Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΠαροναξία - Καλλίνικος: "Να προσφέρουμε την καρδιά μας στον Κύριο ως δώρο...

Παροναξία – Καλλίνικος: “Να προσφέρουμε την καρδιά μας στον Κύριο ως δώρο για τη Γέννησή Του”

|

Η Ποιμαντορική εγκύκλιος του κκ Καλλινίκου (Μητροπολίτη Παροναξίας) για την εορτή των Χριστουγέννων -“Εύχομαι από τα βάθη της πατρικής μου καρδιάς προς όλους ο νεογέννητος Χριστός  να μας αξιώσει να απολαύσουμε τον γλυκύτατο Παράδεισο που με την Γέννησή του προσέφερε και πάλι στον κόσμο”.

“Τα φετινά Χριστούγεννα είναι μια ακόμα ευκαιρία για όλους μας μέσα από την ιστορική αλήθεια του γεγονότος της Γεννήσεως του Κυρίου να οδηγηθούμε στην πνευματική αναγέννηση που η ενανθρώπιση Του μας προσέφερε. Το Θείο βρέφος και πάλι βρίσκεται «κείμενον εν τη Φάτνη» και εμείς μέσα από το δώρο της ζωής που ο ενανθρωπήσας Χριστός μας χαρίζει έχουμε την δυνατότητα και φέτος να υμνήσουμε την δόξα Του μαζί με τους Αγγέλους, να προσκυνήσουμε το μεγαλείο Του μαζί με τους ποιμένες και να Του προσφέρουμε τις καρδιές μας ως δώρα μαζί με τους Μάγους. Έτσι και η δική μας γέννηση δεν θα είναι απλώς ιστορικό γεγονός αλλά και πνευματικό αφού η προέκτασή του θα είναι στην Βασιλεία του Θεού!” Αυτό αναφέρει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος στην ποιμαντορική εγκύκλιό του για την εορτή των Χριστουγέννων 2019..

Αναλυτικά η εγκύκλιος, έχει ως εξής:

«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Με την καρδιά μας πλημμυρισμένη από δοξολογία και ευχαριστία προς τον πανάγαθο Τριαδικό Θεό στεκόμαστε για μια ακόμη χρονιά μπροστά στο ταπεινό αλλά συνάμα υπέρλαμπρο Σπήλαιο της Βηθλεέμ για να προσκυνήσουμε και να καλωσορίσουμε τον νεογέννητο Σωτήρα και Λυτρωτή Κύριό μας Ιησού Χριστό που σήμερα ως βρέφος εισέρχεται στον κόσμο για να ενώσει την γη με τον ουρανό και τον Θεό με τον άνθρωπο.

Τη μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων γινόμαστε κοινωνοί της απέραντης, μοναδικής και λυτρωτικής αγάπης του Θεού ο οποίος αποστέλλει τον Υιό του τον Μονογενή ως «βρέφος σπαργανούμενον» για να κατοικήσει ανάμεσά μας, να γίνει κοινωνός του πόνου αλλά και της χαράς μας, να θεραπεύσει τις ασθένειες της ψυχής και του σώματός μας, να φωτίσει τον κόσμο και να γίνει μέρος αυτού του κόσμου όχι όμως για να κρίνει τον κόσμο αλλά για να σωθεί ο κόσμος δι’ Αυτού.

Το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού σημάδεψε ανεξίτηλα την ανθρωπότητα τόσο σε ιστορικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Ο Κύριος με την γέννησή Του εισέρχεται εν χρόνω στην ιστορία του κόσμου και των ανθρώπων όχι μόνο για να δηλώσει την παρουσία Του και να καταγραφεί ως αδιαμφισβήτητη ιστορική προσωπικότητα αλλά κυρίως για να διορθώσει με την υποδειγματική υπακοή Του στο θέλημα του Θεού και Πατρός την τραγική παρακοή των Πρωτοπλάστων που μας στοίχησε την έξοδό μας από τον Παράδεισο.

Ο Κύριός μας γεννάται ιστορικά και πνευματικά. Ιστορικά μεν γεννάται στην ταπεινή Βηθλεέμ μέσα στην φάτνη των ζώων. Πνευματικά δε γεννάται στις ταπεινές καρδιές, σε εκείνες που δεν έχουν εγωισμό και έπαρση και είναι κατάλληλες να γίνουν φάτνη για να φιλοξενήσουν το Θείο Βρέφος. Η ιστορική και η πνευματική διάσταση των Χριστουγέννων είναι τα δύο αλληλένδετα και αδιάσπαστα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και περιγράφουν την εορτή. Αν προσεγγίσουμε τα Χριστούγεννα μόνο ιστορικά τότε γίνονται απλώς μια ακόμα ρομαντική ιστορία, από τις πολλές που υπάρχουν, με γλυκό και τρυφερό περιεχόμενο. Είναι δυστυχώς ο τρόπος που οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν για να εορτάσουν τα Χριστούγεννα. Αφήνουν την πνευματική διάσταση της Θείας Γεννήσεως και με φαντασμαγορικούς στολισμούς και εκδηλώσεις εορτάζουν απλώς μία ιστορική επέτειο γεννήσεως όπως γιορτάζουν και κάθε άλλα γενέθλια.

Αν πάλι προσεγγίσουμε τα Χριστούγεννα μόνο πνευματικά ως ένα μήνυμα αγάπης και φιλανθρωπίας αρνούμενοι την ιστορικότητά τους τότε τα καταργούμε ως γεγονός. Και τότε αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που παρατηρούμε κάθε χρόνο. Η αγάπη και η φιλανθρωπία αφού δεν εμπνέονται από την ζωντανή παρουσία του Χριστού ανάμεσά μας και δεν στηρίζονται στην σωτήρια διδασκαλία Του διαρκούν τόσο όσο διαρκεί και το στολισμένο δέντρο στο σαλόνι μας. Ο συνδυασμός της ιστορικής και της πνευματικής διάστασης των Χριστουγέννων είναι το κλειδί για να μπορούμε να εορτάζουμε και ταυτόχρονα να ζούμε την Γέννηση του Χριστού. Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία, μας προετοιμάζει πριν από την εορτή με την νηστεία ώστε αυτό που συνέβη ιστορικά άπαξ εν χρόνω να μπορούμε να το ζούμε πνευματικά και λειτουργικά κάθε χρόνο!

Αδελφοί μου,

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι μια ακόμα ευκαιρία για όλους μας μέσα από την ιστορική αλήθεια του γεγονότος της Γεννήσεως του Κυρίου να οδηγηθούμε στην πνευματική αναγέννηση που η ενανθρώπιση Του μας προσέφερε. Το Θείο βρέφος και πάλι βρίσκεται «κείμενον εν τη Φάτνη» και εμείς μέσα από το δώρο της ζωής που ο ενανθρωπήσας Χριστός μας χαρίζει έχουμε την δυνατότητα και φέτος να υμνήσουμε την δόξα Του μαζί με τους Αγγέλους, να προσκυνήσουμε το μεγαλείο Του μαζί με τους ποιμένες και να Του προσφέρουμε τις καρδιές μας ως δώρα μαζί με τους Μάγους. Έτσι και η δική μας γέννηση δεν θα είναι απλώς ιστορικό γεγονός αλλά και πνευματικό αφού η προέκτασή του θα είναι στην Βασιλεία του Θεού!

Εύχομαι από τα βάθη της πατρικής μου καρδιάς προς όλους τους αγαπητούς Ναξίους, Παρίους και Αντιπαρίους, τους εγγύς και τους μακράν, ιδιαιτέρως δε στους δοκιμαζομένους αδελφούς από ασθένεια, πένθος ή ανέχεια ο νεογέννητος Χριστός να σας χαρίζει υγεία ψυχής και σώματος, να σας ενισχύει στον καθημερινό αγώνα της εργασίας και του μόχθου και να μας αξιώσει όλους να απολαύσουμε τον γλυκύτατο Παράδεισο που με την Γέννησή του προσέφερε και πάλι στον κόσμο.

Χρόνια πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα

Διάπυρος ευχέτης προς Κύριον

Ο Επίσκοπός σας

+ Ο Παροναξίας Καλλίνικος».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Φιλαρμονική της Νάξου στην καρδιά της Αθήνας με ήχο και ψυχή

Για πρώτη φορά, η Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συμμετέχει στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων, μεταφέροντας τον παλμό του νησιού στην πρωτεύουσα και εκπροσωπώντας με περηφάνια τον τόπο.

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος (Τραγαία) – Λύκειο: Μαθητές από τη Νάξο και το Μαρούσι συναντήθηκαν στη Βουλή των Εφήβων

Μια ουσιαστική τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ομάδων Βουλής Εφήβων του ΓΕ.Λ Τραγαίας Νάξου και του 5ου ΓΕ.Λ Αμαρουσίου ανέδειξε την αξία της επικοινωνίας, του πολιτιστικού διαλόγου και της δημοκρατικής συμμετοχής.

Λιβάνιος – Εκλογές: Θα πραγματοποιηθούν το 2027 με τον ίδιο Νόμο

Λιβάνιος: ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές του 2027 θα γίνουν με τον ίδιο εκλογικό νόμο που έγιναν οι εκλογές του 2009. Στην αυτοδιοίκηση ωστόσο, το 2028, έρχονται αλλαγές.

Βατικανό: Ξεκινάει σήμερα (07/05) το τελετουργικό για την εκλογή Πάπα

Από σήμερα, 133 καρδινάλιοι θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα μέχρι να συμφωνήσουν στην εκλογή του νέου Πάπα

Νάξος – 1ο και 2ο Γυμνάσιο: Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές και γονείς

Το Σάββατο 17 Μαΐου 2025, πραγματοποιείται ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο αμφιθέατρο του σχολείου, για γονείς και μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, με δωρεάν συμμετοχή, ομιλίες και εξατομικευμένες παρεμβάσεις.

AegeanBall Festival 2025: «Ναι» Βρούτση σε Πρίντεζη για νέο γήπεδο μπάσκετ στη Σύρο (video)

Καταφατική η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού στο δημόσιο κάλεσμα του Γιώργου Πρίντεζη για λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις της Σύρου.

Αιγαίο – Γαύδος: Εντοπισμός και διάσωση 204 αλλοδαπών (!!)

Εντοπισμός και διάσωση 204 αλλοδαπών στη Γαύδο – Στις λέμβους επέβαιναν μόνο άνδρες

31ος Διάπλους Αιγαίου: Ένα ταξίδι προσφοράς στα μικρά και ακριτικά νησιά

Η Ομάδα Αιγαίου ξεκινά αύριο Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 έναν νέο διάπλου αλληλεγγύης, φροντίδας και ελπίδας, διασχίζοντας το Αιγαίο με αποστολή την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον σεβασμό στη ζωή.

Πανναξιακός ΑΟΚ – Γ. Προδρόμου: “Σήμερα, παίζουμε για να μείνουμε ζωντανοί. Και θα είμαστε”.

Ο Πανναξιακός φιλοξενεί σήμερα (7/5) τον Ιωνικό Νικαίας στον δεύτερο τελικό της National League 2. Ο Γιάννης Προδρόμου ζητά αντίδραση, στηρίζεται στον κόσμο της Νάξου

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα