Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΝότιο Αιγαίο: Οι εκπαιδευτικοί παραιτούνται, μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης

Νότιο Αιγαίο: Οι εκπαιδευτικοί παραιτούνται, μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης

|

Οι εκπαιδευτικοί γυρίζουν την πλάτη στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων – Περισσότερα από εκατό τα κενά στις Κυκλάδες – Μέσω τηλεδιάσκεψης μαθήματα στα σχολεία Κάσου, Τήλου και Νισύρου 

Tη διδασκαλία της ύλης σε βασικά μαθήματα στερούνται μαθητές σε απομακρυσμένες περιοχές  και κυρίως νησιωτικές, καθώς μεγάλος αριθμός αναπληρωτών καθηγητών αρνείται ν΄ αναλάβει υπηρεσία. Στις Κυκλάδες για παράδειγμα απο τους 170 εκπαιδευτικούς, που διορίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι 50 παραιτήθηκαν ή αρνήθηκαν ν΄ αναλάβουν υπηρεσία με αποτέλεσμα τα σχολεία στα νησιά να έχουν και πάλι κενά.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στα Δωδεκάνησα ,όπου σε νησιά όπως η Τήλος, η Κάσος και η Νίσυρος, οι μαθητές έκαναν μάθημα μέσω τηλεδιάσκεψης με καθηγητή ο οποίος βρισκόταν στη Ρόδο. Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσων, απάντησε θετικά στο αίτημα για κάλυψη 65 κενών σε δασκάλους και καθηγητές, όμως, ούτε ένας δεν εμφανίστηκε για να αναλάβει υπηρεσία. Ετσι το πρόβλημα παραμένει για τα παιδιά τα οποία δεν έχουν καθηγητές ακόμη και σε βασικά μαθήματα τα οποία εξετάζονται στις πανελλαδικές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Οπως καταγγέλει η ΕΛΜΕ Κυκλάδων “αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε γενική και ειδική αγωγή καθώς υπάρχουν ακόμη πάνω απο 100 κενά. Ακόμα και μετά την τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών στις Κυκλάδες βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση”

Οσο αφορά στους λόγους,που οι εκπαιδευτικοί αρνούνται ν΄αναλάβουν υπηρεσία , οφείλονται κυρίως στις ρυθμίσεις ,που έχουν γίνει και αφορούν στην μη προσμέτρηση της περυσινής προϋπηρεσίας για τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών από το υπουργείο Παιδείας,αλλά και το κόστος ζωής στα νησιά .

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί «η υποβάθμιση της προϋπηρεσίας ως κριτήριο για μόνιμους διορισμούς (αυτούς που επαγγέλονται τα τελευταία 10 χρόνια!!!), όπως διαφαίνεται από τον τελεταία νομοθετική ρύθμιση του πρώην υπουργού κ.Γαβρόγλου και την καθιέρωση του “προσοντολογίου”, πολτική, που όπως φαίνεται υιοθετεί και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και το πανάκριβο κόστος ζωής στις Κυκλάδες, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε παραιτήσεις και άρνηση ανάληψης υπηρεσίας».

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς ακόμη και σήμερα  υπάρχουν στα νησιά των Κυκλάδων,100 κενά σε γενική και ειδική αγωγή,σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες. Οπως ανανφέρει η ΕΛΜΕ Κυκλάδων «η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη δεν λειτουργούν πουθενά, τμήματα υποδοχής δεν λειτουργούν επίσης σε κανένα σχολείο και η νέα “κανονικότητα” που περιγράφουν και οραματίζονται οι εκπρόσωποι της σημερινής κυβέρνησης είναι η εικόνα σχολείων, που υπολειτουργούν, μαθητών που στερούνται τις βασικά μορφωτικά τους δικαιώματα και συναδέλφων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται για παραπάνω από μια δεκαετία από την αδιοριστία, τους διαλυμένους μισθούς και τα ανύπαρκτα πλέον επιδόματα και την πολιτική απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και από τη σημερινή κυβέρνηση».

Οπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί ,τα κενά και οι σοβαρές ελλείψεις στην εκπαίδευση μπορούν να λυθούν μόνο με ένα τρόπο:Με μόνιμους διορισμούς .Οι εκπαιδευτικές ανάγκες δεν υπολογίζονται με βάση τις  συνθήκες της αγοράς ούτε με το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ethnos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος το 1ο πεντάμηνο του 2025 στην επιβατική κίνηση, έρχεται διαγωνισμός παραχώρησης

Ρεκόρ για το πρώτο πεντάμηνο στα 24 κρατικά αεροδρόμια – Η Νάξος καταγράφει εκρηκτική αύξηση στις αφίξεις, προσελκύοντας όλο και περισσότερους ταξιδιώτες

Amorgorama: Η επανάσταση της Αμοργού ξεκινά από τη θάλασσα

Από την «τρέλα» στην πράξη – Οι ψαράδες της Αμοργού πρωτοστατούν σε ένα μοντέλο βιώσιμης αλιείας που γίνεται παράδειγμα για όλο το Αιγαίο

Στο επίκεντρο της Ευρώπης η νησιωτικότητα – Συναντήσεις INSULEUR στη Μαγιόρκα

Νέες πρωτοβουλίες και στρατηγικές συνεργασίες για τις νησιωτικές οικονομίες. Κεντρικός ρόλος του Γιάννη Ρούσσου στις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας: Ένας πολιτιστικός φάρος λάμπει ξανά

Με την παρουσία Υπουργών, Βουλευτών και πλήθους κόσμου, το ανακαινισμένο μουσείο ανοίγει ξανά τις πύλες του, φιλοξενώντας σπουδαία εκθέματα όπως την “Κόρη της Θήρας”

Παρέμβαση Φ. Φόρτωμα για την εξαίρεση των ενοικιαζόμενων οχημάτων από το ψηφιακό πελατολόγιο

Αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων προς τον Υπουργό Οικονομικών για τις δυσκολίες που δημιουργεί η εφαρμογή του μέτρου στον συγκεκριμένο κλάδο

Ευχαριστήριο μήνυμα του Δήμου Θήρας για τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου

Με βαθιά εκτίμηση προς τους χορηγούς, συνεργάτες και πολίτες που συνέβαλαν στην επιτυχία της σπουδαίας εκδήλωσης

Νάξος: Ζητείται καθαρίστρια για μικρή τουριστική μονάδα

Εργασία σε ευχάριστο περιβάλλον με ικανοποιητικό μισθό – Περιοχή Άγιος Γεώργιος, Χώρα Νάξου

Σύρος – ΚΕΠ Ερμούπολης: Πολίτης ξυλοκόπησε και δάγκωσε (!!!) υπάλληλο

Άγρια επίθεση δέχτηκε εργαζόμενος του ΚΕΠ από εξαγριωμένο πολίτη – Καταδικάζει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης.

Ηλεία: 50χρονη τουρίστρια γλίτωσε απόπειρα σεξουαλικής επίθεσης στην παραλία του Κακόβατου (!!!)

Γυμνός άνδρας επιτέθηκε σε γυναίκα που έκανε μπάνιο – Συνελήφθη από την αστυνομία λίγο μετά την απόπειρα.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, πότε και που;

Σύντομη διακοπή ηλεκτροδότησης αύριο Πέμπτη 26 Ιουνίου σε περιοχές της Νάξου, Ηρακλειάς και Σχοινούσας λόγω τεχνικών εργασιών.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.