Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - 26ο Συνέδριο Νέων Αγροτών: Βάση στη καινοτομία και τις νέες...

Νάξος – 26ο Συνέδριο Νέων Αγροτών: Βάση στη καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες

|

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε (08-10 Νοεμβρίου) στη Νάξο το 26ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης.Νέων Αγροτών – Ποίοι έδωσαν το παρών και ποια τα θέματα που συζητήθηκαν 

Η ιστορική διοργάνωση που ενώνει τους αγρότες όλης της χώρας και γίνεται σε διαφορετικούς τόπους κάθε χρόνο επιτέλεσε για μία ακόμα φορά το έργο της για την ενημέρωση και την κατάρτιση των αγροτών.

To 26ο Συνέδριο καινοτόμησε καθώς βρέθηκε κοντά στους αγρότες των βασικών παραγωγικών χωριών της Νάξου. Τη δεύτερη μέρα οι συνεδρίες έλαβαν χώρα στο πολιτιστικό κέντρο του Φιλωτίου, ενώ την τρίτη μέρα το συνέδριο μετακινήθηκε στο Γλινάδο.

Η επίσημη έναρξη έλαβε χώρα στον υπέροχο ιστορικό χώρο του πολιτιστικού κέντρου της σχολής Ουρσουλινών στο κάστρο της Νάξου. Ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α Νικόλαος Παυλονάσιος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, μίλησε συνολικά για το γεωργικό τομέα και τη σημασία της δραστηριότητας των νέων.

Μετά από μια σειρά σημαντικών ομιλιών, έγινε μια παραγωγική διαδραστική συζήτηση για τη σημασία των τοπικών προϊόντων στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και για το πώς θα αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία μέσω της διασύνδεσης τουρισμού και αγροδιατροφής.

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

  • ο δήμαρχος Νάξου κ. Δημήτρης Λιανός,
  • ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα και γαστρονομίας Νοτίου Αιγαίου κ Φιλήμονας Ζανετίδης,
  • ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θ. Βασιλόπουλος (πρώην πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α.),
  • ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης,και
  • η γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Ευδοκία Κατσάνη.

Τα ερωτήματα ετέθησαν από τον κ. Κουτσομήτρο και η συζήτηση διήρκησε άνω της ώρας με χρήσιμα συμπεράσματα. Το Συνέδριο τίμησε ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος μέσω του εκπροσώπου Αιδεσιμότατου Νεκτάριου .

Νωρίτερα οι συμμετέχοντες είχαν επισκεφθεί τόσο το τυποποιητήριο πατάτας, με ζωντανή επίδειξη τυποποίησης, όσο και στο εστιατόριο «1926» της ΕΑΣ Νάξου, το οποίο είναι ίσως το μόνο συνεταιριστικό εστιατόριο στην Ελλάδα που σερβίρει αποκλειστικά τοπικά παραγόμενα προιόντα.

Τη δεύτερη ημέρα στο Φιλώτι, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη σημασία του ελαιολάδου στην Ελληνική μαζική εστίαση, τις βέλτιστες στρατηγικές μάρκετινγκ, τη νέα πρόσκληση του προγράμματος leader στις Κυκλάδες, και τα κονδύλια που απορροφούνται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τόσο από τις άμεσες ενισχύσεις όσο και από τα προγράμματα στήριξης των αγορών με ιδιαίτερη αναφορά και στο νησί της Νάξου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συνεδρίες για τις νέες καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές τη Γεωργία και την κτηνοτροφία με παρουσιάσεις που κάλυπταν όλο το φάσμα από τα drones μέχρι τους αισθητήρες εδάφους και τη σύνδεση με το κινητό του αγρότη. Δόθηκαν παραδείγματα προχωρημένων τεχνολογικών εφαρμογών στο χωράφι σε σχέση με τη φυτοπροστασία τη θρέψη των φυτών την πρόγνωση των αποδόσεων.

Την τελευταία ημέρα στο Γλινάδο, ενημερωθήκαμε για τη πορεία της ΕΑΣ Νάξου και τις μελλοντικές της δράσεις. Η επόμενη ενότητα αφορούσε την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες κατέληξαν σε συζήτηση και πρόταση για το μοντέλο εκπαίδευσης των νέων αγροτών στην επόμενη περίοδο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Η πανελλήνια ένωση Νέων Αγροτών δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλει αυτή την πρόταση στο υπουργείο.

Στην τελευταία συνεδρία ο Σωτήρης Κουτσομήτρος, ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε σχέση με την νέα περίοδο της κοινής Αγροτικής πολιτικής, επισημαίνοντας τους γεωργούς τις αλλαγές, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν.

Το τριήμερο συνέδριο έκλεισε με απολογισμό που έκαναν τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Ν. Παυλονάσιος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου κ Καπούνης αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης νοτίου Αιγαίου κύριος Ζανετίδης. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και οι τρείς ήταν παρόντες καθόλη τη διάρκεια του Συνεδρίου και τις 3 ημέρες.

Το συνέδριο έγινε με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδας, της ΕΑΣ Νάξου, του Δήμου Νάξου του μεγάλου χορηγού Corteva, την τεχνική υποστήριξη Foodstandard, και τη στήριξη των Energonous, ΑΓΡΕΚ και ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Η ΠΕΝΑ εκφράζει τις ευχαριστίες της σε αυτούς καθώς και όλους τους συμμετέχοντες.

Δελτίο Ενημέρωσης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Απόπειρα αυτοπυρπόλησης μπροστά από την Αίγλη Ζαππείου, οι Εύζωνες έσωσαν τη γυναίκα

Μια 67χρονη προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της το πρωί της Τετάρτης – Άμεση η αντίδραση των Ευζώνων που απέτρεψαν τα χειρότερα

Διεθνής αναγνώριση για την Ίο: Ανάμεσα στα 15 κορυφαία ελληνικά νησιά

Με αφιερώματα σε Times, Express και Vagabond, η Ίος επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως αναδυόμενου, κομψού και αυθεντικού προορισμού με παγκόσμια απήχηση.

Aνατροπές στον εκλογικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Έρχεται νέος Κώδικας από τον Θ. Λιβάνιο

Αλλαγές-τομή στον τρόπο εκλογής, διακυβέρνησης και λειτουργίας δήμων και περιφερειών – Κατάργηση β' γύρου, εναλλακτική ψήφος, ηλεκτρονική ψηφοφορία και νέοι κανόνες διαφάνειας

Παναθηναϊκός – Ρέιντζερς: Μάχη επιβίωσης στο ΟΑΚΑ και ποντάρουμε στις “πράσινες” τελικές

Το «τριφύλλι» παίζει τα ρέστα του για την πρόκριση στον 3ο προκριματικό του Champions League – Όλα για την ανατροπή απόψε απέναντι στους Σκωτσέζους

Πίτσα Μαργαρίτα, η απόλυτη ιταλική κλασική συνταγή στο σπίτι σας

Λίγα υλικά, μεγάλη γεύση: Μια πίτσα που ξεκινά από τη Νάπολη και φτάνει στο τραπέζι σας με τη σπιτική αγάπη που της αξίζει

Η Νάξος στην παγκόσμια τριάδα για ιστιοσανίδα, Τρίτη θέση στη λίστα του airinfo.org

Διεθνής διάκριση για το νησί των Κυκλάδων – Πίσω μόνο από Χαβάη και Ταρίφα - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τουρισμού, Βαγγέλης Κατσαράς

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος (31/07) σε Χώρα, Αεροδρόμιο και Στελίδα Νάξου

Χωρίς ηλεκτροδότηση από τις 04:30 έως τις 06:00 το πρωί σημαντικές περιοχές του νησιού – Τι αναφέρει το Πρακτορείο Νάξου

Γαυροδιακοπές στη Νάξο: Ο Χρήστος, η influencer και το μπαλκόνι με “θέα”

Όταν ένας γαύρος από τη Δραπετσώνα ερωτεύεται μια TikTok φοιτήτρια και καταλήγουν... σε μιτάτο με 58 σκαλιά – Χρονογράφημα του Γιώργου Καστελλάνου

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε ο άγνωστος πρίγκιπας Ουζερέφρε σε τάφο 4.400 ετών στη Σακάρα (!!!)

Η μεγαλύτερη «ψεύτικη πόρτα» στην ιστορία της Αιγύπτου αποκαλύπτει τον πρίγκιπα-φάντασμα της Πέμπτης Δυναστείας

Ρωσία: Ιστορικός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στην Καμτσάτκα, προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλον τον Ειρηνικό

Το ισχυρότερο χτύπημα της γης στην περιοχή από το 1952 προκαλεί μαζικές εκκενώσεις, τσουνάμι και παγκόσμια κινητοποίηση

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.