερο σύστημα. Παράλληλα ο μεγάλος “άγνωστος” παραμένει το πώς θα διαμορφωθούν στην πορεία του έτους τα προγράμματα σπουδών των νέων τμημάτων των ΑΕΙ καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών αποφοίτων τους.

Τα φετινά δεδομένα των Πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με τα “ΝΕΑ” είναι:

1. Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόζεται το νέο σύστημα εισαγωγής όπου σε καθεμία από τις τέσσερις ομάδες προσανατολισμού αντιστοιχεί σε ένα επιστημονικό πεδίο.

2. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν τμήματα μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο.

3. Η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια και τη φετινή χρονιά θα γίνει με τους βαθμούς των Πανελλαδικών.

4. Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου.

5. Με το νέο σύστημα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων και όσοι απόφοιτοι επιλέξουν το νέο σύστημα, δεδομένου ότι οι παλαιοί απόφοιτοι μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν είτε το νέο είτε το παλαιό σύστημα.

6. Δεν υφίστανται τμήματα ή διαδικασία ελεύθερης πρόσβασης με το ισχύον σύστημα.

7. Ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης εκδίδεται έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους ύστερα από γνώμη των τμημάτων και ισχύει για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του ίδιου σχολικού έτους.

8. Η ακριβής κατάταξη των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία εκδίδεται έως τα μέσα Μαΐου του κάθε σχολικού έτους και ισχύει για τις Πανελλαδικές του επόμενου σχολικού έτους.

9. Ειδικά για το σχολικό έτος 2019- 2020 οι απόφοιτοι οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές υποψηφίων Γενικού Λυκείου μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε αυτές είτε α) με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν το σχολικό έτος 2019- 2020 είτε β) με τους όρους και προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018- 2019. Η επιλογή θα γίνει κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων- δηλώσεων των υποψηφίων Γενικού Λυκείου.

10. Ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ’ Τάξης Γενικών Λυκείων θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Μουσική βραδιά απόψε (20/08) στο Γλινάδο (αφίσα)

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση με τραγούδι και μελωδίες που θα ταξιδέψουν το κοινό.

Ελλείψεις αίματος τον Αύγουστο: Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία από πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ προειδοποιεί για καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις λόγω Αυγούστου – Ειδική αιμοδοσία στο Σύνταγμα 20-23 Αυγούστου με διευρυμένο ωράριο

Στη Γ΄ Γυμνασίου το νέο μάθημα Οικονομίας – Αλλαγή σχεδίων στο… παρά πέντε

Από το εκπαιδευτικό έτος 2025-2026 οι μαθητές θα διδάσκονται οικονομικό εγγραμματισμό μία ώρα την εβδομάδα

Συναγερμός στη Δήλο: Φωτιά σε ιστιοφόρο – Σώοι οι δύο επιβαίνοντες χάρη στην άμεση επέμβαση του Λιμενικού

Η έγκαιρη κινητοποίηση του Λιμεναρχείου Μυκόνου και η συμβολή ιδιωτικού σκάφους αποσόβησαν τα χειρότερα – Δήλωση του Γιώργου Βάλλη για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Guardian: Οι ξένοι ζουν το όνειρο, οι Έλληνες αποκλείονται από τις διακοπές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές, την ώρα που ο τουρισμός «σπάει ρεκόρ».

Η Δανία καταργεί τον ΦΠΑ στα βιβλία για να ενισχύσει την ανάγνωση

Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την «κρίση ανάγνωσης» στους νέους, καταργώντας τον υψηλότερο φόρο βιβλίου στην Ευρώπη.

E-Kouros 2025: Υποχρεωτική εγγραφή για όλα τα αθλητικά σωματεία έως 31 Αυγούστου

E-Kouros 2025: Υποχρεωτική εγγραφή για όλα τα αθλητικά σωματεία έως 31 Αυγούστου – Το μήνυμα Βρούτση

Καμία επικινδυνότητα στο Ημεροβίγλι, διαβεβαιώνει ο Δήμος Θήρας

Το περιστατικό αποκόλλησης εδαφών εντάσσεται στη γεωλογική ιδιομορφία του νησιού – Η Σαντορίνη παραμένει απολύτως ασφαλής

Νάξος: Στις 28 Αυγούστου η 4η λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Ειδική συνεδρίαση (λογοδοσία) του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 28 Αυγούστου για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2025

Όταν η ελπίδα έχει τέσσερα πόδια: Σκύλοι θεραπείας στο πλευρό των ασθενών στο νοσοκομείο Μεταξά

Στο νοσοκομείο Μεταξά, οι αγκαλιές με τους τετράποδους φίλους χαρίζουν χαμόγελα και δύναμη σε όσους δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι