Αρχή του 2020 και ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς μας επαναφέρει στην σκληρή πραγματικότητα μέσα από τις ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε… Από το “αντίο” στον Θάνο Μικρούτσικο έως τον μπουναμά που κέρασε τον εαυτό της η Τράπεζα Πειραιώς και από τη “Ζηνοβία” έως τον Τζιτζικώστα και το σημείο “Τζι – Τζί”…
Η εβδομάδα που φεύγει ήταν μισή μισή. Και 2019 και 2020. Δυστυχώς, ένας μεγάλος της μουσικής «έφυγε» για άλλες πολιτείες. Ο Θάνος μάς άφησε πίσω την υπέροχη δουλειά του. Όμως, και Μόρια έχουμε, για να θυμόμαστε ότι η λέξη «άνθρωπος» αποκτά περιεχόμενο, όταν ενδιαφερόμαστε για τον διπλανό μας, χωρίς μεν… αλλά. Η ελληνική πατέντα των «ακραίων καιρικών φαινομένων» δοκιμάζει τις αντοχές μας.
Του Αλέξανδρου Αρβανιτά
Γιατί οι αντοχές του κρατικού μηχανισμού έδωσαν τις εξετάσεις τους και πήραν κάτω από τη βάση. Αναμενόμενο στη χώρα του «πράσινου ήλιου, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της Καλαμαριάς», όπως έλεγε ο μεγάλος Χάρρυ Κλυνν. Ωστόσο, και Πειραιώς έχουμε, την τράπεζα, ντε, αλλά και media, και οικονομία, και περιφερειάρχη Τζιτζικώστα, και Βασίλη Σπανούλη. Ευτυχώς, ο τελευταίος ξεφεύγει απ’ ό,τι ονομάζουμε ελληνική πραγματικότητα. Καμία σχέση με αυτό. Ευτυχώς, δηλαδή, για τον ίδιον…
* Το 2019 μας αποχαιρέτησε παίρνοντας κοντά του τον Θάνο Μικρούτσικο. «Τον ποταμό μελωδίας και μουσικής», όπως πολύ εύστοχα τον χαρακτήρισε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο Μικρούτσικος υπήρξε μεγάλος όχι μόνο στη ζωή αλλά και στο θάνατο. Αντιλαμβανόμενος ότι το τέλος πλησίαζε, ζήτησε, αντί στεφάνων, τα όποια χρήματα να διατεθούν για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη Μόρια. Επίσης, μία εβδομάδα πριν από την… αναχώρησή του, υπέγραψε στο κείμενο που εξέφραζε τη συμπαράστασή του στο σκηνοθέτη, Δημήτρη Ινδαρέ, πρόσφατο θύμα της κρατικής βίας. Ο τόπος θρηνεί ένα άξιο τέκνο του. Ο πολιτισμός μας χαιρετά ένα αυθεντικό και ταλαντούχο πλάσμα. Εμείς, δακρυσμένοι, σιγοτραγουδάμε τη «Ρόζα» και τον «Γουίλι, τον μαύρο θερμαστή». Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…
* Αναφερθήκαμε στη Μόρια και πρέπει να πούμε ότι, την τελευταία μέρα του χρόνου, πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το ΚΥΤ, στην περιοχή, ζητώντας ρεύμα και θέρμανση, καθώς ξεπαγιάζουν μέσα στις σκηνές καλοκαιρινού τύπου όπου και διαμένουν. Η ανθρωπιά, τελικά, δεν έχει χρώμα, ιδεολογία, θρησκευτικές, σεξουαλικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Αποτελεί στοιχειώδες καθήκον ενός πολιτισμένου, ο οποίος θέλει να αποκαλείται άνθρωπος. Ας θυμηθούμε, άλλωστε, τι έλεγε ο Αμερικανός γλωσσολόγος και ακτιβιστής, Νόαμ Τόμσκι: «Όσο πιο πολύ μεγαλώνεις το φόβο για τα ναρκωτικά και το έγκλημα, τους μετανάστες και τους εξωγήινους, τόσο περισσότερο ελέγχεις τους ανθρώπους».
* Παλιόκαιρος (1) Η «Ζηνοβία» άφησε το αποτύπωμά της. Μια… ελαφριά χιονόπτωση ήταν αρκετή να παραλύσει ο κρατικός μηχανισμός και να εγκλωβιστούν χιλιάδες συμπολίτες μας, κάμποσες ώρες, στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Και μιλάμε ότι άπαντες ανέμεναν την έλευσή της, άρα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένοι. Τελικά, είτε με την κανονικότητα είτε με την πρώτη φορά Αριστερά, μερικά πράγματα δεν αλλάζουν στον τόπο μας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν φταίει ο καιρός αλλά ο κακός μας ο καιρός.
* Παλιόκαιρος (2) Τα κανάλια, στο σύνολό τους, μας ενημέρωσαν ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα. Βεβαίως, εν μέσω του… αψόγου, κάποια έκαναν το σφάλμα να βγάλουν στον αέρα μερικούς εγκλωβισμένους. Το τι έλεγε ο… στόμας τους, δεν περιγράφεται. Και πώς να το μαζέψεις, μπρε; Πάντως, η κυβέρνηση το… μάζεψε. Καρατόμησε το διοικητή της Τροχαίας ως υπεύθυνο για το μαύρο μας χάλι και πάμε για άλλες «Ζηνοβίες». Σύντροφοι, για να οργανωθούμε. Για να οργανωθούμε, παρακαλώ. Δεν γίνεται να λέμε εμείς άλλα και η κυβέρνηση να κάνει άλλα. Μήπως να ενημερωνόμαστε απευθείας από τον ΣΚΑΪ; Δεν ξέρω. Μια ιδέα ρίχνω. Ή έστω να περιμένουμε ένα σκίτσο του ΑΡΚΑ για την κατάσταση; Αλήθεια, πού χάθηκε αυτό το παιδί; Είναι καλά; Μήπως έπαθε τίποτα και μας το κρύβουν; Πάντως, να σας πω εγώ τι φταίει για το κλείσιμο της εθνικής οδού. Κάτι το γήπεδο που είναι βαρύ και το χόρτο βρεγμένο, κάτι η κλιματική αλλαγή, κάτι τα λόγια του… παπά, τι, θέλει πολύ να γίνει το κακό;
* Αντιγράφω από το fb του συναδέλφου, Γιάννη Αλμπάνη, την είδηση και την… είδηση: «Ο τίτλος είναι: ”Μετανάστης ζητάει 100.000 ευρώ αποζημίωση από το Δημόσιο”. Η είδηση είναι ότι 68χρονος Σύρος πρόσφυγας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από πυροβολισμό άντρα του Λιμενικού και έμεινε ανάπηρος -γι’ αυτό ζητάει αποζημίωση. Το περιστατικό, παρεμπιπτόντως, συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2014». Είδατε ο αναίσχυντος! Δεν φτάνει που τον… φιλοξενούμε, ζητάει και τα ρέστα. Αν δεν του αρέσει στην Ελλάδα, γιατί έφυγε από τη χώρα του; Αυτά, πάνω-κάτω, είναι τα επιχειρήματα των Ελληναράδων. Επιχειρήματα τα οποία, δυστυχώς, υιοθετεί μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αλλά γιατί να επιτρέψουμε η αλήθεια να χαλάσει ένα τόσο ωραίο αφήγημα; Γιατί;
* Ένα μικρό… λαθάκι έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς έστειλε πρωτοχρονιάτικο μποναμά, ύψους 5 ευρώ, σε χιλιάδες πελάτες της, ως προμήθεια για τη χρήση της εφαρμογής e-banking της τράπεζας. Σκεφτείτε ότι, ύστερα από τον σχετικό χαμό, μέχρι και ο Άδωνις Γεωργιάδης θεώρησε ότι αυτό πρέπει να λήξει με την επιστροφή των χρημάτων στους πελάτες της τράπεζας. Είναι να μη σου τύχει. Ο κύριος αντιπρόεδρος να υπερασπίζεται τους πολίτες από μια μικρή τραπεζική… ατασθαλία! Ο Αμερικανός επιχειρηματίας, Χένρι Φορντ, τον περασμένο αιώνα, έβαζε τα πράγματα στη θέση τους: «Είναι πολύ καλό που ο λαός δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί το τραπεζικό και το νομισματικό μας σύστημα, γιατί, αν το καταλάβαινε, θα γινόταν επανάσταση αύριο το πρωί».
* Η εφημερίδα «Δημοκρατία» έστειλε μήνυμα αγάπης, νηφαλιότητας και κυρίως, ανθρωπιάς, παραμονή Πρωτοχρονιάς: «Ορδές μεταναστών κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος, για να υποδεχτούν το 2020. Ήταν μάλιστα τόσοι πολλοί οι αλλοδαποί, που νόμιζε κανείς ότι δεν βρίσκεται στην Αθήνα αλλά στο Ισλαμαμπάντ»! Ξέραμε ότι ορισμένοι… ξεφεύγουν, όταν καλούνται να δείξουν την αγάπη για το συνάνθρωπό τους. Όταν το κάνουν, όμως, το λες και θαύμα. Ωστόσο, αν αποφασίσουν να τη σπαταλήσουν, προσφέροντάς την απλόχερα, το πραγματοποιούν με τρόπο μοναδικό. Όπως μόνο αυτοί γνωρίζουν. Και κυρίως τηρώντας τη βιβλική ρήση «Αγαπάτε αλλήλους». Έτσι είναι. Ή αποδέχεσαι ψυχή και σώματι τις διδαχές του Χριστού ή… πατάτες γιαχνί.
* Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στη Γη αύξησαν την περιουσία τους κατά 1,2 τρισ. δολάρια και την εκτόξευσαν στο ποσό των 5,3 τρισ. δολαρίων συνολικά. Όλα αυτά τα… ωραία έγιναν σε μόλις τρία χρόνια. Από το τέλος του 2016 παρακαλώ. Το δε συνολικό ποσό που κατέχουν αυτοί οι άνθρωποι ισούται με το σύνολο του παγκόσμιου χρέους. Επίσης, το εισόδημα των 8 πλουσιότερων επιχειρηματιών είναι ίσο με το εισόδημα που διαθέτει το 50% των κατοίκων του πλανήτη μας. Όπως βλέπετε, φτώχεια καταραμένη, φτώχεια και των γονέων!
* Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε τα… σχόλιά του, σεξιστικού περιεχομένου, σε γυναίκες εργαζόμενες της Περιφέρειας, με αφορμή τη δημιουργία στούντιο κινηματογράφησης στην πόλη της Θεσσαλονίκης: «Άκουσα ότι από τις πρώτες ταινίες που θα γυριστούν θα είναι του Σειρηνάκη. Σας ενδιαφέρει;». Ο Πατρίς-Σειρήνα-Οικογένεια, όμως, ο άντρας ο ωραίος, ο σωστός, ο… πρόστυχος έκανε δήλωση επανόρθωσης: «Άκου, μαμά… Ήρθε εδώ η Πέπη και την έδιωξα. Ναι! Της είπα όσα με είπες, αλλά με είπε χαλβά και πολύ στενοχωρήθηκα. Μαμά, άκου, να με κάνεις κιοφτέδες. Πολλούς κιοφτέδες. Και κομματάκι χαλβά».
* Ο Βασίλης Σπανούλης πέρασε στην Ιστορία. Οι 14 πόντοι του, απέναντι στη Φενερμπαχτσέ, τον κατέταξαν στους κορυφαίους του αθλήματος. Με 4.157 πόντους πέρασε στην πρώτη θέση των σκόρερ, στην Ευρωλίγκα, αφήνοντας πίσω του τον εμβληματικό ηγέτη της Μπαρτσελόνα, Κάρλος Ναβάρο, με 4.152. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού αξίζει όλα τα εύσημα, καθώς εργάζεται πολύ σκληρά καθημερινά, γιατί μόνο το ταλέντο δεν αρκεί για να φτάσεις ψηλά. Χρειάζεται πολλή δουλειά, επιμονή, τόνοι ιδρώτα στο παρκέ. Και ο Σπανούλης μάς δείχνει ότι στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται. Τα πάντα κατακτώνται. Δεν έχει σημασία τι ομάδα υποστηρίζει ο καθένας μας. Υπόκλιση σε έναν μεγάλο του μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού. Σεβασμός σε έναν άνθρωπο ο οποίος ακόμη και στα 37 του αποδεικνύει ότι η σοβαρότητα, η δουλειά, η προσήλωση στο στόχο σε οδηγούν στην κορυφή…
* Καλή μας χρονιά. Εύχομαι για όλους μας το 2020 να είναι καλύτερο από το 2019. Πιο ανθρώπινο και με λιγότερες κακές ειδήσεις. Το έχουμε ανάγκη ύστερα από μια δεκαετία κακών, κάκιστων γεγονότων για όλους μας. Και να προσφέρουμε περισσότερη αγάπη στους ανθρώπους μας. Το έχουν και το έχουμε ανάγκη…