Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤήνος: Συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για ανάδειξη τοπικών προϊόντων

Τήνος: Συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για ανάδειξη τοπικών προϊόντων

|

Η Τήνος προσπαθεί μέσω της συνεργασίας της με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα του νησιού – Με βάση το μέλι  θα δημιουργήσει Παρατηρητήριο Παραδοσιακής Διατροφής και Υγείας – Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τήνου κος Εμμανουήλ Σώχος 

Μνημόνιο συνεργασίας συνάπτουν ο Δήμος Τήνου και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με σκοπό τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Παραδοσιακής Διατροφής και Υγείας με έδρα την Τήνου και μέσω αυτού την προώθηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων του νησιού. Στο πλαίσιο της εδραίωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων και της υιοθέτησης στόχων προαγωγής και ανάπτυξης ερευνητικών δραστηριοτήτων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο πρότεινε στο Δήμο Τήνου την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την δημιουργία «Παρατηρητηρίου Παραδοσιακής Διατροφής & Υγείας», με έδρα την Τήνο.

Βάσει του μνημονίου, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να αναλάβουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία και δραστηριότητα για την δημιουργία «Παρατηρητηρίου Παραδοσιακής Διατροφής & Υγείας», με έδρα την Τήνο, όπως αυτές αναφέρονται ενδεικτικά παρακάτω:

Προβολή των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής διατροφής και της σχέσης της με την υγεία του πληθυσμού. Ιδιαίτερα του μελιού της Τήνου, με την ανάδειξη των συστατικών του, που η κατανάλωσή του, προάγει την υγεία των κατοίκων του νησιού και των καταναλωτών. Η προβολή και διαφήμιση, του μελιού και των άλλων παραδοσιακών προϊόντων της Τήνου, θα αυξήσει την αξία τους και θα δώσει νέα διάσταση στη χρήση τους. Διοργάνωση ημερίδων με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, αλλά και του κοινού, και προβολή σε ΜΜΕ των ενημερωτικών δελτίων τύπου. Επιδημιολογικές ή/και κλινικές παρεμβατικές μελέτες. Δημοσίευση και διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Συνεργασία σε ζητήματα αξιοποίησης του επιστημονικού έργου προς άμεσο όφελος της κοινωνίας της Τήνου και ανταλλαγή καλών πρακτικών στρατηγικής συνεργασιών με τοπικές κοινωνίες και εθνικούς φορείς. Ο Δήμος Τήνου στο πλαίσιο του μνημονίου με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στόχο έχει να αναδείξει τα Τηνιακά, και γενικότερα τα κυκλαδίτικα, παραδοσιακά προϊόντα, όπως π.χ. το μέλι, αλλά και να συνδέσει την επιστημονική έρευνα, με τα τοπικά προϊόντα και την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα,επιθυμεί να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, μέσω, ενός, από τα πιο ισχυρά μέσα που υπάρχουν, την ανθρώπινη υγεία.

«Σύνδεση της έρευνας με τα τοπικά προϊόντα»

Στην εισήγησή του, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Εμμανουήλ Σώχος, σημείωσε, πως «ο Δήμος Τήνου, ακολουθώντας εξωστρεφή πολιτική σε όλες τις δράσεις και δραστηριότητές του, αλλά και στις συνεργασίες του, με ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας, ξεκινά ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, για να μπορέσει να αναδείξει στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υπέρ της ανθρώπινης υγείας, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των τοπικών παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων της Τήνου και ιδιαίτερα του μελιού».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «στόχος, είναι η προαγωγή και ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό τη σύνδεση της έρευνας με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική ανάπτυξη, που θα αναδείξουν την υπεροχή του Τηνιακού μελιού, σε σύγκριση με την κατανάλωση διαφορετικών ειδών μελιού», ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων περιοχών της χώρας, οι οποίες «μέσα από επιστημονικές μελέτες, έχουν αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο τη διατροφική αξία τοπικών τους προϊόντων, όπως είναι η Κορινθιακή σταφίδα, το λάδι και η ελιά, ο κρόκος Κοζάνης, ή το μέλι της Ικαρίας».

Οι ευεργετικές ιδιότητες του Τηνιακού μελιού

Εκτενή αναφορά έκανε ο Αντιδήμαρχος για το μέλι της Τήνου, το οποίο είναι και το προϊόν, το οποίο ο Δήμος επιθυμεί περισσότερο να αναδείξει και να προβάλλει. Όπως εξήγησε ο κ. Σώχος, «το μέλι της Τήνου, παρ’ ότι η ιστορική βιβλιογραφία έχει καταγράψει τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς διακρίνεται για την ξεχωριστή του γεύση, το άρωμά του, την υψηλή θρεπτική του αξία και τις θεραπευτικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, δυστυχώς, δεν είναι ευρέως γνωστό στον πληθυσμό και δεν έχει βρει τη θέση που του αξίζει στη διατροφική πυραμίδα του τόπου μας, αλλά και διεθνώς».

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, πως «η κλινική μελέτη ανάδειξης της υπεροχής του Τηνιακού μελιού, φιλοδοξεί να αναδείξει τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς, που ευθύνονται για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών, τη μείωση του οξειδωτικού στρες, της αορτικής σκληρότητας, την τεκμηρίωση ισχυρισμών υγείας για τις καρδιακές νόσους […] και τέλος, τη συμβολή του στην υγιή γήρανση και μακροζωία του πληθυσμού», ενώ τόνισε, πως «η ανάδειξη των συστατικών του μελιού θα αυξήσει την αξία του, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας τροφίμων σε αμιγώς τηνιακό προϊόν, με αποτέλεσμα την υποστήριξή του, η οποία θα δώσει με τη σειρά της ώθηση στους παραγωγούς μας, να εμμείνουν στην παραγωγή σε τοπικό επίπεδο».

Σημαντικό ερευνητικό έργο

Σχετικά με τον φορέα, ο οποίος αναμένεται να δημιουργηθεί και πρόκειται να χρηματοδοτείται από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε, πως «στο Παρατηρητήριο Παραδοσιακής Διατροφής και Υγείας, θα καταγράφονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας, σε όλα τα στάδια της έρευνας, οι δράσεις προβολής των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής διατροφής, τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας στην Τήνο και θα γίνονται δημοσιεύσεις σχετικών άρθρων σε ιατρικά και διεθνή περιοδικά, ανακοινώσεις των ευρημάτων στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, σε επιστημονικά συνέδρια με θεματική την υγεία και τη διατροφή». Τέλος σημείωσε, πως «κατά το τελευταίο στάδιο της έρευνας, θα γίνει κλινική δοκιμή, διάρκειας έξι μηνών, σε δείγμα 300 ατόμων, κατά το οποίο θα αποδειχθούν τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί υγείας, υπεροχής του τηνιακού μελιού». 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς