Επιχείρηση εντοπισμού της μοναδικής κατοίκου του νησιού, Ειρήνης Κατσοτούρχη – Αγνοείται εδώ και τρεις ημέρες – Τι ανέφερε η κόρη της σε τηλεοπτικό σταθμό και το ενδεχόμενο βλάβης του τηλεφώνου που έχει ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό
«Δεν έχω επικοινωνήσει με την μητέρα μου τις τελευταίες τρεις ημέρες, το κινητό της είναι κλειστό και εκτός λειτουργίας, ενώ το σταθερό επίσης δεν λειτουργεί», είπε η κόρη της αγνοούμενης Ειρήνης Κατσοτούρχη, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι κακές. Κάτι που μοιάζει συνηθισμένο από τη στιγμή που ελέω των καιρικών συνθηκών μπορεί να υπάρχει πρόβλημα….
Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, σήμερα Πέμπτη, θα σταλεί Super Puma με δυνάμεις που θα αποβιβαστούν προκειμένου να γίνουν επιτόπιες έρευνες. Η κόρη της αγνοούμενης είπε πως έχει επικοινωνήσει με τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος την ενημέρωσε ότι θα σταλεί ελικόπτερο στην περιοχή. Να σημειώσουμε ότι στις 28 Δεκεμβρίου ο ΥΦΕΘΑ είχε επισκεφθεί την Κίναρο για να ευχηθεί στην κ. Ρηνιώ. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε σελίδες στα social media η κυρά Ρηνιώ αντιμετωπίζει πρόβλημα στο τηλέφωνό της, μετά την κακοκαιρία που έπληξε την χώρα (βλ “Ζηνοβία”), με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η επικοινωνία μαζί της. Άλλωστε, δεν είναι πρώτη φορά που έχει συμβεί κάτι ανάλογο.και με δεδομένο ότι μιλάμε για ένα νησί απομακρυσμένο και με δυσκολία επικοινωνίας…
Να σημειώσουμε πάντως ότι αναγνώστης της σελίδας στα social media ανέφερε ” Τα καλά τα χρόνια που ο ΟΤΕ ήταν κρατικος είχε ένα μόνοκαναλο φερέσυχνο με ζεύξη από Αμοργό για τον βοσκό του νησιού, τότε και υπήρχε καθημερινή επικοινωνία με υπαλήλλους του ΟΤΕ για την κατάσταση της ζεύξης και την υγεία του ανθρώπου. Μετά την “γερμανική κατοχή” του ΟΤΕ αυτό καταργήθηκε και το νησί έμεινε στο έλεος του θεού”.
Η Κίναρος είναι μία απομακρυσμένη βραχονησίδα επί της ουσίας με έκταση 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε αυτόν τον “βράχο”, ζει μόνη της στα 74 της η Η Ειρήνη Κατσοτούρχη. Γεννήθηκε στην Αμοργό και σε ηλικία τριών ετών πήγε με τους γονείς της στην Κίναρο. Χρόνια μετά έκανε ένα μεγάλο ταξίδι με τον σύζυγό της Μικέ και τα παιδιά της στην Αυστραλία και το 2000 επέστρεψε με τον σύζυγό της στην Ελλάδα. Μαζί αποφάσισαν να εγκατασταθούν για πάντα στη βραχονησίδα Κίναρο.
Το 2013 όμως ο σύζυγός της κυρά Ρηνιώς, έφυγε από τη ζωή και μέχρι σήμερα η κυρία Ειρήνη ζει μόνη, στον τόπο που γεννήθηκε. Μόνη της επικοινωνία είναι μέσω του δορυφορικού τηλεφώνου που έχει, αλλά και η ενημέρωσή της μέσω της τηλεόρασης.
Μία φορά την εβδομάδα έρχεται επιδοτούμενο καϊκι από την Αμοργό και της φέρνει τρόφιμα και ότι χρειάζεται. Αν δεν έχει καλό καιρό, μπορεί να κάνει και 20 ημέρες να έρθει στο μικρό λιμανάκι. Για τον εαυτό της φροντίζει μόνη της. Όπως φροντίζει και τα ζώα της, το μικρό της δωμάτιο και το μνημείο των τριών πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού από το 2016.
Τον Δεκέμβριο του 2019 είχε μιλήσει στην εφημερίδα “Δημοκρατία” όπου μεταξύ άλλων είχε πει: «Φοβάμαι πως αν κλείσω τα μάτια μου το νησί θα το πάρουν οι Τούρκοι. Ο Ερντογάν άλλωστε κατά το παρελθόν είχε δηλώσεις πως η Κίναρος προορίζεται για χώρο λατρείας. Δεν έχω νιώσει ποτέ απειλή. Παρά το γεγονός πως ζω σε ένα μέρος πάνω από το οποίο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν συχνά πτήσεις δεν τρομάζω» είπε χαρακτηριστικά η 74χρονη κυρία Ειρήνη και συμπληρώνει «Μόνο αν πεθάνω δεν ξέρω τι θα γίνει».
Ο υπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στην Κίναρο
Λίγες ημέρες πριν την εξαφάνιση της κυρά Ρηνιώς, είχε επισκεφθεί το νησί και είχε συνομιλήσει με την τελευταία κάτοικό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και αντάλλαξε ευχές για την Πρωτοχρονιά.
Η επίσκεψη Καμμένου
Τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε επισκεφθεί την Κίναρο ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, 1,5 χρόνο μετά την τραγωδία με στρατιωτικό ελικόπτερο. Είχε συναντήσει την κυρά Ρηνιώ ενώ σε δηλώσεις του από τη νησίδα είχε πει: «Οι τρεις ήρωες έπεσαν εν καιρώ ειρήνης, αλλά σε συνθήκες πολέμου. Μία νύχτα που δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Ήταν το μόνο ατύχημα που είχε συμβεί επί θητείας μου, ήταν η ημέρα που έχασα και τον πατέρα μου και δεν σας κρύβω ότι ήταν μια βαριά δοκιμασία για όλους, περισσότερο όμως για τους συγγενείς.
Παράλληλα, να στείλουμε από εδώ ένα μήνυμα προς εκείνους που μπορεί να σκεφτούν κάποια στιγμή να αμφισβητήσουν την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Θα χρησιμοποιήσω μία φράση που μου είπε για πρώτη φορά ο Διοικητής του Καστελόριζου, αλλά πλέον το έχουν στην ψυχή τους και το λένε οι Διοικητές όλων των μικρονήσων και των νήσων. Μια υπόσχεση η οποία δεν δίνεται μόνο σε έναν υπουργό, αλλά δίνεται σε ένα Έθνος. Είναι η υπόσχεση που δίνουν όταν ορκίζονται, είτε ως στρατιώτες είτε ως αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Λένε λοιπόν ότι «όσο ζει έστω και ένας από εμάς η σημαία δεν θα υποσταλεί. Γιατί τις σημαίες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τις υποστέλλουμε μόνο όταν φθείρονται για να τις αντικαταστήσουμε με άλλες». Τις σημαίες στην Ελλάδα δεν τις παίρνει ο αέρας. Όσο υπάρχει έστω και ένας ζωντανός από εμάς, η σημαία θα είναι ψηλά.»
Το χρονικό της τραγωδίας στην Κίναρο
Τον Φεβρουάριο του 2016, λίγο μετά τις 8.15 το πρωί της Πέμπτης εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του Αgusta Bell 212, το στίγμα του οποίου είχε χαθεί από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα, στη νησίδα Κίναρο, κοντά στη Λέρο. Πρόκειται για το μοιραίο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, το πλήρωμα του οποίου αποτελούσαν οι υποπλοίαρχοι Πανανάς Κωνσταντίνος και Τουλίτσης Αναστάσιος και ο μηχανικός ανθυπασπιστής (χειριστής ραντάρ) Ευαγγέλου Ελευθέριος.
Στις 11:00 το πρωί έγινε γνωστό ανεπίσημα ότι έχουν εντοπιστεί οι σοροί δύο εκ των τριών αξιωματικών σε χαράδρα της Κινάρου και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από το σημείο που βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου. To ελικόπτερο σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έπεσε σε ορεινό όγκο ύψους 230 μέτρων κάτω από τον οποίο υπάρχει χαράδρα. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το ουραίο τμήμα αποκολλήθηκε μετά τη σύγκρουση και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα.
Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ που διεξαγόταν στην περιοχή το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212έκανε νυχτερινή πτήση επιφάνειας, και εκτιμάται ότι ίσως πετούσε χαμηλά.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr