Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑνδρος: Συνεχίστηκε και φέτος το πρόγραμμα ανασκαφών στον Στρόφιλα

Ανδρος: Συνεχίστηκε και φέτος το πρόγραμμα ανασκαφών στον Στρόφιλα

|

Για μία ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκαν συστηματικές ανασκαφές από την Αρχαιολογική Εταιρεία σε έναν εκ των παλαιότερων οικισμών στην Ελλάδα, στον Στρόφιλα Ανδρου (δείτε φωτο) 

Συνεχίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρος Χριστίνας Α. Τελεβάντου η συστηματική ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας στον νεολιθικό οχυρωμένο πρωτοαστικό οικισμό Στρόφιλα Άνδρου (4500-3200 π.Χ.)

Οι ισχυροί άνεμοι επέτρεψαν μόνο ολιγοήμερη έρευνα στο Δωμάτιο 2 του Αψιδωτού 1, όμορου κτηρίου του Ιερού και του Μεγάρου, ενώ το υπόλοιπο διάστημα η Ανασκαφική Ομάδα με επικεφαλής την Πέλλη Φωτιάδη, τον Παναγιώτη Τζοβάρα και τον φοιτητή του ΕΚΠΑ Θεμιστοκλή Λαζαρή, διενέργησε περιπατητικό έλεγχο στο χώρο και ασχολήθηκε με μελέτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας. Ουσιαστική ήταν η συνδρομή του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ) με εθελοντές τον Πρόεδρο Νίκο Χαζάπη και τα μέλη Γιώργο Τρανάκο, Στέλιο Βαρθολομαίου, Δημήτρη Αλεξάνδρου, Νίκο Κιάγια και Νίκο Μπανίκα.

Η έρευνα επικεντρώθηκε ανατολικά του παλαιότερου Αψιδωτού 5-6 (1η οικιστική φάση) που είχε βρεθεί ενσωματωμένο στο πήλινο δάπεδο του Δωματίου 2 του Αψιδωτού 1. Στον μικρό χώρο μέχρι τον διαχωριστικό τοίχο με το Δωμάτιο 1 του Αψιδωτού, η έρευνα, κάτω από στρώμα με άφθονη κεραμική και χάλκινο έλασμα, αποκάλυψε τον ριζιμιό βράχο. Παρά την κακής ποιότητας επιφάνειάς του, η οποία είναι πλήρης ρωγμών κατά τη συνήθειά τους γεμισμένων με πηλό για εξομάλυνση, χρησιμοποιήθηκε για βραχογραφίες, που σώζονται με αρκετές φθορές. Παρατηρούνται πέραν του ενός στρώματα που φανερώνουν την μακρά χρήση του χώρου. Απεικονίζονται θέματα σχετικά με τη λατρεία και τη ναυτιλία γνωστά και από άλλες βραχογραφίες του Στρόφιλα, όπως το γνωστό δακτυλιόσχημο (ring-idol theme), καμπυλόσχημα πλοία και σπείρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση ανθρώπινων μορφών με ποδήρες ένδυμα σε στάση δέησης, ενδεχομένως παράσταση λατρευτικού χορού στην ύπαιθρο.

Σχηματικά οι μορφές είναι ανάλογες με το πήλινο ειδώλιο, τον «Κύριο του Στρόφιλα», πιθανόν ειδώλιο ιερέα. Ο ριζιμιός βράχος αποτελεί συνέχεια της επιδαπέδιας βραχογραφίας του ιερού και της βραχογραφίας του «Ανορθωμένου Αιγάγρου», που βρίσκεται έξω, ανατολικά, του Αψιδωτού 1. Αυτό ενισχύει την υπόθεσή μας ότι αρχικά το Ιερό ήταν υπαίθριο με κεντρικό πυρήνα την εκτεταμένη βραχογραφία, η οποία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Ως παλιότερη φάση προϋπήρχε των Αψιδωτών κτηρίων της περιοχής, τα οποία ανεγέρθηκαν πάνω σε τμήματά της.

Η συνεχιζόμενη ανασκαφή και μελέτη φέρνει πρόσθετα σημαντικά νέα στοιχεία για τον Στρόφιλα, αυτόν τον εύρωστο πρωτοαστικό οικισμό με τον έντονο ναυτικό χαρακτήρα, ο οποίος αναμφίβολα διαδραμάτιζε, σε ένα ευρύτερο δίκτυο μικρότερων ή ανάλογων οικισμών, σημαντικό ρόλο κατά την Τελική Νεολιθική περίοδο, αποκαλύπτοντας μια νέα εικόνα για τον νεολιθικό πολιτισμό του Αιγαίου.

Δελτίο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.