Η ανακοίνωση της Περιφερειακής παράταξης “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” σχετικά με την παροχή υπηρεσιών ιατρικής βοήθειας με αφορμή το περιστατικό της Ανάφης – “Ποιοί τελικά είναι υπεύθυνοι για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτων ιατρικών περιστατικών στα μικρά νησιά των Κυκλάδων;”
Πριν μερικές ημέρες μέσω της στήλης «Υπατία» αναδείξαμε μέσα από την ιστοσελίδα μας την περίπτωση ενός τετράχρονου παιδιού από την Ανάφη που βρέθηκε απέναντι στην γραφειοκρατία και το Σύστημα Υγείας… Αποτέλεσμα; Η διακομιδή από την Ανάφη προς μεγάλο Νοσοκομείο έγινε μετ’ εμποδίων (μέσω Σαντορίνης) με αποτέλεσμα ο μικρός να χάσει τον έναν από τους δύο όρχεις του.. Και τώρα; Ερχεται η Περιφερειακή Παράταξη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» όπου με ανακοίνωσή της καταθέτει τον προβληματισμό της και θέτει ερωτήματα όσον αφορά το ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων ιατρικών περιστατικών στις Κυκλάδες, πόσο μάλλον στα μικρότερα νησιά, αυτά της άγονης.
Ας δούμε τι αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση ” Με αφορμή το σοβαρότατο ιατρικό περιστατικό που συνέβη στην Ανάφη πριν λίγες μέρες, όπου διακινδύνευσε η ίδια η ζωή ενός 4χρονου παιδιού, το οποίο έχριζε άμεσης διακομιδής σε Νοσοκομείο με παιδοχειρουργό, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, καταθέτουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται στους κατοίκους των μικρών νησιών των Κυκλάδων.
Στα αστικά κέντρα ανάλογα έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται μέσα στις λίγες ώρες που έχει περιθώριο το ιατρικό προσωπικό να δράσει ώστε να μην προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Το να διαμένει κανείς σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων , όπως η Ανάφη, που φέτος ταλαιπωρήθηκε έντονα και από το ακτοπλοϊκό, καθιστά την διακομιδή του ασθενούς όρο επιβίωσης.
Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τη μη ενεργοποίηση της Πτητικής Βάσης της Σύρου και του Στρατιωτικού Ελικοπτέρου που σταθμεύει εκεί, εκτελώντας χρέη ΕΚΑΒ. Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις διοικητικές και επιχειρησιακές ευθύνες που σχετίζονται με το περιστατικό.
Αναρωτιόμαστε για ποιους λόγους χρειάστηκε να μεταβεί δυο φορές στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, ενώ δεν υπάρχει εκεί παιδοχειρουργός, και ενώ η αγροτική ιατρός που υπηρετεί εκεί πρότεινε στο ΕΚΑΒ άμεση διακομιδή στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα ή στο Ηράκλειο Κρήτης. Προβληματιζόμαστε για τη πιθανότητα σταδιακής απαξίωσης της προσφοράς και του έργου της Πτητικής Βάσης προς τους πολίτες των νησιών μας.
Απαιτούμε, μετά το πρώτο βήμα που έγινε τα προηγούμενα χρονιά, με την έναρξη λειτουργίας της Πτητικής Βάσης στην Σύρο, μέρα με την μέρα οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες των Νησιών μας να γίνονται όλο και καλύτερες, κατοχυρώνοντας έτσι το αίσθημα της ασφάλειας από την πλευρά της Υγειονομικής περίθαλψης, σε όλες τις Κυκλάδες.
Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση και κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου της Σαντορίνης. Απαιτούμε στα μικρά νησιά να μην υπηρετούν μόνο αγροτικοί ιατροί, οι οποίοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης ολόκληρων νησιών. Ποιοι τελικά είναι υπεύθυνοι για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπιση έκτακτων ιατρικών περιστατικών στα μικρά νησιά των Κυκλάδων;