Τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας έσπασαν σε 29 κράτη κατά την περίοδο από 30 Μαΐου έως 30 Αυγούστου του τρέχοντος έτους – Το ένα τρίτο των υψηλότερων θερμοκρασιών καταγράφηκε στη Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Ολλανδία.
Ο πλανήτης φλέγεται: κατά το περασμένο καλοκαίρι έσπασαν τουλάχιστον 400 ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με ανάλυση του κλιματολογικού Ινστιτούτου Berkeley Earth, το οποίο μελέτησε τα θερμοκρασιακά αρχεία. Τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας έσπασαν σε 29 κράτη κατά την περίοδο από 30 Μαΐου έως 30 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Το ένα τρίτο των υψηλότερων θερμοκρασιών καταγράφηκε στη Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Ολλανδία.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταγράφηκαν 1.200 περιπτώσεις τοποθεσιών του βόρειου ημισφαίριου που βίωσαν «τη θερμότερη ημέρα» της ιστορίας τους. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν περιελάμβαναν μετρήσεις από μετεωρολογικούς σταθμούς στο βόρειο ημισφαίριο που διέθεταν τουλάχιστον 40 χρόνια παρατηρήσεων. Οι καύσωνες στην Ευρώπη, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, προκάλεσαν δραματική αύξηση των θερμοκρασιών, καταρρίπτοντας περιφερειακά και εθνικά ρεκόρ. Η Γαλλία κατέγραψε την ύψιστη θερμοκρασία όλων των εποχών (46 βαθμούς Κελσίου), ενώ Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία ανέφεραν νέες υψηλότερες θερμοκρασίες.
«Κάποια ευρωπαϊκά κράτη διαθέτουν αρχεία μετεωρολογικών παρατηρήσεων που χρονολογούνται πριν από 150 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, και πάλι είδαμε θερμοκρασίες χωρίς προηγούμενο», δήλωσε ο δρ Ρόμπερτ Ροντ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Berkeley Earth. Στις ΗΠΑ έσπασαν τουλάχιστον 30 ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, ενώ στην Ιαπωνία, όπου έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τις περιόδους καύσωνα, έσπασαν δέκα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας. Η δραματική αύξηση των θερμοκρασιών, επισημαίνει ο δρ Ροντ, αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης τάσης της κλιματικής αλλαγής. Ο Αμερικανός ερευνητής προσθέτει ότι, καθώς οι περίοδοι καύσωνα θα εντείνονται, θερμοκρασιακά ρεκόρ σίγουρα δεν πρόκειται να καταγράφονται κάθε χρόνο σε κάθε τοποθεσία, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθίσταται πιθανότερο.
Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε ποτέ σε ολόκληρη την υφήλιο. Παγκοσμίως ήταν θερμότερος κατά 0,04 βαθμούς Κελσίου. Ο προηγούμενος θερμότερος μήνας υπήρξε ο Ιούλιος του 2016. Tέλος, διαπιστώθηκε ότι ο καύσωνας που έπληξε τη Γαλλία κατέστη πιθανός, κατά δέκα έως 100 φορές, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.