Τα παιδιά ζουν περισσότερο από ότι πριν 30 χρόνια, απειλούνται ωστόσο σήμερα από την κλιματική αλλαγή, αναφέρει έκθεση της Unicef με αφορμή τα 30 χρόνια από τη υπογραφή Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989 η Unicef, η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, δημοσιεύει σήμερα έκθεση για την κατάσταση των παιδιών σε διεθνές επίπεδο. Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι ενώ τα παιδιά ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιή από ότι πριν 30 χρόνια, απειλούνται ωστόσο σήμερα από την κλιματική αλλαγή. Η επικεφαλής της Unicef Χενριέτα Φορ δήλωσε ότι παράλληλα στις γνωστές προκλήσεις, στην υγεία, τη σίτιση και τη μόρφωση, τα παιδιά έρχονται ολοένα και συχνότερα αντιμέτωπα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και το μόμπινγκ και την κακοποίηση μέσω διαδικτύου. Για το λόγο αυτό η επικεφαλής της Unicef απευθύνει έκκληση για «περισσότερη καινοτομία, νέες τεχνολογίες, πολιτική βούληση και χρήματα» για να βελτιωθεί η ζωή των παιδιών και των νέων.
Στην έκθεση της Unicef αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η θνησιμότητα σε παιδιά κάτω των 5 ετών μειώθηκε κατά 60% από την υπογραφή της διεθνούς σύμβασης Η έκθεση συμπεραίνει επίσης ότι περισσότερα παιδιά πηγαίνουν σήμερα στο δημοτικό και ότι τα δικαιώματα που διασφαλίζει η διεθνής σύμβαση στα παιδιά επέδρασε θετικά στη νομοθεσία πολλών κρατών.
Παιδιά και έφηβοι θύματα της κλιματικής αλλαγής
Τι γνωρίζουν όμως τα ίδια τα παιδιά για τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υπογράφηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Η 12χρονη Μπρέντα Μαρία από τη Βραζιλία λέει στην DW: «Γνωρίζω τους νόμους της Βραζιλίας για την προστασία παιδιών και εφήβων. Έμαθα ότι έχουμε δικαίωμα σε μια σωστή και καλή παιδεία και ότι κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάζει τα δουλεύουμε όπως οι ενήλικες. Έχουμε επίσης το δικαίωμα να παίζουμε με άλλα παιδιά, χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις ανάλογα με τη φυλή, το φύλο ή το χρώμα του δέρματος. Ένα παιδί έχει το δικαίωμα να είναι παιδί».
Από την πλευρά του ο 16χρονος Ταντέο από τη Βόννη τονίζει: «Τα σημαντικότερα δικαιώματα είναι εκείνα που διασφαλίζουν την μόρφωση και την ισότητα των δύο φύλων. Σημαντικό ζήτημα είναι ωστόσο και η κλιματική αλλαγή. Διαπιστώνω ότι συχνά οι πολιτικοί δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν σωστά τις αποφάσεις τους για την προστασία του κλίματος. Στο παράδειγμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ βλέπουμε ότι όλο και συχνότερα οι νέοι αρθρώνουν πλέον λόγο. Και αυτό το θεωρώ μια πολύ θετική εξέλιξη».
Dpa, Χέλε Χέπεσεν Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος