Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος: Η Ανδριέλου ταξιδεύει τις γεύσεις Νάξου σε όλο το κόσμο

Νάξος: Η Ανδριέλου ταξιδεύει τις γεύσεις Νάξου σε όλο το κόσμο

|

Αφιέρωμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ στην Κατερίνα Ανδριέλου με τίτλο “Μια Ναξιώτισσα γνωρίζει τις ελληνικές γεύσεις σε όλο τον κόσμο” και με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή της από την ΕΑΣ Νάξου στο 10ο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου 

Γεύσεις Ελλάδας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη κάνει γνωστές τα τελευταία τέσσερα χρόνια μια νέα γυναίκα από την ορεινή Νάξο. Ο λόγος για την Κατερίνα Ανδριέλου, η οποία παρότι μένει στη Χώρα του νησιού, υποδέχεται στον Καλόξυλο Νάξου, από όπου και κατάγεται, μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Επισκέπτες, που θέλουν να γνωρίσουν εκ των έσω την πραγματική, αυθεντική Ελλάδα μαζί με τις γεύσεις της… Την ξέρουμε μέσα από το vioma naxos, μία διαφορετική γευστική εμπειρία, αλλά πριν από μερικές ημέρες τιμήθηκε από την ΕΑΣ Νάξου και στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου για την προσφορά της στο …γευστικό ταξίδι του νησιού σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη μας.. Εως την Ιαπωνία έχει φτάσει η χάρη μας, όπως βλέπετε και σε σχετική φωτογραφία… 

«Ξεκινήσαμε να κάνουμε μαθήματα μαγειρικής στο σπίτι μου, στον Καλόξυλο με επισκέπτες που ήθελαν να μάθουν τον ελληνικό τρόπο ζωής και την αυθεντική κουζίνα» δηλώνει η κ. Ανδριέλου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και εξηγεί: «Μιλώ για την αυθεντική κουζίνα, γιατί δεν έχω σπουδάσει σεφ, δεν είμαι μάγειρας. Έχω κάνει κάποια σεμινάρια για να διασφαλίσω την υγιεινή και ότι όλα γίνονται σωστά. Εκεί που δώσαμε έμφαση είναι να φέρουμε σε επαφή τους επισκέπτες με την ντόπια-ναξιακή κουζίνα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να βρουν ακόμη και στην Αθήνα».

   Η ίδια έχει ζήσει όλη τη ζωή της στο κυκλαδίτικο νησί, εκτός από τα πέντε χρόνια που βρέθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να σπουδάσει Κλασική Φιλολογία. Εν συνεχεία επέστρεψε στη Νάξο, όπου και ασχολήθηκε με την εκπαίδευση.

   Τι ήταν αυτό που την παρακίνησε να υλοποιήσει αυτή την πρωτότυπη ιδέα; «Η επαφή με τον τουρισμό, τα ταξίδια τα οποία έκανα καθώς και η αγάπη μου για το νησί αλλά και το φαγητό με οδήγησε σε αυτή την ιδέα» λέει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι την επιχείρηση την έχει από κοινού με τον σύντροφό της, Μανώλη Μπαρδάνη.

   Ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τον ιστότοπο της επιχείρησης (vioma.gr) όπου και μπορούν να κάνουν online κρατήσεις. «Από εκεί και πέρα ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους έτσι ώστε να μάθουμε τις προτιμήσεις τους, αν έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο υλικό και να κανονίσουμε ένα μενού να το μαγειρέψουμε μαζί» σημειώνει η κ. Ανδριέλου υπογραμμίζοντας ότι ένα βασικότατο στοιχείο είναι πως η όλη διαδικασία είναι ιδιωτική, χωρίς πολλά άτομα κάθε φορά «και έτσι δίνουμε έμφαση στον άνθρωπο, τον άνθρωπο που φιλοξενούμε».

    Οι επισκέπτες λατρεύουν τα ελληνικά φαγητά

   «Οι επισκέπτες από ξένες χώρες είναι λάτρεις, θαυμαστές της ελληνικής κουζίνας», αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 29χρονη εκπαιδευτικός. Και όχι άδικα όπως σημειώνει καθώς «όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι φρέσκα, δε θα μπούμε στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουμε, για παράδειγμα, ένα χειμερινό υλικό».

   Μάλιστα τονίζει πως «όλο αυτό τους εντυπωσιάζει και μάλιστα τους κάνει να αλλάξουν και λίγο τον τρόπο διατροφής τους κατά την επιστροφή στις χώρες τους».

   Μερικά από τα φαγητά που μαγειρεύουν και γεύονται είναι κατσικάκι και αρνάκι λεμονάτο, κόκορας κοκκινιστός καθώς και οι διάσημες τηγανιτές πατάτες Νάξου. Όμως, σύμφωνα με την κ. Ανδριέλου, το φαγητό το οποίο ξετρελαίνει κάθε ξένο επισκέπτη είναι τα παραδοσιακά γεμιστά. «Ένα πιάτο απλό, που βρίσκεται στην καθημερινότητά μας. Επίσης φτιάχνουμε και πολλές πίτες, τις οποίες και λατρεύουν. Πίτες φτιαγμένες από παραδοσιακές συνταγές, με τις τυρόπιτες να βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς εδώ στο νησί έχουμε και πολλά τυριά. Επίσης σεφουκλωτή πίτα και πίτα με ελιές προσφέρονται στους επισκέπτες όπως και τζατζίκι» σημειώνει.

 Από όλο τον κόσμο οι επισκέπτες

Οι επισκέπτες οι οποίοι παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα συνήθως προέρχονται από την Αμερική, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, και μερικοί από ευρωπαϊκές χώρες.

Λόγω της μεγάλης απόστασης, μπορεί οι ίδιοι να μην έχουν επισκεφθεί το νησί ξανά, όμως σύμφωνα με την κ. Ανδριέλου λένε στους γνωστούς τους να το κάνουν. «Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι πως όσοι μας επισκέπτονται μας στέλνουν φίλους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους» λέει η 29χρονη και συμπληρώνει: «Είναι εντυπωσιακό, δεν περιμέναμε πόση δύναμη μπορεί να έχει η διαφήμιση από στόμα σε στόμα. Αυτό μας ικανοποιεί γιατί πάει να πει ότι πραγματικά πέρασαν καλά».

Παρά τη γρήγορη εξέλιξη, το πρότζεκτ δε θα μείνει στάσιμο. Επόμενος στόχος είναι η παροχή online συνταγών και όπως λέει η κ. Ανδριέλου «ένα πιο “δυνατό” site ώστε να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στις τοπικές συνταγές της Νάξου».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς