Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φέρνει νέα δεδομένα στη λειτουργία του Facebook κι αυτό γιατί η εταιρεία οφείλει να «κατεβάζει» τις παράνομες αναρτήσεις παγκοσμίως, και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο
Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Facebook επέφερε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία οφείλει να «κατεβάζει» τις παράνομες αναρτήσεις παγκοσμίως, και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018, όταν η Αυστριακή βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων, Eva Glawischnig-Piesczek, στράφηκε κατά του Facebook, ζητώντας να διαγραφεί μια δυσφημιστική ανάρτηση χρήστη, αλλά και κάθε άλλη ίδια ή παρόμοια ανάρτηση που είχε ανεβεί οπουδήποτε στην πλατφόρμα.
Με βάση την έως τώρα πολιτική της εταιρείας, δεν υποχρεούνταν να αναζητεί και να διαγράφει προσβλητικές ή δυσφημιστικές αναρτήσεις των χρηστών με δική της πρωτοβουλία. Η υποχρέωση της πλατφόρμας να κατεβάσει μια ανάρτηση εκκινούσε αφότου κάποιος χρήστης ενημέρωνε την εταιρεία και ζητούσε τη διαγραφή της.
Η χθεσινή απόφαση, λοιπόν, φέρνει τα πάνω κάτω στον τρόπο λειτουργίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πλέον υποχρεώνεται να κατεβάζει κάθε ανάρτηση που έχει κριθεί παράνομη από δικαστήριο κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς και οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση με ίδιο περιεχόμενο. Η απόφαση πάει και ένα βήμα παραπέρα, υποχρεώνοντας την εταιρεία να κατεβάσει με δική της πρωτοβουλία και κάθε άλλη αντίστοιχη ανάρτηση, με περιεχόμενο «επί της ουσίας απαράλλαχτο» σε σχέση με την ανάρτηση που κρίθηκε παράνομη, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά –υπό προϋποθέσεις– και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η απόφαση έχει ήδη διχάσει τον τεχνολογικό κόσμο, με ορισμένους να κάνουν λόγο για σημαντικότατο βήμα για την προστασία της προσωπικότητας των χρηστών στην ψηφιακή εποχή, και άλλους να εκφράζουν έντονους φόβους πως η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή λογοκρισίας παγκοσμίως. Η Facebook τοποθετήθηκε με έντονες μομφές κατά της απόφασης, επισημαίνοντας ότι αντιτίθεται στη «θεμελιώδη αρχή» που δεν επιτρέπει σε μια χώρα να επιβάλλει τους κανόνες της περί ελευθερίας του λόγου σε άλλες χώρες, που μπορεί να μη διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς. «Θα πρέπει να μας δώσουν έναν σαφή και ξεκάθαρο ορισμό για το τι σημαίνει στην πράξη “αντίστοιχη” και “ίδια” ανάρτηση. (…) Ελπίζουμε τα δικαστήρια να μην παγώσουν την ελευθερία της έκφρασης», ανέφερε η εταιρεία.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”