Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου προχωρεί σε έρευνα για τον εντοπισμό, καταγραφή και αξιολόγηση των Ιερών Ναών και μνημείων της Ορθόδοξης θρησκευτικής κληρονομίας της Ρόδου
Πολλά είναι στη Ρόδο τα θρησκευτικά μνημεία που μαρτυρούν την τεράστια ιστορική και πολιτιστική βαρύτητα της νήσου αυτής στο σταυροδρόμι τόσων διαφορετικών πολιτισμών, με μιαν ιστορία 2400 χρόνων. Από τους αρχαίους ναούς της ελληνιστικής περιόδου, τους πρωτοχριστιανικούς ναούς και βυζαντινά μοναστήρια μέχρι τα οθωμανικά τεμένη και τιε εκκλησίες με έντονες στο ύφος τους, τις γοτθικές επιρροές! Μοναδικοί χώροι λατρείας που καταδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Ρόδου και της πορείας του Χριστιανισμού στο νησί. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Χριστιανισμός διαδόθηκε στη Ρόδο από τον Απόστολο Παύλο που έφτασε και δίδαξε για πρώτη φορά τη νέα θρησκεία, στη Λίνδο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χριστιανισμός καθιερώθηκε κι εξαπλώθηκε, όπως μαρτυρούν οι πολυάριθμοι χριστιανικοί ναοί απ’ άκρη σ’ άκρη, σ’ ολόκληρο το νησί.
Σταυροδρόμι διάφορων πολιτισμών ήδη από την αρχαιότητα, η Ρόδος αποτυπώνει στην ιστορική πορεία την παρουσία διάφορων θρησκευτικών ομάδων. Διάφορα μεγαλόπρεπα τεμένη της Μουσουλμανικής κοινότητας, η επιβλητική Συναγωγή – κυριότερο από όλα τα κτίρια της Εβραϊκής παροικίας – περιμένουν τους επισκέπτες της Πόλης της Ρόδου, όπως άλλωστε οι δυο Ρωμαιοκαθολικοί ναοί Άγιος Φραγκίσκος και Παναγία (SantaMaria) στη νέα Πόλη.
Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Μα πολύ απλά γιατί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου προχωρούν σε εκπόνηση έρευνας για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την αξιολόγηση των Ιερών Ναών και των μνημείων της Ορθόδοξης θρησκευτικής κληρονομιάς Ρόδου Πρόκειται για ένα έργο του οποίου τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για τη χάραξη στρατηγικής που απαιτείται για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στο νησί της Ρόδου.
Προκειμένου να εξαχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα από την έρευνα, θα καταρτιστεί ένας κατάλογος κριτήριων ώστε τα μνημεία να καταγραφούν με συστηματική μέθοδο, να αξιολογηθούν και να κατηγοριοποιηθούν σε τυποποιημένες ομάδες, ανάλογα με την γεωαναφορά, τη μορφολογία, τις δυνατότητες πρόσβασης, τις κατηγορίες παρεμβάσεων και την επισκεψιμότητά τους. Σκοπός της συνεργασίας, η οποία επικυρώθηκε με τη σχετική προγραμματική σύμβαση, είναι μεταξύ άλλων το έργο να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου ώστε να αποτυπωθούν με σαφήνεια η πυκνότητα, οι τύποι των μνημείων και η γειτνίαση τους με τουριστικούς προορισμούς, αξιοθέατα και πολιτιστικές διαδρομές της Ρόδου.
Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν τόσο στα από κοινού ή στα ξεχωριστά σχέδια της Περιφέρειας και της Ιεράς Μητρόπολης, για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Τέλος, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 85.000 ευρώ, αναμένεται να υλοποιηθεί εντός 18 μηνών.
Τι μπορεί να δει κανείς στην Ρόδο
Πλήθος είναι οι μεγάλης θρησκευτικής σημασίας και ιστορικού ενδιαφέροντος ναοί και τα μοναστήρια που απαντά κανείς απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί της Ρόδου. Από τον επιβλητικό καθεδρικό στο κέντρο της πόλης και τις Βυζαντινές εκκλησίες της Μεσαιωνικής Πόλης – που, λόγω της μεγάλης ιστορικής αξίας τους, φιλοξενούν και μουσειακές συλλογές – μέχρι τα ήσυχα μοναστήρια στα διάφορα χωριά, όλα έχουν κάτι να παρουσιάσουν κι ανάμεσά τους:
Ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Μανδράκι. Αναγέρθηκε το 1925 από τους Ιταλούς, σε ύφος που συνδυάζει αρμονικά Γοτθικά και Ρομαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το εσωτερικό του ναού έχει διακοσμηθεί με νέο-Βυζαντινές αγιογραφίες, έργο του φημισμένου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.
Ο Καθεδρικός της Παναγίας – τα «Εισόδια» όπως τον γνωρίζουν οι ντόπιοι – αναγέρθηκε περί το έτος 1750. Διαθέτει τέμπλο εξαίρετης τέχνης κι άμβωνα που φιλοτεχνήθηκαν το 1842.
Ο Άγιος Φανούριος, μια από τις πιο παλιές και λίγες Βυζαντινές εκκλησίες που εξακολουθούν να λειτουργούνται, στη Μεσαιωνική Πόλη, γιορτάζει κάθε χρόνο με ξεχωριστό σεβασμό κι ιεροπρέπεια. Στην ακρόπολη της Φιλερήμου υπάρχει ο ναός της Παναγίας της Φιλερήμου, οικοδόμημα των Ιπποτών του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη, όπως άλλωστε και διάφορα άλλα θρησκευτικά μνημεία που χρονολογούνται από την Αρχαία, τη Βυζαντινή και την Ιπποτική Περίοδο.
Η μονή του Αγ. Νκολάου στο Φουντουκλί, πλάι στην ομώνυμη πηγή – μιαν από τις καθαρότερες και πλουσιότερες σε φυσικούς υδάτινους πόρους στο νησί – χαρακτηριστική τετράκογχη εκκλησία, διατηρεί στο εσωτερικό της αγιογραφίες του 15ου αιώνα.
Στο χωριό Ασκληπιό βρίσκεται ο Βυζαντινός ναός της Αναλήψεως. Εδώ βρίσκονται οι μοναδικές γνωστές τοιχογραφίες σ’ ολόκληρο το νησί, που ιστορούν την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Τόσο ο ναός όσο και το μουσείο θρησκευτικής και λαϊκής τέχνης αξίζουν μιαν επίσκεψη.
Η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Θάρρι, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Λάερμα. Το καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο και το δέος που εμπνέει η εκκλησία του Αρχαγγέλου με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, δίκαια έχουν ανάγει το μοναστήρι αυτό σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του θρησκευτικού τουρισμού της Ρόδου.
Οι Μονές της Παναγίας Παντάνασσας στη Σορωνή, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Θάρρι, της Παναγίας Υψενής στη Λάρδο, της Παναγίας Παραμυθιάς στ’ Αφάντου, της Παναγίας στο Σκιάδι, της Φανερωμένης στην Ιξιά, της Παναγίας στη Φιλέρημο και του Αγ. Νεκταρίου στο Κρυονέρι, κοντά στην Αρχίπολη, είναι χώροι ψυχικής ηρεμίας, ιδανικοί για προσευχή.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tornosnews.gr – φωτογραφία rodosreport.gr