Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαEuropean Young Chef 2019” : Το "σήκωσε" η Ροδίτισσα σεφ Ειρήνη Γιωργουδιού

European Young Chef 2019” : Το “σήκωσε” η Ροδίτισσα σεφ Ειρήνη Γιωργουδιού

|

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος της Γαστρονομίας βρέθηκε και πάλι τις τελευταίες ημέρες το Νότιο Αιγαίο. Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο ο Ευρωπαϊκός Γαστρονομικός διαγωνισμός «European Young Chef Award 2019» που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 με το IGCAT Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2019 στο ξενοδοχείο Rodos Palace.

Τον τίτλο της καλύτερης Ευρωπαίας νέας σεφ «European Young Chef 2019» απέσπασε η 24χρονη Ροδίτισσα Ειρήνη Γιωργουδιού που συμμετείχε στον διαγωνισμό, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού, που ο τίτλος έρχεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο των νέων σεφ και την συστηματική δουλειά που γίνεται, για την ανάδειξη της γαστρονομίας των νησιών.

Η ταλαντούχα νεαρή σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου, η οποία εργάζεται στο ξενοδοχείο «Esperos Village», εξασφάλισε το πρώτο βραβείο, με το πιάτο «12 Elements» η δημιουργία του οποίου βασίστηκε σε 12 συστατικά από τα νησιά της Δωδεκανήσου κερδίζοντας τις εντυπώσεις της διεθνούς κριτικής επιτροπής υπό την προεδρία της Πρέσβειρας της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Το πιάτο «12 Elements» ήταν μια σφυρίδα με μπάμιες, ζαφορά, ξηρομυζήθρα και ακόμα 8 υλικά, σερβιρισμένα σε ένα πήλινο σκεύος που φέρνει την παράδοση τετ α τετ με τη μοντέρνα μαγειρική αντίληψη. Το πιάτο ήταν κυριολεκτικά ένας “εκρηκτικός” συνδυασμός των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας ενώ η ιστορία που το συνόδευσε ήταν εξίσου στοιχείο θεμελιώδες και καθοριστικό του τελικού αποτελέσματος.

Καθοδηγητής και σημαντικός υποστηρικτής της Ειρήνης σε όλη την πορεία της είναι ο γνωστός Ροδίτης σεφ Δημήτρης Κονταράτος , Executive Chef του «Esperos Village».

Οι εννέα φιναλίστ

Την δεύτερη θέση κατέκτησε ο Jure Dretnik από τη Σλοβενία με το πιάτο «Lunch of Mowers», και την τρίτη ο Hans Kjellsson από τη Δανία , με το πιάτο «The Taste of Home». Οι εννέα φιναλίστ που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προέρχονταν από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Σλοβενία , την Πορτογαλία , τη Δανία, την Ολλανδία, και τη Ρουμανία. Πιο συγκεκριμένα:

Ειρήνη Γιωργουδιού – Ελλάδα, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το πιάτο «12 Εlements»

Paul Vlad Răhăian – Ρουμανία , με το πιάτο «The Transylvanian Landscape»

Vic Tosseram – Ολλανδία , με το πιάτο «Cheeky Beans in Green ,Vic Tosseram»

Hans Kjellsson – Δανία , με το πιάτο «The Taste of Home»

Rui Meira – Πορτογαλία , με το πιάτο « A ‘Mantenca’ do Lar Minhoto ( Keeping Minho‘s Home)

Mariona Rodà – Ισπανία, με το πιάτο «Autumn Walk into the Catalan Woods»

Clara Florit – Ισπανία . με το πιάτο «Noodles with Ray Textures»

Jure Dretnik – Σλοβενία με το πιάτο «Lunch of Mowers»

Bernardo Calvo – Πορτογαλία , με το πιάτο « O Bacalhau,a Calega e o Alho ( Codfish , Galician Kale and Garlic)

Στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 ως Πρόεδρος της Επιτροπής, η Dr. Diane Dodd από τη Μεγάλη Βρετανία executive director του IGCAT (Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) , οι Chef Andreas Bjerring – Δανία, Francisco Guitard – ΗΠΑ , Dorian Lungu -Ρουμανία , και η Ulla-Alexandra Mattl από τη Γαλλία.

Οι δηλώσεις 

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, συνεχάρη την Ειρήνη Γιωργουδιού για την επιτυχία της, καθώς και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, για την καθοριστική συμβολή της καθ΄όλη τη διάρκεια των 3 ετών που διανύθηκαν. Ο κ. Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Είμαι πολύ υπερήφανος που μέσα σε διάστημα 3 ετών, οι νεαροί σεφ του Νοτίου Αιγαίου, ανεβάζουν την Περιφέρειά μας και τη χώρα μας, για μια ακόμη φορά, στην κορυφή της Ευρώπης.

Η Ειρήνη, Γεωργουδιού, , με το ταλέντο και την αφοσίωσή της, κέρδισε επάξια το βραβείο του καλύτερου νεαρού σεφ της Ευρώπης, μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία υψηλού επιπέδου, απαιτήσεων και ανταγωνισμού και έφερε για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού τον τίτλο στο Νότιο Αιγαίο. Η καταξίωση της ίδιας, είναι και καταξίωση για την δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια μας, δουλειά που επιβραβεύεται, αναγνωρίζεται από τους ειδικούς του χώρου σε όλη την Ευρώπη και αποδίδει.

Η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, επενδύει στην εκπαίδευση της νέας γενιάς ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της. Το μέλλον μας καθώς και η διατήρηση των παραδόσεών μας είναι στα χέρια τους.

Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην κ. Dianne Dodd, πρόεδρο της IGCAT, που έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια της συνεργασίας μας ότι αξίζει την αγάπη και τη φιλία μας. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους και κυρίως τον στυλοβάτη της προσπάθειας ανάδειξης της νησιώτικης γαστρονομίας, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και βεβαίως, τον Χρυσό Χορηγό μας, την Cosmote και τον αποκλειστικό μας αερομεταφορέα, την Aegean Airlines. Η συμβολή τους όλη αυτή την περίοδο ήταν πολύτιμη και μοναδική”.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής , Πρέσβειρα του τίτλου “Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019” δήλωσε : «Η γευστική μνήμη μεταφέρθηκε μέσω του νεωτερισμού. Σκοπός μας είναι να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία στη γαστρονομική παράδοση του κάθε τόπου και τη βιωσιμότητά της δημιουργώντας τους μελλοντικούς πρεσβευτές της τοπικής παραγωγής» φράση που συμπυκνώνει τις εξαιρετικά υψηλές προδιαγραφές της δουλειάς των συμμετεχόντων ηλικίας από 18-28 ετών. Δεν ήταν εύκολη η επιλογή του νικητή αφού το επίπεδο των τεχνικών δεξιοτήτων των διαγωνιζομένων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Η ιστορία που συνόδευε το κάθε πιάτο ήταν καθοριστική γιατί υπογράμμιζε ουσιαστικά τον πλούτο των γεύσεών του. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντας και στην ειρήνη μας που έφερε πάλι πίσω τον τίτλο στα νησιά μας , μετά τον Σταμάτη Μισομικέ».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε : «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Ρόδο Ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης είμαστε περήφανοι για την διοργάνωση που αποσκοπεί στην προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας και στη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών σεφ για τις περιοχές και για τα τοπικά προϊόντα»

Οι μαμάδες του Αιγαίου 

Την βραδιά “έκλεψαν” οι μαμάδες του Αιγαίου κ. Καθολική Καραγιάννη και Θαρρενή Ζαννετίδη που ανέβηκαν στη σκηνή και μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους από τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν λίγους μήνες πριν στα νησιά μας για την τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται στην Cosmote History Channel με τίτλο «Οι Μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα» και στο οποίο είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η μοναδική Leida Zώη έκλεισε τη βραδιά ταξιδεύοντας το κοινό με τους ήχους του ηλεκτρικού βιολιού της.

Την επιμέλεια και διοργάνωση της Τελετής Απονομής είχε η Επικεφαλής της Επιτροπής Νότιο Αιγαίο Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 κ. Χάϊντι Λαζάνη και τα μέλη της Επιτροπής κ. Σουσάννα Τριανταφύλλου, Τάνια Ρούσσου και Δημήτρης Πασχαλίδης.

Χρυσός Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρία Cosmote και αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο 2019 η Aegean Airlines. Και οι δύο εταιρίες παρέλαβαν τιμητική πλακέτα από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την καθοριστική συνεισφορά τους σε όλες τις πρωτοβουλίες της ΠΝΑΙ που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έτους γαστρονομίας.

Δελτίο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Νάξος – Κωμιακή (Σύλλογος Γυναικών): Η διαδρομή του Επιταφίου φωτισμένη με αυτοσχέδια φαναράκια

Μεγάλη Παρασκευή και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής θα φωτίσει τη διαδρομή με αυτοσχέδια φαναράκια για την περιφορά του Επιτάφιου

Κυκλάδες: Μηχανική βλάβη για το “Power Jet”, τι συνέβη;

Μηχανική βλάβη στο Power Jet – Συνεχίζει με μειωμένη ταχύτητα για τα νησιά των Κυκλάδων

Πένυ Ρόγκα: Ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και σημειώνει “Η μάχη μόλις ξεκίνησε”

Η λίμπερο του Παναθηναϊκού, Πέννυ Ρόγκα, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Παρά τα όποια κίνητρα που ανακοινώνονται τα νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό - Τι φταίει;

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη