Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: Κρασιά που κάνουν τη διαφορά και έρχονται από Σαντορίνη, Τήνο

Κυκλάδες: Κρασιά που κάνουν τη διαφορά και έρχονται από Σαντορίνη, Τήνο

|

Δέκα κρασιά από νησιωτικούς αμπελώνες που «παίζουν» πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι μας 

Από ιστορικά, αλλά και ανερχόμενα οινοποιεία της Σαντορίνης, της Τήνου, της Κρήτης, της Κεφαλονιάς.

Τ-OINOS Αυγουστιάτης 2018

Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος

Ένα από τα πιο hot οινοποιεία των τελευταίων ετών. Έβαλε την Τήνο στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, αλλά και σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Ο Αυγουστιάτης του έχει έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, φυτικό χαρακτήρα, βελούδινες τανίνες, μέτρια οξύτητα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

X-Bourgo 2018, Ασύρτικο

Οινοποιείο Κοσμόπουλος, Τήνος

Άλλη μία επιλογή από την Τήνο, η οποία αναδεικνύεται σε οινικό παράδεισο, τόσο που πολλοί τη χαρακτηρίζουν νέα Σαντορίνη. Το X-Bourgo από το νέο αυτό οινοποιείο –με τη φροντίδα του γνωστού οινολόγου Ηλία Ρουσσάκη– έχει ορυκτό χαρακτήρα, υψηλή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Οργίων 2017, Μαυροδάφνη

Οινοποιείο Σκλάβου, Κεφαλονιά

Η νέα παγκόσμια τάση είναι κρασιά με λιγότερες επεμβάσεις και πρόσθετα. Το οινοποιείο Σκλάβου έχει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία από το 1986, όταν και ξεκίνησε τη βιολογική καλλιέργεια, ενώ μέρος των αμπελώνων καλλιεργείται βιοδυναμικά. Η ξηρή Μαυροδάφνη είναι από τα στιλ κρασιών που θα «φορεθούν» στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτανικών, φυτικών στοιχείων, με μέτρια οξύτητα, υψηλές τανίνες και μακρά επίγευση.

Βιδιανό 2017

Οινοποιείο Γαβαλά, Κρήτη

Το οινοποιείο Γαβαλά είναι ένα από τα ανερχόμενα οινοποιεία του κρητικού αμπελώνα, με ιστορία πάνω από 100 χρόνια στην αμπελοκαλλιέργεια. Το Βιδιανό είναι το νέο αστέρι του κρητικού αμπελώνα, που έχει ξεκινήσει να κάνει δειλά δειλά κάποια βήματα εκτός Κρήτης. Μέτριας αρωματικής έντασης και επίγευσης, με αρώματα λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων, μέτρια οξύτητα και λιπαρή υφή.

Cuvée Monsignori 2017, Ασύρτικο

Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη

Νέα ετικέτα ενός από τα πλέον ιστορικά οινοποιεία της Σαντορίνης, βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα ποιοτικότερα Ασύρτικα του νησιού. Το Monsignori είναι από τα πιο παλιά αμπέλια του Κτήματος Αργυρού, ηλικίας 200 ετών και άνω. Έντονης έντασης αρώματα με νότες εσπεριδοειδών και ορυκτών, υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα, μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και μακρά επίγευση.

Σκυτάλη 2017, Ασύρτικο

Κτήμα Χατζηδάκη, Σαντορίνη

Το όνομα «Σκυτάλη» δόθηκε στο κρασί αυτό από την οικογένεια του Χαρίδημου Χατζηδάκη. Ο Χαρίδημος είχε αφήσει την απλή Σαντορίνη του Κτήματος να ωριμάσει στις φίνες λάσπες της, με σκοπό να τη βγάλει στην αγορά έναν χρόνο μετά. Μέτριο χρυσαφί χρώμα με αρώματα ορυκτά, ανθέων και εσπεριδοειδών, υψηλή οξύτητα και αλκοόλ, μακρά επίγευση και εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης.

Nostos Mourvèdre 2016

Οινοποιία Μανουσάκη, Κρήτη

Το οινοποιείο Μανουσάκη βρίσκεται στον Βατόλακκο Χανίων και εστιάζει στις ποικιλίες της περιοχής του Ροδανού, όπως Syrah, Cinsault, Grenache και Sauvignon. Το Nostos Mourvèdre είναι η πιο σπάνια ετικέτα του οινοποιείου και παράγεται σε εξαιρετικά μικρή ποσότητα. Πλούσια χρωματική ένταση, με αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, γλυκόριζας, δέρματος, βοτανικών στοιχείων, μέτρια οξύτητα, βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση.

Δάφνιος 2018, Βιδιανό

Οινοποιείο Δουλουφάκη, Κρήτη

Το όνομα της οικογένειας Δουλουφάκη είναι συνδεδεμένο με την ποικιλία Βιδιανό. Ο Δάφνιος είναι η βασική ετικέτα του κτήματος και ένα από τα πιο value for money Βιδιανά στην αγορά. Μέτριο κιτρινοπράσινο χρώμα με νότες πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών και βοτάνων. Στο στόμα έχει μέτρια οξύτητα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.

Wild Paths 2017, Ρομπόλα

Οινοποιείο Gentilini, Κεφαλονιά

Ένα κρασί από δύσβατους προφυλλοξηρικούς αμπελώνες, ηλικίας 100 ετών και άνω. Φινετσάτο, με ορυκτά αρώματα και πιο φρουτώδη χαρακτήρα από ένα Ασύρτικο Σαντορίνης. Νότες εσπεριδοειδών, ανθέων και πράσινων φρούτων, υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα, μακρά επίγευση.

Scalarea 2013, Κοτσιφάλι-Syrah

Μπουτάρης Οινοποιητική, Κρήτη

Ένα ιστορικό κρασί από την Μπουτάρης Οινοποιητική. Τα προηγούμενα χρόνια το συναντούσαμε με την ονομασία Scalani. Ένα blend όπου η μία ποικιλία συμπληρώνει την άλλη, ο πικάντικος χαρακτήρας του Syrah και οι υψηλές τανίνες δένουν αρμονικά με το φρουτώδες και μαλακό Scalani, η οξύτητά του είναι μέτρια, με μαλακές τανίνες και μέτρια προς μακρά επίγευση.

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Ο κλέφτης του φελλού

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όταν ανοίγουμε ένα κρασί είναι να συναντήσουμε έναν φελλό που λόγω ηλικίας είναι έτοιμος να σπάσει. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αφαιρεθεί είναι το λεγόμενο cork puller (ή κλέφτης). Έχει δύο μεταλλικά ελάσματα σε διαφορετικό μέγεθος: με το μεγαλύτερο πιάνεις τον φελλό και έπειτα με το μικρότερο βοηθάς να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Στη συνέχεια τραβάς και ταυτόχρονα σηκώνεις το cork puller πολύ εύκολα και ανώδυνα. Αναζητήστε το σε καλές κάβες και σε μαγαζιά με αξεσουάρ κρασιού.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑ

Έρχονται φίλοι ξαφνικά. Υπάρχει κάποιο κόλπο για να κρυώσουμε γρήγορα ένα κρασί;

Υπάρχουν τρεις τρόποι. Ο πρώτος είναι να βρέξουμε το μπουκάλι λίγο περιμετρικά και να το βάλουμε στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Ως δεύτερη επιλογή μπορούμε να το βάλουμε σε μια σαμπανιέρα με αρκετό νερό, πάγο και αλάτι και να περιμένουμε να παγώσει. Και ο τρίτος να μεταγγίσουμε το κρασί σε καράφα, την οποία επίσης θα βάλουμε σε σαμπανιέρα με νερό, πάγο και αλάτι.

Κείμενο του Αρη Σκλαβενίτη, εικονογράφηση: Βαγγέλης Καρατζάς – Γαστρονόμο Οκτωβρίου, τεύχος 162


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε εργαζόμενοι β΄ κατηγορίας» – Ζητούν λύση στο στεγαστικό πρόβλημα

Με αιχμηρό Δελτίο Τύπου, η ΕΛΜΕ καλεί Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και Δήμο Αμοργού να στηρίξουν έμπρακτα τους εκπαιδευτικούς, ζητώντας επιδότηση ενοικίου και αξιοποίηση δημοτικών κτηρίων.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Προσωρινή πρωινή διακοπή ρεύματος (06/09) στην Κωμιακή

Χωρίς ηλεκτροδότηση θα μείνει η περιοχή για τρεις ώρες, από τις 09:00 έως τις 12:00

Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

Μετά από τριήμερη νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ο Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τους γιατρούς, το προσωπικό και το ΕΣΥ.

Εκλογές: Επιστροφή Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, η απόφαση που ανατρέπει τον πολιτικό χάρτη

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων φέρεται να διεκδικεί ξανά τον θώκο, περιπλέκοντας ισορροπίες στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Νέα Δημοκρατία.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Σε Σώμα το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου

Με ομόφωνη απόφαση συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που προέκυψε από τις εκλογές της 30ης Αυγούστου.

Η Επιστροφή των Παραμυθιών: Τα παιδιά της Νάξου ανεβαίνουν στη σκηνή

Μια θεατρική παράσταση από το θερινό θεατρικό εργαστήριο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με πρωταγωνιστές τους μικρούς μας ήρωες.

Μικρές Κυκλάδες, ιδανική επιλογή στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών

Η νέα τάση «μικρονησιών» κατακτά τους Γάλλους, με Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια να πρωταγωνιστούν στη λίστα του GenerationVoyage.

Νεκρός νεαρός φυσητήρας στις ακτές της Σάμου – Έρευνα για τα αίτια

Το μεγαλόπνοο θηλαστικό, μόλις τεσσάρων μέτρων, ξεβράστηκε νεκρό σε μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους του Αιγαίου.

Πέθανε ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο απόλυτος θρύλος της μόδας έφυγε στα 91 του (video)

Ο Ιταλός σχεδιαστής που όρισε το σύγχρονο στιλ και μετέτρεψε το όνομά του σε παγκόσμιο brand, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μιλάνο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου