Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Από τη Νάξο (23/09) ξεκινάει το τηλεοπτικό ταξίδι "Οι μαμάδες του...

ΠΝΑΙ: Από τη Νάξο (23/09) ξεκινάει το τηλεοπτικό ταξίδι “Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα”

|

«Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα» τώρα και στην τηλεόραση  – Την σειρά ντοκιμαντέρ στο  Cosmote History HD παρουσιάζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, αποτελείται από εννέα επεισόδια – Πρώτο επεισόδιο την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου με βάση τη Νάξο – Πότε και με ποιες αναφορές τα επόμενα οκτώ 

Τι θα ήταν ένα ταξίδι στη Σαντορίνη αν δεν δοκιμάζαμε τους περίφημους ντοματοκεφτέδες από άνυδρο ντοματάκι; Πόσες τέτοιες νοστιμιές υπάρχουν στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά; Την απάντηση δίνουν οι νοικοκυρές που άνοιξαν τα σπίτια τους και μαγείρεψαν για τη σειρά ντοκιμαντέρ “Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα”. Με οδηγό την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η σειρά παρουσιάζει επιλεγμένες παραδοσιακές συνταγές από οκτώ νησιά: Νάξο, Πάτμο, Ίο, Σαντορίνη, Θηρασιά, Κω, Ρόδο και Λειψούς. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή των White Fox και Cosmote TV, που αποτελείται από εννέα επεισόδια και θα προβληθεί στο Cosmote History HD.

Κάθε ελληνικός τόπος έχει κάποια φαγητά αποκλειστικά δικά του, ικανά να ανταποκριθούν στις πιο υψηλές γαστρονομικές απαιτήσεις. Τέτοια πιάτα μαγείρεψαν κυρίως οι μαμάδες του Αιγαίου, με συνταγές που παραδίδονται σαν φυλακτό από γενιά σε γενιά. Συνταγές με λίγα και απλά υλικά, με τοπικά προϊόντα που απογειώνουν τις γεύσεις και, βεβαίως, με κάποια μυστικά που οι μαμάδες θέλησαν να μοιραστούν.

 

Η αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα προσαρμόστηκε στα λιγοστά προϊόντα των νησιών που έζησαν αιώνες με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Έτσι, σε πολλές συνταγές βρίσκουμε τα τυριά, το μέλι, το κατσίκι, τα ψάρια και τα φρέσκα λαχανικά. Κοινό στοιχείο είναι τα αρωματικά βότανα και το ελαιόλαδο, αδιαπραγμάτευτο υλικό για όλες τις μαμάδες. Μόνο αυτό βάζουν στην κατσαρόλα τους. Τα περισσότερα φαγητά είναι νηστίσιμα, γιατί οι τόποι ήταν φτωχοί. Τώρα όμως που η εποχή επαναδιατάσσει τις γαστρονομικές συνήθειες, τα λαδερά κερδίζουν ολοένα έδαφος στις επιλογές μας.

Από τα επεισόδια που είναι αφιερωμένα στη Σαντορίνη δε θα μπορούσε να λείπει και μία ιδιαίτερη συνταγή για φάβα -το δεύτερο φημισμένο προϊόν της ηφαιστειακής θηραϊκής γης- με τσιγαριστό κρεμμύδι. Στη Θηρασιά τις εντυπώσεις κλέβουν οι άνυδρες λευκές μελιτζάνες με χλωρό τυρί, όπως επίσης το τυράβγουλο, μια εκδοχή στραπατσάδας που έχει και κολοκύθι. Στη Νάξο το μενού έχει μαριδάκι με δεντρολίβανο και γλυκιά σεφουκλωτή, την τοπική πίτα με σέσκουλα. Στην Ίο ξεχωρίζουν οι ρεβιθοκεφτέδες με πολλά αρωματικά βότανα και τα καλασούνια με νιώτικη φρέσκια μυζήθρα και μέλι.

 

 

Στην Πάτμο δύο είναι τα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κανείς: την πατινιώτικη πίτα και τα πουγγιά, το παραδοσιακό γλυκό για κάθε γιορτή. Με φύλλο τραγανό και γέμιση σιροπιασμένης καρυδόψυχας και αμυγδαλόψυχας, τα πουγγιά είναι αληθινό κέντημα ζαχαροπλαστικής. Γι’ αυτό και η αξιοσύνη μιας κοπέλας κρινόταν στον αρραβώνα της από το τσατόνι που πρόσφερε στο γαμπρό, γεμάτο πουγγιά.

Στους Λειψούς οι ανεκτίμητες μαμάδες του Αιγαίου μαγειρεύουν τα παραδοσιακά ξεροτήγανα και ψητό κατσικάκι, γεμιστό με εντόσθια. Στην Κω μαθαίνουμε τη μαεριά, το παραδοσιακό κέρασμα στις ονομαστικές γιορτές. Ένα σύννεφο που λιώνει στο στόμα, φτιαγμένο μόνο με νισεστέ, ούζο, ζάχαρη και νεραντζόφυλλα για άρωμα. Κορυφαία και τα κώτικα γιαπράκια, με αμπελόφυλλα και ανάμικτο κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό.

Στα επεισόδια για τη Ρόδο, θα δούμε ένα από τα λιγότερο γνωστά φαγητά, τη ροδίτικη κουλουρία, με κοτόπουλο και χειροποίητο ζυμαρικό από τοπικό αλεύρι ολικής άλεσης. Φαγητό του γάμου, η κουλουρία συχνά μαγειρευόταν σε καζάνια γιατί στους γάμους ήταν καλεσμένο όλο το χωριό. Προηγούνταν τα μελεκούνια, παραδοσιακό γλυκό από μέλι και καβουρντισμένο σουσάμι. Παλαιότερα προσφέρονταν ως προσκλητήριο γάμου.

Αυτά και πολλά ακόμη πιάτα μαγειρεύουν οι μαμάδες του Αιγαίου, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να προσθέσουν στο καθημερινό ή στο γιορτινό τραπέζι τους μία ποικιλία ξεχωριστών γεύσεων. Καλά μαγειρέματα!

Πρόγραμμα προβολών
Η σειρά θα προβληθεί στο Cosmote History HD, στις 20:00, στις ημερομηνίες: 23/9 – Νάξος, 25/9 – Ίος, 27/9 – Σαντορίνη (Μέρος Α’), 30/9 – Σαντορίνη (Μέρος Β’), 2/10 –  Κως, 4/10 – Πάτμος, 7/10 – Λειψοί, 9/10 – Ρόδος (Μέρος Α’) και 11/10 – Ρόδος (Μέρος Β’). 

Δελτίο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ωκεανοί: Καταγραφή μόνο του 0,001% από τον παγκόσμιο θαλάσσιο πυθμένα (!!!)

Απίστευτο... Ωκεανοί: Το 99,999% του παγκόσμιου βυθού παραμένει αθέατο

Ο γλάρος του Βατικανού: Ο άτυπος πρωταγωνιστής της εκλογής του Πάπα

Την ώρα που ο κόσμος περίμενε λευκό καπνό, ένας γλάρος έκλεβε την παράσταση στις live μεταδόσεις και στα social media

Η απώλεια όσφρησης: Το πρώιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η δυσκολία στην αναγνώριση καθημερινών αρωμάτων μπορεί να αποτελεί ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου

Διαγνωστικά κέντρα: βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, τι ζητάνε από τον Πρωθυπουργό

Οι εργαστηριακοί γιατροί επαναλαμβάνουν σε επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο προϋπολογισμός για την εκτέλεση των διαγνωστικών εξετάσεων παραμένει σταθερά κλειστός, στη στιγμή που το clawback εφαρμοζεται αδιάκριτα

Σίφνος: Το νησί που μαγειρεύει με μνήμη και καρδιά

Από τη ρεβιθάδα στον Τσελεμεντέ και από τη μανούρα στα πανηγύρια — μια γευστική διαδρομή στο Αιγαίο όπου η παράδοση σιγοψήνεται και ξαναζεί

Ελλάδα: Στο χείλος του αποκλεισμού από τον χάρτη της Ευρώπης για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα

Μαζικές ακυρώσεις, διεθνής κατακραυγή και ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας – Ποιος θα υπερασπιστεί το δικαίωμα να ταξιδεύεις ελεύθερα στην Ελλάδα με αυτοκινούμενο;

Νάξος: Η Δανάη Κουτελιέρη στο “Cash or Trash” με το αντικείμενο-κληρονομιά του πατέρα της (video)

Μια ξεχωριστή εμφάνιση με άρωμα Νάξου και ιστορία από την Πλάκα – Όταν η παράδοση συναντά την τηλεόραση και συγκινεί (video)

Με πάθος για την άνοδο: Ο Πανναξιακός υποδέχεται τον Απόλλωνα Καλυθιών στη «μάχη» των μπαράζ

Όλοι στο ΔΑΚ Νάξου την Κυριακή (11/05) στις 14:45 – Ο Πανναξιακός διεκδικεί το όνειρο της επιστροφής στις εθνικές κατηγορίες

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ξεκινάει έρευνα στον κλάδο της ακτοπλοΐας

Διαπιστώνει ολιγοπωλιακές συνθήκες και μεγάλη αύξηση του κόστους των συμβάσεων για τις επιδοτούμενες γραμμές

Στοίχημα – Europa League: Η ισοπαλία μοιάζει ως πιο πιθανή επιλογή και ποντάρουμε τα λεφτά μας

Πρόταση ημέρας από τα ημιτελικά του Europa League Μπόντο Γκλιμτ - Τότεναμ: «Επαγγελματική» πρόκριση στο 4.00!

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα