Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος: Βελτιώσεις όσον αφορά το "Μνημείο Ιερολοχίτη"

Νάξος: Βελτιώσεις όσον αφορά το “Μνημείο Ιερολοχίτη”

|

Συνεργείο του Δήμου τις τελευταίες ημέρες προσπάθησε να βελτιώσει κάπως την εικόνα γύρω από το “Μνημειο του Ιερολοχίτη” στη Γρόττα της Νάξου ενόψει της αυριανής εκδήλωσης για τα 75 χρόνια από την Μάχη της Νάξου 

Αχ αυτά τα παιδιά … σε μπελάδες μας βάζουν.. Ηταν η 23η Σεπτεμβρίου όταν στα τοπικά ΜΜΕ έφτασε επιστολή από τους μαθητές και διδασκάλους του Γενικού Λυκείου Νάξου και στο οποίο γίνονταν αναφορά για το “Μνημείο του Ιερολοχίτη” και την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν.. Σημείωση: Ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός, μένει σχεδόν απέναντι από το μνημείο, οπότε γνώριζε τι συμβαίνει στο χώρο… Το γιατί δεν είχε μεριμνήσει νωρίτερα και πριν από τη επιστολή των μαθητών και εκπαιδευτικών, αυτό είναι μία άλλη ιστορία… 

Τι ζητούσαν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί; Στις 15 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο από τη μάχη της Νάξου… Η μαθητική νεολαία, κρατάει ζεστή την ανάμνηση της μάχης αλλά κάθε χρόνο τα προβλήματα ήταν και περισσότερα όσον αφορά την μετάβαση στο χώρο του μνημείου. Ο λόγος; το μονοπάτι για να μεταβεί κάποιος στο μνημείο μόνο εύκολος δεν είναι. Φρύγανα, πέτρες και δυσκολία για όσους είναι μεγάλοι σε ηλικία… Το γεγονός ότι είναι σε ιδιωτικό χώρο η πρόσβαση αποτελούσε ενδεχομένως μία καλή δικαιολογία για την εκάστοτε δημοτική αρχή…   Και οι μαθητές ζήτησαν το αυτονόητο: Την δημιουργία ενός πλακώστρωτου μονοπατιού ώστε όχι μόνο οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στο χώρο. Οχι μόνο την περίοδο των εορταστικών  εκδηλώσεων, αλλά και σε μόνιμη βάση καθότι λόγω θέας (έχει απέναντί του την Πορτάρα και την θάλασσα της Γρόττας) καθότι η θέα ειδικά το απόγευμα είναι φανταστική… 

Και η παράκληση αυτή των παιδιών σήμερα έχει γίνει πραγματικότητα. Εντάξει, δεν βάλαμε και πλάκες αλλά τουλάχιστον καθαρίστηκε το μονοπάτι από φρύγανα, ο χώρος γύρω από το μνημείο αποψιλώθηκε σε αρκετά μεγάλη έκταση και επισκευάστηκαν και δύο σπασμένα μάρμαρα που υπήρχαν στο μνημείο. Καλά δεν είναι για αρχή; Αύριο Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα γίνει κανονικά η εκδήλωση μετά από αρκετά χρόνια παρουσία και της πολιτικής αρχής, όμως το ζητούμενο είναι να μην φτάνουμε στο σημείο οι μαθητές να υπενθυμίζουν στο Δήμο ποιες είναι οι υποχρεώσεις του… 

Ας δούμε τι είχαν σημειώσει οι μαθητές μέσω της επιστολής την 23η Σεπτεμβρίου και η οποία έφερε την υπογραφή του Λυκειάρχη κου Ματθαίου Χατζηπέτρου.. Σας αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο την παραμονή της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, το σχολείο μας καταθέτει στεφάνι και στο μνημείο του Ιερολοχίτη, στην περιοχή της Γρόττας, προκειμένου να τιμήσουμε τους πεσόντες για την απελευθέρωση της Νάξου μας, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 13-15 Οκτώβρη 1944.

     Με μεγάλη   λύπη διαπιστώνουμε ότι η μετάβαση στο μνημείο γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία, αφού πρέπει 400 μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, να περάσουν μέσα από φρύγανα, αγκάθια, χώματα και πέτρες, ανεβοκατεβαίνοντας ανώμαλα, διαβρωμένα από το νερό της βροχής εδάφη, ενώ φυσικά είναι ενδεδυμένα και με τα ρούχα της παρέλασης. Θεωρούμε επίσης ως αυτονόητο ότι ο χώρος είναι επισκέψιμος και από τουρίστες, Έλληνες και ξένους, αφού το συγκεκριμένο σημείο είναι σε περίοπτη θέση εντός της πόλης της Νάξου, με καταπληκτική θέα προς το πέλαγος και τα Παλάτια (Πορτάρα) αλλά και προς την παλιά πόλη (Κάστρο).

      Προτείνουμε λοιπόν προς το Δημοτικό μας Συμβούλιο να αποφασίσει άμεσα για τη δημιουργία ενός «πλακόστρωτου μονοπατιού» που θα ξεκινάει από τις παρυφές του αμαξιτού δρόμου και θα καταλήγει στο μνημείο του Ιερολοχίτη, ούτως ώστε ο κόσμος που το επισκέπτεται, να απολαμβάνει τη διαδρομή χωρίς να αγανακτεί και να κινδυνεύει να γκρεμοτσακιστεί, σκίζοντας τα ρούχα του και τα πόδια του πάνω στα φρύγανα και στις πέτρες και το ανώμαλο έδαφος.

       Ευελπιστούμε λοιπόν, αν όχι κατά την εφετινή μας επίσκεψη στις 25 Οκτώβρη 2019 για την κατάθεση του στεφάνου,  τουλάχιστον του χρόνου, να αντικρύσουμε μια νέα κατάσταση, απολαμβάνοντας τη διαδρομή και την πανέμορφη θέα που προσφέρει το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ιστορικό αυτό μνημείο”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.