Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Ν. Δημητροκάλλης: Μικρά μυστικά για την τέλεια μακαρονάδα

Νάξος – Ν. Δημητροκάλλης: Μικρά μυστικά για την τέλεια μακαρονάδα

|

Τα tips του Ναξιώτη σεφ Νίκου Δημητροκάλη για την τέλεια μακαρονάδα

Θέλετε να μάθετε μικρά και μεγάλα μυστικά για την ιδανική μακαρονάδα; Ε τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε αυτά που αναφέρει ο Ναξιώτης σεφ και ιδιοκτήτης του Dal Professore σε Μαρούσι και Νάξο, ο οποίος μέσα από την ιστοσελίδα Olivemagazine.gr  δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να φτιάξουμε πιάτα με ζυμαρικά με απόλυτη επιτυχία. Δεν έχει άλλωστε τυχαία το προσωνύμιο “ο βασιλιάς της Pasta” και για το οποίο είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο naxospress.gr «Το ζυμαρικό αν και είναι φαγητό του λαού απαιτεί σεβασμό, για μένα είναι η ναυαρχίδα του μενού μου”

Ας δούμε όμως τι λέει για την ιδανική μακαρόνάδα, και οφείλετε να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες βρασμού Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται ο ιδανικός χρόνος βρασμού των ζυμαρικών σας. Τον ακολουθείτε πιστά.

Νερό, αλάτι και ζυμαρικά στις σωστές αναλογίες
1:10:100 είναι οι ιδανικές αναλογίες. Που σημαίνει ότι σε κάθε λίτρο νερού προσθέτετε 10γρ. αλάτι και 100γρ. ζυμαρικών.

Δεν ρίχνετε ποτέ ελαιόλαδο στα ζυμαρικά που βράζουν
Το ελαιόλαδο στα ζυμαρικά την ώρα του βρασμού έχει σαν αποτέλεσμα την «αδιαβροχοποίησή» τους με αποτέλεσμα να μην απορροφούν τη σάλτσα.

Δεν σταματάτε το βρασμό των ζυμαρικών με κρύο νερό
Τα αφήνετε να βράσουν σωστά και αν για κάποιον λόγο πρέπει να προσθέσετε νερό, φροντίστε να έχει πρώτα βράσει σε βραστήρα.

Δεν ρίχνετε κρύο νερό όταν τα σουρώνετε
Από την κατσαρόλα τα ρίχνετε στη συνέχεια στο τηγάνι αν είναι δυνατό ακόμα και χωρίς να τα σουρώσετε, λίγα-λίγα. Με το κρύο νερό «παθαίνουν» θερμικό σοκ, απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο και λασπώνουν.

Δεν ολοκληρώνετε το μαγείρεμα των ζυμαρικών στην κατσαρόλα που βράζουν
Τα βράζετε πάντα στο 90% του χρόνου που αναφέρουν οι οδηγίες και συνεχίζετε το μαγείρεμα στο τηγάνι. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνουν το άμυλο και «δένει» σωστά η σάλτσα τους.

Προσθέτετε το τυρί εκτός φωτιάς
Το τυρί προστίθεται πάντα αφού κατεβάσετε τα ζυμαρικά σας από τη φωτιά για να λιώσει σωστά.

Κατεβάζετε από τη φωτιά τα ζυμαρικά πριν τα σερβίρετε
Τα ζυμαρικά «δένουν», δηλαδή απορροφούν πλήρως τη σάλτσα όταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά. Τη στιγμή που αρχίζουν να κρυώνουν η σάλτσα αγκαλιάζει το ζυμαρικό. Παίρνουν τη γεύση στη φωτιά, «δένουν» όμως εκτός φωτιάς.

Κρατάτε πάντα ένα ποτήρι νερό από τα ζυμαρικά
Για να το προσθέσετε στη σάλτσα. Βοηθά στο καλύτερο δέσιμό της μέσω του αμύλου.

Όταν σερβίρετε ραντίζετε με λίγο ωμό ελαιόλαδο
Είναι η ντελικάτη πινελιά φρεσκάδας στο πιάτο σας.

Αν θέλετε ακόμα καλύτερο «δέσιμο»
Την ώρα που βράζουν τα ζυμαρικά, για να απελευθερώσουν λίγο περισσότερο άμυλο προσθέτετε ελάχιστο κρύο νερό. Αυτό το tip βρίσκει εφαρμογή σε συνταγές όπως η pasta al olio που μαγειρεύονται στη λογική του ριζότο. Εδώ το ζυμαρικό βράζει στο 40% και στη συνέχεια μαγειρεύεται στο τηγάνι με σταδιακή προσθήκη νερού και να απελευθερωθεί άμυλο και να δέσει σωστά.

Δεν καίτε τα ζυμαρικά με βούτυρο (ή οποιαδήποτε λιπαρή ουσία)
Ένα από τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται στα νοικοκυριά είναι μετά το μαγείρεμα και το σούρωμα των ζυμαρικών, το κάψιμό τους σε κατσαρόλα που έχει λιώσει βούτυρο ή ζεσταθεί ελαιόλαδο. Αν θέλετε να φτιάξετε μια μακαρονάδα μόνο με βούτυρο, αφού βράσετε τα μακαρόνια, τα ρίχνετε στο τηγάνι με λίγο νερό από την κατσαρόλα που έβρασαν μαζί με λίγο παγωμένο βούτυρο σε κύβους. Μόλις το βούτυρο λιώσει, δεν το αφήνετε να κάψει αλλά κατεβάζετε τα ζυμαρικά από τη φωτιά. Όσο είναι κρεμώδες, πασπαλίζετε με λίγη παρμεζάνα, κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί της επιλογής σας. Έτσι φτιάχνεται και η γνωστή ιταλική pasta Alfredo.

Τα κατάλληλα ζυμαρικά με τις ανάλογες σάλτσες
Σε στιβαρά πιάτα με έντονες σάλτσες όπως ένα ραγού ή με κυνήγι, επιλέγετε χοντρά ζυμαρικά όπως παπαρδέλες, paccheri ή bucatini. Σε πιο ντελικάτες σάλτσες όπως για παράδειγμα με τρούφες, γαρίδες ή σολομό ταιριάζουν τα λεπτά και τα κοντά ζυμαρικά όπως σπαγγέτι ή πέννες.

Extra tips για άψογες σάλτσες

* Όταν φτιάχνετε σάλτσες με φρέσκια ντομάτα να αφαιρείτε πάντα τα σπόρια γιατί πικρίζουν.

* Χρησιμοποιείτε ιδανικά φρέσκα μυρωδικά και όχι αποξηραμένα γιατί έχουν τη σωστή ένταση.

* Το ίδιο ισχύει και για τα μπαχαρικά. Τα φρεσκοτριμμένα έχουν πιο έντονα αρώματα και τελειοποιούν το αποτέλεσμα.

* Δεν σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά. Σε χαμηλή φωτιά απελευθερώνουν σταδιακά τα αρώματά τους ενώ σε δυνατή μπορεί να καούν και να πικρίσουν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.