«Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα» τώρα και στην τηλεόραση – Την σειρά ντοκιμαντέρ στο Cosmote History HD παρουσιάζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, αποτελείται από εννέα επεισόδια – Πρώτο επεισόδιο την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου με βάση τη Νάξο – Πότε και με ποιες αναφορές τα επόμενα οκτώ
Τι θα ήταν ένα ταξίδι στη Σαντορίνη αν δεν δοκιμάζαμε τους περίφημους ντοματοκεφτέδες από άνυδρο ντοματάκι; Πόσες τέτοιες νοστιμιές υπάρχουν στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά; Την απάντηση δίνουν οι νοικοκυρές που άνοιξαν τα σπίτια τους και μαγείρεψαν για τη σειρά ντοκιμαντέρ “Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα”. Με οδηγό την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η σειρά παρουσιάζει επιλεγμένες παραδοσιακές συνταγές από οκτώ νησιά: Νάξο, Πάτμο, Ίο, Σαντορίνη, Θηρασιά, Κω, Ρόδο και Λειψούς. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή των White Fox και Cosmote TV, που αποτελείται από εννέα επεισόδια και θα προβληθεί στο Cosmote History HD.
Κάθε ελληνικός τόπος έχει κάποια φαγητά αποκλειστικά δικά του, ικανά να ανταποκριθούν στις πιο υψηλές γαστρονομικές απαιτήσεις. Τέτοια πιάτα μαγείρεψαν κυρίως οι μαμάδες του Αιγαίου, με συνταγές που παραδίδονται σαν φυλακτό από γενιά σε γενιά. Συνταγές με λίγα και απλά υλικά, με τοπικά προϊόντα που απογειώνουν τις γεύσεις και, βεβαίως, με κάποια μυστικά που οι μαμάδες θέλησαν να μοιραστούν.
Η αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα προσαρμόστηκε στα λιγοστά προϊόντα των νησιών που έζησαν αιώνες με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Έτσι, σε πολλές συνταγές βρίσκουμε τα τυριά, το μέλι, το κατσίκι, τα ψάρια και τα φρέσκα λαχανικά. Κοινό στοιχείο είναι τα αρωματικά βότανα και το ελαιόλαδο, αδιαπραγμάτευτο υλικό για όλες τις μαμάδες. Μόνο αυτό βάζουν στην κατσαρόλα τους. Τα περισσότερα φαγητά είναι νηστίσιμα, γιατί οι τόποι ήταν φτωχοί. Τώρα όμως που η εποχή επαναδιατάσσει τις γαστρονομικές συνήθειες, τα λαδερά κερδίζουν ολοένα έδαφος στις επιλογές μας.
Από τα επεισόδια που είναι αφιερωμένα στη Σαντορίνη δε θα μπορούσε να λείπει και μία ιδιαίτερη συνταγή για φάβα -το δεύτερο φημισμένο προϊόν της ηφαιστειακής θηραϊκής γης- με τσιγαριστό κρεμμύδι. Στη Θηρασιά τις εντυπώσεις κλέβουν οι άνυδρες λευκές μελιτζάνες με χλωρό τυρί, όπως επίσης το τυράβγουλο, μια εκδοχή στραπατσάδας που έχει και κολοκύθι. Στη Νάξο το μενού έχει μαριδάκι με δεντρολίβανο και γλυκιά σεφουκλωτή, την τοπική πίτα με σέσκουλα. Στην Ίο ξεχωρίζουν οι ρεβιθοκεφτέδες με πολλά αρωματικά βότανα και τα καλασούνια με νιώτικη φρέσκια μυζήθρα και μέλι.
Στην Πάτμο δύο είναι τα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κανείς: την πατινιώτικη πίτα και τα πουγγιά, το παραδοσιακό γλυκό για κάθε γιορτή. Με φύλλο τραγανό και γέμιση σιροπιασμένης καρυδόψυχας και αμυγδαλόψυχας, τα πουγγιά είναι αληθινό κέντημα ζαχαροπλαστικής. Γι’ αυτό και η αξιοσύνη μιας κοπέλας κρινόταν στον αρραβώνα της από το τσατόνι που πρόσφερε στο γαμπρό, γεμάτο πουγγιά.
Στους Λειψούς οι ανεκτίμητες μαμάδες του Αιγαίου μαγειρεύουν τα παραδοσιακά ξεροτήγανα και ψητό κατσικάκι, γεμιστό με εντόσθια. Στην Κω μαθαίνουμε τη μαεριά, το παραδοσιακό κέρασμα στις ονομαστικές γιορτές. Ένα σύννεφο που λιώνει στο στόμα, φτιαγμένο μόνο με νισεστέ, ούζο, ζάχαρη και νεραντζόφυλλα για άρωμα. Κορυφαία και τα κώτικα γιαπράκια, με αμπελόφυλλα και ανάμικτο κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό.
Στα επεισόδια για τη Ρόδο, θα δούμε ένα από τα λιγότερο γνωστά φαγητά, τη ροδίτικη κουλουρία, με κοτόπουλο και χειροποίητο ζυμαρικό από τοπικό αλεύρι ολικής άλεσης. Φαγητό του γάμου, η κουλουρία συχνά μαγειρευόταν σε καζάνια γιατί στους γάμους ήταν καλεσμένο όλο το χωριό. Προηγούνταν τα μελεκούνια, παραδοσιακό γλυκό από μέλι και καβουρντισμένο σουσάμι. Παλαιότερα προσφέρονταν ως προσκλητήριο γάμου.
Αυτά και πολλά ακόμη πιάτα μαγειρεύουν οι μαμάδες του Αιγαίου, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να προσθέσουν στο καθημερινό ή στο γιορτινό τραπέζι τους μία ποικιλία ξεχωριστών γεύσεων. Καλά μαγειρέματα!
Πρόγραμμα προβολών
Η σειρά θα προβληθεί στο Cosmote History HD, στις 20:00, στις ημερομηνίες: 23/9 – Νάξος, 25/9 – Ίος, 27/9 – Σαντορίνη (Μέρος Α’), 30/9 – Σαντορίνη (Μέρος Β’), 2/10 – Κως, 4/10 – Πάτμος, 7/10 – Λειψοί, 9/10 – Ρόδος (Μέρος Α’) και 11/10 – Ρόδος (Μέρος Β’).
Δελτίο Τύπου