Τρίτη, 10 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤαξίδιΑιγαίο: Κι όμως τα υδροπλάνα έρχονται και η Τήνος έχει προβάδισμα

Αιγαίο: Κι όμως τα υδροπλάνα έρχονται και η Τήνος έχει προβάδισμα

|

«Τα πρώτα υδροπλάνα θα πετάξουν το 2020» – Μπαράζ συναντήσεων με εμπλεκόμενα υπουργεία και αρμόδιους φορείς – Προ των πυλών το νέο νομοσχέδιο – Η Τήνος από τις Κυκλάδες έχει το απόλυτο προβάδισμα σε ένα δρομολόγιο από Αθήνα προς Πάτμο 

Μπαράζ επαφών και συναντήσεων πραγματοποιεί η εταιρεία Hellenic Seaplanes S.A. με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και αρμόδιους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαδικασία αδειοδότησης υδατοδρομίων, με απώτερο στόχο την αποθαλάσσωση των πρώτων υδροπλάνων στις ελληνικές θάλασσες την καλοκαιρινή περίοδο του 2020.

Οι συναντήσεις με τα υπουργεία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ολοκλήρωσης όλων των θεμάτων που υπάρχουν για το νέο νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα αλλά και να επιστρέψουν οι ιδιωτικές επενδύσεις στο μεγάλο αυτό έργο. Εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στην Βουλή το νέο νομοσχέδιο με όλες τις τροποποιήσεις…

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε οικονομική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον με συνομιλητή τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Χάρη Γεωργιάδη επανέλαβε την δήλωση του ότι «τα πρώτα υδροπλάνα θα πετάξουν το 2020 και θα ενισχύσουν την διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας…»

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, με την συνεχή παρουσία και επίβλεψη του υφυπουργού κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, τέθηκαν όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον νέο νομοσχέδιο που αφορά την κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων συμπεριλαμβανομένου και τη δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμων των υδροπλάνων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που εμποδίζουν την άμεση υλοποίηση της επένδυσης σε συγκεκριμένες υπηρεσίες με τον Υφυπουργό να τονίζει από την πλευρά του πως «η ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων αποτελεί εγχείρημα εθνικής σημασίας και πως η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί λύση στα προβλήματα της σύνδεσης των παράκτιων περιοχών της χώρας μας…»

Στο υπουργείο Ναυτιλίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος αφού αποτύπωσε την υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο των υδροπλάνων, ζήτησε την συμβολή του Υπουργείου Ναυτιλίας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η επένδυση. Επίσης, συζητηθήκανε πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να ανοίξει ο δρόμος για να καθιερωθούν τα υδροπλάνα στη χώρα μας.

Τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης όσο και ο Γενικός Γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής κ. Κυριαζόπουλος, επιβεβαίωσαν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα έχει στην νησιωτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε «Το 2020 πρέπει να λειτουργήσουν τα υδροπλάνα και το Υπουργείο θα στηρίξει όλες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τομέα των υδροπλάνων όπου μπορούν να δώσουν ώθηση στα νησιά, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να κάνουν πιο εύκολη τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με δύσκολους συγκοινωνιακά προορισμούς» . Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Κυριαζόπουλος πρότεινε μάλιστα ένα συγκεκριμένο αριθμό βημάτων που θα γίνουν από το υπουργείο για την συντεταγμένη επίλυση των προβλημάτων σε σύντομο χρόνο.

Και ο Τουρισμός στο παιχνίδι 

Σε ξεχωριστή συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων κ. Αραβώση και την διοίκηση της Hellenic Seaplanes, κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η ενημέρωση των υπηρεσιών για ελαχιστοποίηση του χρόνου ανταπόκρισης, κατηγοριοποίηση των υδατοδρομίων και η εφαρμογή κριτηρίων για Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης στην συνάντηση που έγινε με τον CEO της Hellenic Seaplanes στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο (WTM London) υπογράμμισε πως η κρουαζιέρα με κατεύθυνση την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αρχίσει για τα καλά να εισέρχεται στο αναπτυξιακό προσκήνιο του τουρισμού και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη τάση στην οποία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά η μεταφορά των επιβατών με υδροπλάνο. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στην Βουλή, στην αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων με δημιουργία υδατοδρομίων προκειμένου να αναπτυχθούν επιπλέον δραστηριότητες και επιδίωξη, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, αλλά και να αναπτυχθούν νέα τουριστικά προϊόντα.

Επίσης, κατά την παρουσία του στο Λονδίνο στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο (WTM London), ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους πραγματοποίησε συναντήσεις με την πρόεδρο του ΕΟΤ κυρία Άντζελα Γκερέκου και άλλα στελέχη του ΕΟΤ, ενώ στελέχη της εταιρίας συναντήθηκαν και από κοντά με διεθνή πρακτορεία οργάνωσης κρουαζιέρων εντείνοντας τις διαδικασίες για σύμπραξη υδροπλάνου-κρουαζιέρας.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της Ελλάδας στην έκθεση τουρισμού, ο κ. Χαραλάμπους είχε εκτενής συζήτηση στο εκθεσιακό τουριστικό περίπτερο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κα Ρόδη Κράτσα για την ολοκλήρωση των υδατοδρομίων στο Ιόνιο. Θέματα αναφοράς ήταν η λειτουργία των υδροπλάνων στα υδατοδρόμια Κέρκυρας και Παξών από την προσεχή τουριστική σεζόν εξυπηρετώντας κρουαζιερόπλοια και επιβατικό κοινό αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος Ιονίου όπου όπως ανάφερε η κα Κράτσα μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν όλα δρομολογηθεί για ολοκλήρωση.

Η στρατηγική συνέργεια μεταξύ κρουαζιερόπλοιου και υδροπλάνου μπορεί να ανθίσει νέα εναλλακτικά είδη τουρισμού όπως τον περιηγητικό τουρισμό και τον τουρισμό περιπέτειας με πτήσεις πάνω από σημαντικά αξιοθέατα ανοίγοντας μια νέα εξειδικευμένη και premium αγορά, συνθέτοντας ιδιαίτερα κερδοφόρα τουριστικά πακέτα και προσδίδοντας αίγλη στο brand name της χώρας που τα εντάσσει στο χαρτοφυλάκιο τουριστικών υπηρεσιών της.

Επιπρόσθετα, εντατικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής και όλους τους Δήμους της περιφέρειας που εμπλέκονται στην αδειοδότηση του δικτύου υδατοδρομίων καθώς και τη δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου στην Αττική ενόψει της νέας καλοκαιρινής περιόδου, όπου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη η προσέλευση τουριστών. «Έχουμε σκοπό να συνδέσουμε την Αττική και τα νησιά της με υδροπλάνα καθώς και με το εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων που δημιουργείται… είμαστε εδώ για να αναπτύξουμε την Περιφέρεια μας να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών της περιφέρειας… », δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης,

Τα πρώτα …δρομολόγια 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους δήλωσε:“ Υπάρχει σε εξέλιξη μια συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τον τομέα των υδροπλάνων και είναι εμφανής. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία και τις επιμέρους υπηρεσίες για να προσφέρουμε την δική μας εμπειρία έτσι ώστε μέσα από την συνεργασία να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας των υδατοδρομίων και μέσα στους επόμενους μήνες τις πρώτες πτήσεις. Ένα πλαίσιο που θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο χώρο των Μεταφορών, του Τουρισμού και της ευρύτερης ανάπτυξης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η εταιρεία μας συνεχίζει ακάθεκτη την ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα και σχεδιάζει το επιχειρησιακό περιβάλλον των υδροπλάνων αλλά και τους προορισμούς που θα συνδέει μεταξύ τους. Με στρατηγική και επιμονή τα στελέχη της εταιρείας HELLENIC SEAPLANES, χάρη στο ευρύ φάσμα πεδίων που καλύπτουν προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.»

Σημειώνεται πως η Hellenic Seaplanes συνεχίζει ακάθεκτη τις συναντήσεις με φορείς από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, το Υπουργείο Άμυνας, το Invest in Greece καθώς και με στελέχη από το Υπουργείο Οικονομίας και την Κτηματική Υπηρεσία που εμπλέκονται στην διαδικασία παραχωρήσεων για τα υδατοδρόμια στις λίμνες της Ελλάδας.

Στην επίσκεψη της Hellenic Seaplanes στον υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων (αρμόδιο για τη βιομηχανία και το εμπόριο) κ. Νίκο Παπαθανάση, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χαραλάμπους ενημέρωσε τον κ. υφυπουργό ο οποίος έχει ειδική εμπειρία και προϊστορία ως αεροναυπηγός με τα υδροπλάνα από Καναδά , για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις ομοιότητες και διαφορές των δύο μοντέλων υδροπλάνου που πρόκειται να επανδρώσουν το στόλο της Hellenic Seaplanes τη θερινή σεζόν του 2020. Μάλιστα, λόγω των τεχνικών γνώσεων που κατέχει ο κ. Παπαθανάσης στον τομέα της αεροναυπηγικής, η συζήτηση απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με ουσιώδη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών

Eπίσης, έγινε ενημέρωση για το πλάνο πτήσεων όπου σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει δρομολόγια στα υδατοδρόμια Κέρκυρας-Παξών-Πάτρας με ένα συνδυασμό των αεροδρομίων του Ιονίου , με επόμενο στόχο την πραγματοποίηση πτήσεων στο Αιγαίο στα υδατοδρόμια Πάτμου, Τήνου, καθώς και Βόλου, Σκύρου, Σκόπελου και Αλοννήσου επεκτείνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της εταιρίας στις Σποράδες.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι ότι το σύστημα κρατήσεων της Hellenic Seaplanes S.A. θα είναι σύντομα «στον αέρα» μέσω της εταιρικής της ιστοσελίδας, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πρώτους επίδοξους επιβάτες να προβούν σε ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίου για τις πρώτες πτήσεις προς τα υδατοδρόμια Πάτρας, Κέρκυρας, Παξών αλλά και Πάτμου, Τήνου και Σκύρου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ερώτηση στη Βουλή από την Κυριακή Μάλαμα για τη μεταφορά των Κούρων της Νάξου

Η ανεξάρτητη βουλευτής Χαλκιδικής ζητά τεκμηριωμένες απαντήσεις για τη σκοπιμότητα και τους όρους της μετακίνησης των αρχαϊκών μνημείων από το Φλεριό, ενισχύοντας τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας

Νάξος – Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: Εκδήλωση τις 26 Ιουνίου, η γνώση δεν έχει ηλικία

Το ΣΔΕ Νάξου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα στο ΓΕΛ Νάξου με στόχο την ανάδειξη της εκπαίδευσης ενηλίκων και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Δραματική προειδοποίηση Γ. Γκούφα: «Η Τραγαία διψά – Η Νάξος ερημοποιείται»

Ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπεράντληση των υδάτινων αποθεμάτων και την απουσία σχεδιασμού, προειδοποιώντας για την ερημοποίηση της καρδιάς της Νάξου.

Νότια Ελλάδα: Σε κατάσταση έντονης ξηρασίας, στο «κόκκινο» γεωργικές περιοχές Κρήτης και Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, η εδαφική υγρασία έχει μειωθεί επικίνδυνα σε κρίσιμες αγροτικές ζώνες, προμηνύοντας σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Σαντορίνη: Η Μαρία Γενιτσαρίδη επιστρέφει (για 3η φορά) στον Α.Ο. Θήρας

Η έμπειρη διεθνής ακραία επιστρέφει στη Σαντορίνη για τρίτη φορά, ενισχύοντας σημαντικά το ρόστερ της ομάδας στη φετινή Volley League Γυναικών.

Μύκονος: Εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών, τρεις συλλήψεις και πλούσια ευρήματα

Σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. με τη διάλυση συμμορίας που διακινούσε κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια στο νησί των ανέμων – Επεισοδιακή σύλληψη ενός εκ των δραστών.

«Σαντορίνη – Το παρόν και το μέλλον»: Δημόσια συζήτηση για το νέο πολεοδομικό σχέδιο Θήρας

Ανοιχτή εκδήλωση για τις κρίσιμες επιπτώσεις του ΕΠΣ στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη του νησιού

6ο Περιφερειακό Συνέδριο ΠΟΞ στη Σαντορίνη: Ο τουρισμός σε σταυροδρόμι προκλήσεων και στρατηγικών

Μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης, υποδομών και συνεργειών από κορυφαίους φορείς του τουρισμού – Σημαντική η σύσταση του Οργανισμού Προώθησης Προορισμού για τη Σαντορίνη

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Εντυπωσιακή έναρξη με την έκθεση αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη (video)

Η Αμοργός άνοιξε πολιτιστικά τις πύλες της για το φετινό φεστιβάλ με μια συγκινητική και υψηλής αισθητικής έκθεση αγιογραφίας, αφιερωμένη στην Παναγία και τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών στην Κίναρο.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Reddit – Νάξος: Στη δεύτερη θέση των πιο υποτιμημένων νησιών στον κόσμο

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων εντυπωσιάζει τη διεθνή κοινότητα του Reddit με την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την φυσική του ομορφιά

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.