Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΜέΡΑ 25: Black εβδομάδα στις Κυκλάδες με υπογραφή ΝΔ

ΜέΡΑ 25: Black εβδομάδα στις Κυκλάδες με υπογραφή ΝΔ

|

Αρθρο του Μάνου Σταυριανού – υποψήφιου με το ΜέΡΑ 25 στις Κυκλάδες και με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας για την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου – Κατακρίνει την απόφαση των νησιωτών βουλευτών για την καταψήφιση του άρθρου 101 (εξειδίκευση της κρατικής μέριμνας για τις νησιωτικές περιοχές) και ελπίζει να μην γίνει το ίδιο και με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 

Παρασύρθηκαν από την «black Friday» οι Κυκλαδίτες βουλευτές της ΝΔ. Συγκεκριμένα, έκαναν έκπτωση στις ψήφους τους αυτήν την εβδομάδα στο ελληνικό κοινοβούλιο, καταψηφίζοντας το Άρθρο 101, το οποίο αφορούσε στην εξειδίκευση της κρατικής μέριμνας για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Του Μάνου Σταυριανού (*)

Η ερμηνεία της φράσης «εξειδίκευση της κρατικής μέριμνας» θα μπορούσε να σημαίνει ένα διαφορετικό οικονομικό, αγροτικό, επιχειρηματικό και επαγγελματικό μοντέλο, καθώς και σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της πολύπαθης Υγείας και Παιδείας.

Μεγαλώνει και εμπράκτως, λοιπόν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, την απόσταση από τα νησιά μας η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τις φοβίες των κατοίκων, ότι οι αποφάσεις παίρνονται, συνήθως, προς όφελος των μεγάλων αστικών κέντρων.

Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις στα νησιά μας, να είναι βιώσιμες 3 μήνες, αλλά να έχουν έξοδα για 1 χρόνο. Δεν είναι ηθικό κι ανθρώπινο, να υπάρχει εξοπλισμός για αιμοκαθάρσεις μόνο σε δύο νοσοκομεία, (Νάξου και Σύρου) στον πολυνησιακό και δυσπρόσιτο νομό των Κυκλάδων. Δεν αποτελεί ούτε καν ψήγμα αξιοβίωτης ζωής, να χρειάζεται ο ασθενής να ταξιδεύει τρεις φορές την εβδομάδα για τη θεραπεία του. Δεν είναι πολυεπίπεδα ορθό, να μην υπάρχει καθημερινή  σύνδεση με τα δύο λιμάνια της Αθήνας, σε όλα τα νησιά. Δεν γίνεται να γκρεμίζονται και να σαπίζουν ιστορικά μνημεία του τόπου μας σήμερα, όπως ο «εναέριος σιδηρόδρομος» της Ορεινής Νάξου.

sssss.jpg

Πώς να λυθούν αυτά τα προβλήματα, τα οποία είναι μόνο μερικά από τα πολλά που βιώνουμε καθημερινά στο νομό μας, όταν δεν ψηφίζουν το συγκεκριμένο άρθρο οι Κυκλαδίτες βουλευτές μας; Που διαφωνούν;

Αναρωτιέμαι τελικά, ως άνθρωπος και ως πολιτικό ον… Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, που μεταλαμπάδευσε πολιτισμό στα πέρατα της υφηλίου;

Η αλήθεια είναι, ότι δε με εντυπωσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση αυτή, διότι μόνο όταν είναι στην αντιπολίτευση θυμάται αντίστοιχες προτάσεις. Όταν όμως ήταν στον κυβερνητικό «θώκο», «έσκαβε τον λάκκο» στους νησιώτες επιχειρηματίες, αυξάνοντας τον ΦΠΑ στο 24%. Κι έρχεται σήμερα η ΝΔ να βάλει την «ταφόπλακα» στην ελπίδα των νησιών και των ορεινών μας περιοχών για βιώσιμες λύσεις στο μέλλον.

Ήταν μοναδική ευκαιρία η συνταγματική αναθεώρηση, για να ενισχυθεί η νησιωτικότητα. Όμως οι Κυκλαδίτες βουλευτές, είτε αυτοί που ψηφίστηκαν από το νομό μας είτε αυτοί που έχουν καταγωγή, όφειλαν να «βάλουν πλάτη». Κι αν δεν ήθελαν λόγω κομματικής πειθαρχίας να ψηφίσουν την πρόταση αυτή, ας έκαναν μία παρόμοια εισήγηση, που θα ενίσχυε το αίσθημα των κατοίκων των νησιών και των ορεινών μας περιοχών.

Το κόμμα όμως πάνω απ’ όλα…

Για την ιστορία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βουλή για την εξειδίκευση της κρατικής μέριμνας για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές ήταν: ΝΑΙ 129, ΟΧΙ 158, ΠΑΡΩΝ 10.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, να αναφερθώ και στην τροπολογία του ΜέΡΑ25 για τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

Συγκεκριμένα εισηγήθηκε οι συντελεστές να μειωθούν σε 17%, 9% και 4% από 24%, 13% και 6%». Ακόμα μια φορά, η παράταξή μας αποδεικνύει, ότι δεν ασκεί μόνο κριτική αλλά προχωρά και σε προτάσεις, οι οποίες μόνο ανάπτυξη θα μας φέρουν και θα δημιουργήσουν τις βάσεις για να ενισχυθεί η νησιωτικότητα.

Ελπίζω, ή θέλω να ελπίζω, ότι οι τέσσερις κυβερνητικοί Κυκλαδίτες βουλευτές της ΝΔ και  οι δύο Κυκλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να ψηφίσουν την τροπολογία του Μέρα25.

Ίσως ήρθε ο καιρός που πρέπει να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα ορισμένοι και να αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις και τις ιδεολογίες μας στην άκρη… Έστω για μία φορά!!!

(*) Ο Εμμανουήλ (Μάνος) Σταυριανός είναι Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΠΣΕ Κυκλάδων Μέρα25


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα συνεργασία με τον προπονητή Γιάννη Κουκή στις ακαδημίες

Με εμπειρία άνω των 30 ετών στην εκπαίδευση και την προπονητική, ο Γιάννης Κουκής ενισχύει το τεχνικό επιτελείο του Πανναξιακού, αναλαμβάνοντας ρόλο στις ακαδημίες του συλλόγου.

«Τα ακανόνιστα» ζωντανεύουν στο Μεγαλοχώρι – Μια βραδιά γεμάτη ελληνική μουσική παράδοση

Η Κεντρική Πλατεία Μεγαλοχωρίου υποδέχεται την παράσταση «Τα ακανόνιστα» την Παρασκευή 22 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road.

ΑΜΣ Φιλωτίου: Συνεχίζει με τον Δημήτρη Τσακωνιάτη στα τμήματα βόλεϊ

Ο «δικός του άνθρωπος», Δημήτρης Τσακωνιάτης, παραμένει στην τεχνική ηγεσία, συνεχίζοντας με αφοσίωση και πάθος το έργο του στα τμήματα πετοσφαίρισης.

Αμοργός: Μια βραδιά κάτω από τον έναστρο ουρανό στον Ασφοντυλίτη

Ξενάγηση στους αστερισμούς του καλοκαιριού με ουρανογραφία, μουσική και αφήγηση – Πέμπτη 21 Αυγούστου, ώρα 21:00.

Kitesurfing & Windsurfing: Γιατί η Νάξος είναι το νέο «hotspot» του 2025

Η Νάξος στο επίκεντρο του θαλάσσιου αθλητισμού

Μήλος: Στον εισαγγελέα ο δήμαρχος και υπάλληλοι καθαριότητας, «Φάντασμα» πίσω από τις καταγγελίες

Κρίση στην αποκομιδή απορριμμάτων μετά από καταγγελία πολίτη που δεν εντοπίζεται – Δικαστική διερεύνηση και σκληρές δηλώσεις Μ. Μικέλη.

Πάρος: Διάρρηξη-μαμούθ σε πολυτελή κατοικία, χάθηκαν μετρητά και κοσμήματα 78.000 ευρώ

Στόχος διαρρηκτών πολυτελές διαμέρισμα στη Χρυσή Ακτή – Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας πιθανή δράση οργανωμένης σπείρας.

ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων: Συγκέντρωση αλληλεγγύης (24/08) στη Χώρα Νάξου για τον λαό της Παλαιστίνης

Η ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων καλεί την Κυριακή 24 Αυγούστου σε κινητοποίηση ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα. (αφίσα)

Μ. Λυκουρόπουλος: «Η προσωρινή διαταγή για την Πορτάρα είναι δικαίωση για κάθε Ναξιώτη»

Νάξος: Ο Εμμανουήλ Λυκουρόπουλος σχολιάζει την απόφαση για την απομάκρυνση της περίφραξης στην Πορτάρα, κάνοντας λόγο για δικαίωση των πολιτών και επικρίνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.