Να υπάρξει από την Κυβέρνηση ειδική ρύθμιση στον αντικαπνιστικό νόμο για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ζητάει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Βενετίδης – Επικαλείται τις χαμηλές θερμοκρασίες – Ικανοποίηση στην Κυβέρνηση για την συμμόρφωση των πολιτών
Λέτε να τα καταφέρουμε; Υψηλή συμμόρφωση στον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους καταγράφουν οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβεβαιώνοντας όσους θεωρούν ότι η ελληνική κοινωνία έχει πλέον «ωριμάσει» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του δικαιώματος των άλλων σε χώρους ελεύθερους από καπνό. Σύμφωνα με τον απολογισμό των ελέγχων που διενήργησαν τα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, τρία στα τέσσερα καταστήματα φαίνεται να τηρούν πιστά τον νόμο. Τα υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης φαίνεται να έχουν εντυπωσιάσει και στελέχη της κυβέρνησης που δεν περίμεναν τόσο γρήγορη αποδοχή του νόμου από τους πολίτες. .
Πάντως, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, από την έναρξη της περιόδου επιβολής προστίμων (20 Νοεμβρίου) έως και το τέλος του 2019, ελέγχθηκαν συνολικά 568 καταστήματα –κυρίως εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παιδότοποι, Ιντερνετ καφέ, κυλικεία θεάτρων και νυχτερινά κέντρα ανά τη χώρα. Από το σύνολο των καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε παράβαση στο 75% των περιπτώσεων. Στα υπόλοιπα περίπου 140 καταστήματα, η πλειονότητα των παραβάσεων (85%) αφορούσε την ύπαρξη σταχτοδοχείων ή σε μη επαρκή σήμανση της απαγόρευσης του καπνίσματος και μόλις στο 15% των καταστημάτων εντοπίστηκαν θαμώνες που κάπνιζαν. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 21 άτομα επειδή κάπνιζαν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν. Το ίδιο διάστημα, η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για την εφαρμογή του νόμου 1142, δέχθηκε περισσότερες από 7.000 κλήσεις, εκ των οποίων περίπου το 45% αφορούσε καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου. Η πλειονότητα των καταγγελιών σχετιζόταν με παραβάσεις σε καταστήματα της Αττικής, ενώ «δεύτερη» σε αριθμό καταγγελιών έρχεται η Κρήτη.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά… Οι καπνιστές ασφυκτιούν και αναζητούν παράθυρα μέσω του Νόμου με τη δημιουργία “Λέσχης Καπνιστών” κυρίως στα κέντρα διασκέδασης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της νεοσύστατης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Πανελλήνιας Κίνησης Καπνιστών – Smokers Welcome SPM», η οποία, σύμφωνα με τους ιδρυτές της, έχει ως αποστολή την «εξασφάλιση στα μέλη της, ουσιαστικής πρόσβασης στην εγχώρια κοινωνική ζωή, μέσω της ανάπτυξης πανελλήνιου δικτύου εντευκτηρίων μελών καπνιστών σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης καταστημάτων μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, νόμιμης διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών κ.λπ. κατηγοριών κλειστών χώρων συνάθροισης κοινού». Η «Κίνηση» απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη χώρους καπνιστών (υπενθυμίζεται ότι έως πρόσφατα σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης και καζίνο επιτρεπόταν το κάπνισμα σε κάποιους χώρους), ζητώντας να της παραχωρήσουν με υπομίσθωση αυτούς τους χώρους ώστε να χρησιμοποιηθούν ως λέσχες για καπνιστές. Η «Κίνηση» σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι έχει γνωστοποιήσει στο υπουργείο Υγείας το πρόγραμμά της με την τεκμηρίωση της νομικής συμβατότητας προς την ισχύουσα αντικαπνιστική νομοθεσία.
Υπάρχουν όμως και οι πιο γραφικοί. Οπως ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Βενετίδης, ο οποίος άκουσον άκουσον ζητάει από τη Κυβέρνηση εξαίρεση της Βόρειας Ελλάδας από τον αντικαπνιστικό Νόμο γιατί έχει χαμηλές θερμοκρασίας και οι καπνιστές μπορεί να κρυώσουν εάν βγουν έξω για να καπνίσουν. Όπως επισημαίνει στο Evros-news.gr, έχει γίνει o αποδέκτης επισημάνσεων αλλά και έντονων παραπόνων όχι μόνο από καταστηματάρχες, αλλά και από τον απλό κόσμο, τους ανθρώπους οι οποίοι καπνίζουν και δεν μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους, γιατί είναι υποχρεωμένοι να κάθονται σε συνθήκες έντονου κρύου. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα τόσο στον Έβρο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της Βόρειας Ελλάδας, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τον χειμώνα.
Ο κ.Βενετίδης τονίζει ότι οι κατασκευές που προβλέπονται στο νομό για τους καπνίζοντες, με τους ειδικούς χώρους των καφέ ή των καταστημάτων εστίασης, προϋποθέτουν την ύπαρξη δύο ανοιγμάτων αριστερά και δεξιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ουσιαστικά ο κόσμος να κάθεται στον αέρα και στο έντονο κρύο στη Βόρεια Ελλάδα. “Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο στις περιοχές μας, γιατί ο χειμώνας είναι βαρύς. Κάτι που δεν ισχύει στη νότια Ελλάδα, αφού εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα όσον αφορά τις θερμοκρασίες και θα πρέπει η Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο ώστε υπάρξει μία ειδική ρύθμιση για τις περιοχές μας. Γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα τόσο για τον κόσμο που θέλει να βγει έξω και να πάει να πιει τον καφέ του ή να φάει, όσο και για τους καταστηματάρχες”.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας τονίζει μάλιστα πως πολύς κόσμος επιλέγει να μείνει στο σπίτι και να παραγγέλνει delivery τον καφέ του, γιατί απλά δεν μπορεί επειδή είναι καπνιστής να πάει για το καφεδάκι του με παρέα. Κι αυτό γιατί με τις νέες νομοθετικές προβλέψεις που υπάρχουν θα πρέπει όλοι να κάθονται σε μια κατασκευή που δεν συγκρατεί τίποτε από τον αέρα και το κρύο, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο να είναι κατασκευασμένη.
Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”