Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΔωδεκάνησα: Δεν θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο στα Λέβιθα

Δωδεκάνησα: Δεν θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο στα Λέβιθα

|

Κατηγορηματική διάψευση από την Κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει σε ακατοίκητη νήσο (βλ Λέβιθα) κλειστή δομή για μετανάστες και πρόσφυγες

Μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου… Και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για δημιουργία δομών ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά. Ενα εξ αυτών είναι η περίφημη Λέβιθα – ανάμεσα σε Κυκλάδες – Δωδεκάνησα – που αποτελεί κλειδί ουσιαστικά όσον αφορά την δημιουργία ΑΟΖ στο Αιγαίο… Και ο Μάνος Λογοθέτης, – εδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής μεταναστών / προσφύγων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι “Δεν θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο για μετανάστες και πρόσφυγες στο ακατοίκητο νησί Λέβιθα”.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, κλειστό κέντρο θα δημιουργηθεί στη Λέρο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Στις επικρίσεις πως τα κλειστά κέντρα είναι φυλακές, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και επεσήμανε πως η λειτουργία τέτοιων, κλειστών κέντρων, προβλέπεται και από τον προηγούμενο νόμο αλλά και από τον τωρινό.

«Θα κρατούν κάποιους ανθρώπους για το χρονικό διάστημα που αυτό χρειάζεται ή επιβάλλεται. Υπάρχουν τα προαναχωρησιακά κέντρα, που θα τους κρατούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει η επιστροφή τους, είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα προέλευσης. Δεν είναι φυλακές», είπε ο κ. Λογοθέτη.

24-stefanis-prosfygiko.jpg

Η Λέβιθα πήγε έως την Ευροβουλή.. 

Ολα ξεκίνησαν πάντως από τη φωτογραφία που χρησιμοποίσε ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκιδιάδης Στεφανής – αρμόδιος για το προσφυγικό – για να δείξει πως θα είναι τα νέου τύπου κλειστά κέντρα μεταναστών και προσφύγων με σημείο αναφοράς την Λέβιδα… Και όπως τονίστηκε ” Η κυβέρνηση δεν έχει να σχολιάσει κάτι, διότι το πού θα δημιουργηθούν τα προαναχωρησιακά κέντρα παρουσιάστηκε αναλυτικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η συγκεκριμένη φωτογραφία ήταν ένα σχεδιάγραμμα ως τυχαίο παράδειγμα για το πώς θα είναι η δομή ενός κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου».

Μάλιστα, από την “Εφημερίδα των Συντακτών” αναφέρεται ότι οι “πληροφορίες μας μέσα από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη λύση -μεταφορά μεταναστών και προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά- έχει ακουστεί στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και μάλιστα δεν πρόκειται για ένα νέο σχέδιο, αλλά για μια πιθανότητα που είχε εξεταστεί -μαζί με άλλες- εδώ και καιρό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ροές από την Τουρκία. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το πώς ακριβώς μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο, ενώ ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι στην πορεία”.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» έφτασε χθες στην Ευρωβουλή, μέσω της παρέμβασης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Δείχνοντας τις φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε ανέφερε: «Δεν μιλάμε για μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Μιλάμε για ξερονήσια. Θα επιτρέψουμε και θα χρηματοδοτήσουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ξερονήσια; Θα χτίσουμε Γκουαντάναμο στην Ευρώπη; Αυτό ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς βγάλαμε δελτίο Τύπου, θα καταθέσουμε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενημερώνουμε επ’ αυτού το σώμα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική είδηση και θεώρησα πως οι συνάδελφοί μου εδώ στη LIBE έπρεπε να το μάθουν».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χώρα Νάξου: Συνεδρίαση (19/09) Δημοτικής Κοινότητας — Στο τραπέζι αφαλάτωση, «οικόπεδα αεροπορίας» και πεζοδρόμια

Μετά από 20 μήνες αιτημάτων, τέσσερα κρίσιμα θέματα μπαίνουν στην Η.Δ. — Κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν το «παρών»

Λοβέρδος στη Νέα Δημοκρατία: Επίσημη προσχώρηση, παρασκήνιο και επόμενα βήματα

Συνάντηση στο Μαξίμου, μήνυμα διεύρυνσης προς το κέντρο και αντιδράσεις από τη Χ. Τρικούπη — Υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Σίκινος: Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο

Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο της Σικίνου με την Ομάδα Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού - Δύο ημέρες, τέσσερα ωράρια – «δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή» στο νησί

Βρούτσης: Οι Δήμοι μπορούν οποτεδήποτε να εκδίδουν άδειες λειτουργίας των αθλητικών τους εγκαταστάσεων

Επιστολή Γιάννη Βρούτση σε ΚΕΔΕ, Περιφέρειες και Ομοσπονδίες: χωρίς βεβαίωση απογραφής δεν ανανεώνονται άδειες και χάνεται η τρέχουσα χρηματοδότηση προσεισμικών ελέγχων.

Ρευματοκλοπές στις Κυκλάδες: Μύκονος πρώτη – «Κόκκινος συναγερμός» σε Τήνο, Σαντορίνη, Πάρο

Στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΘ: 15.554 περιστατικά το 2025 (+67%), πρόστιμα 58,5 εκατ.€. Έλεγχοι σε ξενοδοχεία–εστίαση–σούπερ μάρκετ, επιτάχυνση «έξυπνων» μετρητών ως το 2030.

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος στη Σύρο (+105%) και δυναμική Νάξου (+19%) – Σταθερά ψηλά και η Πάρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιαν–Αυγ. 2025 της ΥΠΑ, τα αεροδρόμια των Κυκλάδων «τρέχουν» με αυξημένη ζήτηση. Ρεκόρ Αύγουστου για Σύρο, διψήφια άνοδος στη Νάξο, υψηλές επιδόσεις Πάρου.

Σύρος: Ξεκινάει η υποδοχή ασθενών στη νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας του Γ.Ν. Σύρου

Aπό αύριο Τετάρτη 17/09/2025 η Ογκολογική του νοσοκομείου δέχεται ασθενείς για προγραμματισμό θεραπειών – Χωρίς ραντεβού στην παρούσα φάση, στον 2ο όροφο.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Πέθανε στα 89 ο θρύλος του Χόλιγουντ και ιδρυτής του Sundance

Σταρ των «Butch Cassidy», «The Sting» και «All the President’s Men», Οσκαρικός σκηνοθέτης του «Ordinary People» και καταλύτης του ανεξάρτητου σινεμά, αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη.

Ίος: Τριήμερη (20-22/09) εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο (αφίσα)

Ενισχύεται η τράπεζα αίματος του νησιού· αναλυτικά οι ώρες και τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι αιμοδότες.

Άνδρος – Φωτιά στην Παλαιόπολη: Ήχησε το 112, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη

Σε δύσβατο σημείο μεταξύ Κάτω Παλαιόπολης και Απροβάτου, με ισχυρούς ανέμους. 17 πυροσβέστες, πεζοπόρο της 1ης ΕΜΟΔΕ, 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη & ελικόπτερο. Σε επιφυλακή κάτοικοι – δεν απειλούνται κατοικίες.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική