Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Ν. Δημητροκάλλης: Μικρά μυστικά για την τέλεια μακαρονάδα

Νάξος – Ν. Δημητροκάλλης: Μικρά μυστικά για την τέλεια μακαρονάδα

|

Τα tips του Ναξιώτη σεφ Νίκου Δημητροκάλη για την τέλεια μακαρονάδα

Θέλετε να μάθετε μικρά και μεγάλα μυστικά για την ιδανική μακαρονάδα; Ε τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε αυτά που αναφέρει ο Ναξιώτης σεφ και ιδιοκτήτης του Dal Professore σε Μαρούσι και Νάξο, ο οποίος μέσα από την ιστοσελίδα Olivemagazine.gr  δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να φτιάξουμε πιάτα με ζυμαρικά με απόλυτη επιτυχία. Δεν έχει άλλωστε τυχαία το προσωνύμιο “ο βασιλιάς της Pasta” και για το οποίο είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο naxospress.gr «Το ζυμαρικό αν και είναι φαγητό του λαού απαιτεί σεβασμό, για μένα είναι η ναυαρχίδα του μενού μου”

Ας δούμε όμως τι λέει για την ιδανική μακαρόνάδα, και οφείλετε να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες βρασμού Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται ο ιδανικός χρόνος βρασμού των ζυμαρικών σας. Τον ακολουθείτε πιστά.

Νερό, αλάτι και ζυμαρικά στις σωστές αναλογίες
1:10:100 είναι οι ιδανικές αναλογίες. Που σημαίνει ότι σε κάθε λίτρο νερού προσθέτετε 10γρ. αλάτι και 100γρ. ζυμαρικών.

Δεν ρίχνετε ποτέ ελαιόλαδο στα ζυμαρικά που βράζουν
Το ελαιόλαδο στα ζυμαρικά την ώρα του βρασμού έχει σαν αποτέλεσμα την «αδιαβροχοποίησή» τους με αποτέλεσμα να μην απορροφούν τη σάλτσα.

Δεν σταματάτε το βρασμό των ζυμαρικών με κρύο νερό
Τα αφήνετε να βράσουν σωστά και αν για κάποιον λόγο πρέπει να προσθέσετε νερό, φροντίστε να έχει πρώτα βράσει σε βραστήρα.

Δεν ρίχνετε κρύο νερό όταν τα σουρώνετε
Από την κατσαρόλα τα ρίχνετε στη συνέχεια στο τηγάνι αν είναι δυνατό ακόμα και χωρίς να τα σουρώσετε, λίγα-λίγα. Με το κρύο νερό «παθαίνουν» θερμικό σοκ, απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο και λασπώνουν.

Δεν ολοκληρώνετε το μαγείρεμα των ζυμαρικών στην κατσαρόλα που βράζουν
Τα βράζετε πάντα στο 90% του χρόνου που αναφέρουν οι οδηγίες και συνεχίζετε το μαγείρεμα στο τηγάνι. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνουν το άμυλο και «δένει» σωστά η σάλτσα τους.

Προσθέτετε το τυρί εκτός φωτιάς
Το τυρί προστίθεται πάντα αφού κατεβάσετε τα ζυμαρικά σας από τη φωτιά για να λιώσει σωστά.

Κατεβάζετε από τη φωτιά τα ζυμαρικά πριν τα σερβίρετε
Τα ζυμαρικά «δένουν», δηλαδή απορροφούν πλήρως τη σάλτσα όταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά. Τη στιγμή που αρχίζουν να κρυώνουν η σάλτσα αγκαλιάζει το ζυμαρικό. Παίρνουν τη γεύση στη φωτιά, «δένουν» όμως εκτός φωτιάς.

Κρατάτε πάντα ένα ποτήρι νερό από τα ζυμαρικά
Για να το προσθέσετε στη σάλτσα. Βοηθά στο καλύτερο δέσιμό της μέσω του αμύλου.

Όταν σερβίρετε ραντίζετε με λίγο ωμό ελαιόλαδο
Είναι η ντελικάτη πινελιά φρεσκάδας στο πιάτο σας.

Αν θέλετε ακόμα καλύτερο «δέσιμο»
Την ώρα που βράζουν τα ζυμαρικά, για να απελευθερώσουν λίγο περισσότερο άμυλο προσθέτετε ελάχιστο κρύο νερό. Αυτό το tip βρίσκει εφαρμογή σε συνταγές όπως η pasta al olio που μαγειρεύονται στη λογική του ριζότο. Εδώ το ζυμαρικό βράζει στο 40% και στη συνέχεια μαγειρεύεται στο τηγάνι με σταδιακή προσθήκη νερού και να απελευθερωθεί άμυλο και να δέσει σωστά.

Δεν καίτε τα ζυμαρικά με βούτυρο (ή οποιαδήποτε λιπαρή ουσία)
Ένα από τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται στα νοικοκυριά είναι μετά το μαγείρεμα και το σούρωμα των ζυμαρικών, το κάψιμό τους σε κατσαρόλα που έχει λιώσει βούτυρο ή ζεσταθεί ελαιόλαδο. Αν θέλετε να φτιάξετε μια μακαρονάδα μόνο με βούτυρο, αφού βράσετε τα μακαρόνια, τα ρίχνετε στο τηγάνι με λίγο νερό από την κατσαρόλα που έβρασαν μαζί με λίγο παγωμένο βούτυρο σε κύβους. Μόλις το βούτυρο λιώσει, δεν το αφήνετε να κάψει αλλά κατεβάζετε τα ζυμαρικά από τη φωτιά. Όσο είναι κρεμώδες, πασπαλίζετε με λίγη παρμεζάνα, κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί της επιλογής σας. Έτσι φτιάχνεται και η γνωστή ιταλική pasta Alfredo.

Τα κατάλληλα ζυμαρικά με τις ανάλογες σάλτσες
Σε στιβαρά πιάτα με έντονες σάλτσες όπως ένα ραγού ή με κυνήγι, επιλέγετε χοντρά ζυμαρικά όπως παπαρδέλες, paccheri ή bucatini. Σε πιο ντελικάτες σάλτσες όπως για παράδειγμα με τρούφες, γαρίδες ή σολομό ταιριάζουν τα λεπτά και τα κοντά ζυμαρικά όπως σπαγγέτι ή πέννες.

Extra tips για άψογες σάλτσες

* Όταν φτιάχνετε σάλτσες με φρέσκια ντομάτα να αφαιρείτε πάντα τα σπόρια γιατί πικρίζουν.

* Χρησιμοποιείτε ιδανικά φρέσκα μυρωδικά και όχι αποξηραμένα γιατί έχουν τη σωστή ένταση.

* Το ίδιο ισχύει και για τα μπαχαρικά. Τα φρεσκοτριμμένα έχουν πιο έντονα αρώματα και τελειοποιούν το αποτέλεσμα.

* Δεν σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά. Σε χαμηλή φωτιά απελευθερώνουν σταδιακά τα αρώματά τους ενώ σε δυνατή μπορεί να καούν και να πικρίσουν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εορτασμός της Κυριακής των Βαΐων (video)

Κυριακή των Βαϊων ... Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων»...

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος: Πασχαλινό τραπέζι με βάση την παράδοση στον «Φάρο» Αλυκού (video – photos)

Πάσχα στο «Φάρο» Αλυκού σημαίνει πάνω απ’ όλα απόλαυση … Προστάσεις που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο .... (photos)

Νάξος: Τι κάνει στο νησί μας η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece;

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικύ Marie Claire Greece είναι στη Νάξο. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”: Πρόσκληση να “ασβεστώσουμε τους δρόμους όπως παλιά”

Ομορφή δράση σήμερα Σάββατο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μονιατών Νάξου "Η Τέχνη"

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο