Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΜΜΕΕλλάδα: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή Μέσα Μαζικής Ποδηγέτησης;

Ελλάδα: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή Μέσα Μαζικής Ποδηγέτησης;

|

 «Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;»… Ο Αλέκος Αρβανιτάς μιλάει για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και αναλύει την εικόνα που έως τώρα δεν είχαμε δει ποτέ εκ των έσω

Συμπλήρωσα, πια, τρεις δεκαετίες απασχόλησης στον κόσμο των media.  Ένα σκληρό, ανταγωνιστικό και δύσκολο χώρο. Αλλά, ταυτοχρόνως, όμορφο, συναρπαστικό και απείρως γοητευτικό. Ύστερα, λοιπόν, από τρεις δεκαετίες, νομίζω ότι δικαιούμαι να εκφέρω την άποψή μου. Μια άποψη η οποία στηρίζεται στην επαγγελματική εμπειρία σε πολιτικές και αθλητικές εφημερίδες, σε τηλεοπτικά περιοδικά, αλλά και σε έντυπα ειδικού περιεχομένου.

Του Αλέξανδρου Αρβανιτά 

Οι πολίτες, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζουν ότι, όταν μιλάμε για media, στην ουσία αναφερόμαστε σε δύο εμφανείς ταξικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι αυτή των συντακτών, των τεχνικών τύπου και ραδιοτηλεόρασης, των υπαλλήλων. Η δεύτερη των ιδιοκτητών, των εκδοτών, των καναλαρχών. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στους ιδιοκτήτες, τα πράγματα είναι πολύ καθαρά και τα συμφέροντα πολύ μεγάλα. Δεν υπάρχουν παρερμηνείες σχετικά με τα «θέλω» και τα «πρέπει» αυτού του… ταλαιπωρημένου κλάδου. Αλλά για τους υπόλοιπους, ειδικά τους συντάκτες, πρέπει και εδώ να τονιστεί ότι δεν έχουν ενιαία υπόσταση, αλλά αποτελούν μια μεγάλη διαστρωμάτωση στην ελληνική κοινωνία.  Στη συντριπτική πλειονότητά τους αποτελούν αυτό το κομμάτι που μπορούμε -συμβατικά, έστω- να ονομάσουμε  προλεταριάτο. Μην πω και υποπρολεταριάτο. Γιατί, φαντάζομαι, δεν υπάρχει άλλος κλάδος εργαζομένων, στον οποίον κάποιος, ο οποίος απασχολείται, τρέχει τη λάντζα, βγάζει θέματα, να μπαίνει στο μισθολόγιο ύστερα από τρία ή τέσσερα χρόνια. Με τον βασικό μισθό πάντα. Και μέχρι να μπει, αν πάρει 200 ευρώ το μήνα -επαναλαμβάνω το μήνα- να είναι πανευτυχής. Για τέτοια χοντρή εκμετάλλευση μιλάμε.

Ο απλός πολίτης βλέπει τους 50, 100, άντε 150 νοματαίους, οι οποίοι απολαμβάνουν υψηλά συμβόλαια και απίστευτα προνόμια. Και έτσι θεωρεί  ότι ο κλάδος είναι καλά αμειβόμενος, γιατί οι τηλεοπτικοί αστέρες έχουν λύσει το πρόβλημα της ζωής τους. Ουδέν ανακριβέστερον τούτου. Εδώ, βεβαίως, η ερώτηση που τίθεται ή πρέπει να τίθεται είναι η εξής: «Αυτοί οι τηλεαστέρες εκφράζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και υπηρετούν το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης;». Η απάντηση είναι απλή και βγαίνει επίσης αβίαστα. Σε καμιά περίπτωση. Τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά των αφεντικών. Όσο για την ενημέρωση, αυτή προσαρμόζεται στην πολιτική που υπηρετούν, μια πολιτική τόσο καθαρή, ώστε να μην αφήνει παρερμηνείες για τα περαιτέρω. Αυτά όλα γράφονται για να αναδειχθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, προκειμένου να κάνουν όσο πιο σωστά μπορούν τη δουλειά τους: δηλαδή, να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους. Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί. Εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, γιατροί, υδραυλικοί, οικοδόμοι.

Ο δημοσιογραφικός κλάδος δεν γίνεται να εξαιρεθεί από τον γενικό αυτόν κανόνα. Εμφανίζει όμως ένα μειονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους: το ασφυκτικό πλαίσιο πίεσης για να κάνει κάποιος σωστά τη δουλειά του. Ήμουν -και εξακολουθώ να είμαι- θιασώτης της άποψης ότι είναι προτιμότερη μια μέτρια ή μια κακή δημοσιογραφία από την καθόλου δημοσιογραφία. Αυτά όχι για να υπερασπιστώ τη δική μας… μασονία, αλλά γιατί το κοινωνικό αγαθό που λέγεται «ενημέρωση» αποτελεί συστατικό της δημοκρατίας. Εσχάτως, τα ελληνικά media έχουν να αντιμετωπίσουν θέματα τόσο εγχώρια όσο και διεθνή. Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει την ποινή φυλάκισης δύο ετών για όσους βρίζουν τα θεία. Μέχρις εδώ καλά. Άλλοι μπορεί να συμφωνούν με την ποινή, άλλοι -μηδέ του εαυτού μου εξαιρουμένου- να διαφωνούν. Επίσης, είχαμε την αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου. Και εδώ τα ίδια. Προσωπικά θεωρώ ότι οι καπνιστές πρέπει να σέβονται τους συμπολίτες τους αντικαπνιστές, γιατί αλλιώς η κοινωνία καθίσταται ζούγκλα. Όμως, εδώ έρχονται τα media. Είναι, ασφαλώς, αναμενόμενο ότι θα ανοίξουν πάνελ συζητήσεων με κάθε λογής γνώστη ή τηλε-μαϊντανό, προκειμένου να ακούσουμε απόψεις, απόψεις, απόψεις. Γιατί αυτά τα θέματα είναι τα εύκολα. Ευκολάκια όπως τα αποκαλούν οι συνάδελφοι που ασχολούνται με το Στοίχημα.

Υπάρχουν, όμως, και τα δύσκολα. Αυτά που κάνουν… τζιζ. Για παράδειγμα, δεν θα δείτε στα ελληνικά Μέσα μια μεγάλη καμπάνια για τα σκάνδαλα της Siemens και της Novartis. Γιατί, άραγε; Μήπως θα στενοχωρήσουμε φίλους μας και δεν κάνει; Τι έπρεπε να κάνει ένα σοβαρό και ανεξάρτητο Μέσο; Αφού φέρει στο φως όλα τα στοιχεία, αφού ερευνήσει πολιτικές και ποινικές ευθύνες εμπλεκόμενων προσώπων, αφού στείλει δημοσιογράφους στο στρατηγείο των πιο πάνω εταιριών και βγάλει συνεντεύξεις διευθυντικών  στελεχών τους, επιβάλλεται να κρατά το θέμα ανοικτό. Να ενοχλεί συνεχώς πολιτικούς, δικαστικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και να τους θέτει ερωτήματα σχετικά με την πορεία των ερευνών. Γιατί, έτσι που το πάει η ελληνική πολιτεία, στο τέλος θα υπάρξει παραγραφή ή αδιέξοδο και αποτέλεσμα δεν θα βγει. Δεν το έχουμε ζήσει άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν; Έχει θεσμοθετηθεί ήδη η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεν πρέπει να διεξαχθεί μια στοιχειώδης έρευνα κατά πόσο κτυπήθηκε η ανομία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα; Γιατί, εκτός του ότι τα ΜΑΤ εισέρχονται στους χώρους -π.χ. ΑΣΟΕΕ- και κρατούν αιχμαλώτους δεκάδες φοιτητές, δεν έχουμε δει καμία μα καμία πρόοδο. Τουναντίον, υπάρχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα, στα οποία το εμπόριο ουσιών εξακολουθεί υφιστάμενο. Το διαπιστώνουν οι απλοί πολίτες. Δεν γίνεται να μην το βλέπουν οι κρατικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ας πάμε και στα διεθνή τώρα. Η Λατινική Αμερική βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ειδησεογραφία γι’ αυτήν την ήπειρο πρέπει να είναι επιλεκτική. Θυμάστε πώς λειτουργούσαν τα media στην υπόθεση της Βενεζουέλας; Τι απευθείας συνδέσεις με το Καράκας, τι συνδέσεις με μεγάλα παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα, τι αναλύσεις επί του θέματος. Και βεβαίως απέναντι πάντα στην εκλεγμένη κυβέρνηση του λαού, προσφέροντας την άκριτη υποστήριξη σε ένα κατακάθι, αμερικανόδουλο πράκτορα, τον Χουάν Γκουαϊδό. Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα, όπως εύστοχα λέει ο λαός μας. Τα γεγονότα στη Χιλή μάς υπενθυμίζουν τι ακριβώς δεν συνιστά δημοσιογραφία. Και τελευταία είχαμε τα γεγονότα και στη Βολιβία. Ο εκλεγμένος πρόεδρός της, Έβο Μοράλες, ανατράπηκε από την Ακροδεξιά και το στρατό. Όταν ακούτε Ακροδεξιά και στρατός, οι συνειρμοί, ασφαλώς, είναι εύκολοι ποιοι είναι πίσω από τους… διαμαρτυρόμενους. Από πότε ο ρόλος του στρατού είναι να εμπλέκεται στα πολιτικά πράγματα μιας χώρας; Η Ε.Ε. επιχειρεί μέσω δηλώσεων των ανώτερων αξιωματούχων να κρατήσει αποστάσεις από το έγκλημα. Είναι η μοντέρνα εκδοχή των… ισαποστάκηδων.

Ένα στοίχημα βάζω. Πολύ σύντομα -αν δεν έχει γίνει ήδη- ΗΠΑ και Ε.Ε. θα αναγνωρίσουν τη… φιλότιμη προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να διορθώσει τα πράγματα. Αυτοί βεβαίως κάνουν τη δουλειά τους. Κατανοητό, αναμενόμενο και τόσο προβλέψιμο. Όπως έλεγε ο Καλογήρου στον Κούρκουλο, στην ταινία «Λόλα», «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη». Αφελείς, ωστόσο, θα περίμεναν από τα δικά μας Μέσα Ενημέρωσης να μιλήσουν καθαρά και να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. ΠΡΑ-ΞΙ-ΚΟ-ΠΗ-ΜΑ. Περί αυτού πρόκειται. Τα άλλα περί λαϊκής δυσαρέσκειας στη χώρα είναι για να καταλήξει πιο εύπεπτα η αποδοχή των πραξικοπηματιών. Γιατί, μήπως στη Γαλλία, με την έκρηξη οργής των «κίτρινων γιλέκων», δεν ζήσαμε την ογκούμενη δυσαρέσκεια και τον λαϊκό ξεσηκωμό; Αλλά η κυβέρνηση Μακρόν είναι δική μας και οι Γάλλοι φίλοι μας. Δεν γίνεται το ίδιο με την ισπανική κυβέρνηση στην Καταλονία αλλά και την κυβέρνηση της Χιλής; Σάμπως εκεί δεν εκφράζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια; Είπαμε, όμως. Άλλο οι ειδήσεις, άλλο η ενημέρωση, άλλο το ρεπορτάζ και άλλο οι φιλίες. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, καταλήγουμε σ’ αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας: «Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;»…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δραματική προειδοποίηση Γ. Γκούφα: «Η Τραγαία διψά – Η Νάξος ερημοποιείται»

Ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπεράντληση των υδάτινων αποθεμάτων και την απουσία σχεδιασμού, προειδοποιώντας για την ερημοποίηση της καρδιάς της Νάξου.

Νότια Ελλάδα: Σε κατάσταση έντονης ξηρασίας, στο «κόκκινο» γεωργικές περιοχές Κρήτης και Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, η εδαφική υγρασία έχει μειωθεί επικίνδυνα σε κρίσιμες αγροτικές ζώνες, προμηνύοντας σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.

Σαντορίνη: Η Μαρία Γενιτσαρίδη επιστρέφει (για 3η φορά) στον Α.Ο. Θήρας

Η έμπειρη διεθνής ακραία επιστρέφει στη Σαντορίνη για τρίτη φορά, ενισχύοντας σημαντικά το ρόστερ της ομάδας στη φετινή Volley League Γυναικών.

Μύκονος: Εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών, τρεις συλλήψεις και πλούσια ευρήματα

Σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. με τη διάλυση συμμορίας που διακινούσε κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια στο νησί των ανέμων – Επεισοδιακή σύλληψη ενός εκ των δραστών.

«Σαντορίνη – Το παρόν και το μέλλον»: Δημόσια συζήτηση για το νέο πολεοδομικό σχέδιο Θήρας

Ανοιχτή εκδήλωση για τις κρίσιμες επιπτώσεις του ΕΠΣ στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη του νησιού

6ο Περιφερειακό Συνέδριο ΠΟΞ στη Σαντορίνη: Ο τουρισμός σε σταυροδρόμι προκλήσεων και στρατηγικών

Μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης, υποδομών και συνεργειών από κορυφαίους φορείς του τουρισμού – Σημαντική η σύσταση του Οργανισμού Προώθησης Προορισμού για τη Σαντορίνη

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Εντυπωσιακή έναρξη με την έκθεση αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη (video)

Η Αμοργός άνοιξε πολιτιστικά τις πύλες της για το φετινό φεστιβάλ με μια συγκινητική και υψηλής αισθητικής έκθεση αγιογραφίας, αφιερωμένη στην Παναγία και τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών στην Κίναρο.

«Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας»: Μια Ζωντανή Διαδρομή στην Παράδοση της Σαντορίνης

Περιοδική έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» – Αυθεντικά τεκμήρια, βιώματα και αφηγήσεις από την καθημερινή ζωή της Θήρας

Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου: Στηρίζει τη προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου για τους Κούρους του Φλεριού

Με δημόσια τοποθέτησή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας», τονίζοντας τη σημασία διατήρησης των μνημείων στον φυσικό τους χώρο.

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: «Όχι» στην απομάκρυνση των Κούρων των Μελάνων

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων από το Φλεριό και καλεί σε κοινό μέτωπο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον φυσικό της χώρο.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!