Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΛέρος: Σε τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού επικεντρώνονται οι έρευνες

Λέρος: Σε τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού επικεντρώνονται οι έρευνες

|

Ως πιθανότερο κίνητρο της κλοπής πολεμικού Υλικού στη Λέρο αναφέρεται αυτό της λαθρεμπορίας οπλισμού – Σε ποια πρόσωπα επικεντρώνονται οι έρευνες – Το ιστορικό με την υπόθεση κλοπής 280.000 τόνων πετρελαίου από τις δεξαμενές της ίδιας μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού λειτουργεί ως οδηγός 

Την εκτίμηση ότι στην υπόθεση κλοπής στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων (ΥΝΤΕΛ) της Λέρου έχουν εμπλοκή στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν ή υπηρέτησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν στην ακριτική μονάδα εκφράζουν αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ., των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών που μετέχουν στην έρευνα. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν ότι η πρόσβαση στην αποθήκη βαρέος οπλισμού ελέγχεται από ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας και γίνεται μόνο με τη χρήση μυστικού κωδικού, δίχως ποτέ μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ενεργοποίηση συναγερμού. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι δύο τελευταίοι διαχειριστές της αποθήκης, που εξάλλου είχαν την ευθύνη φύλαξης του στρατιωτικού υλικού, όπως επίσης και στέλεχος της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), που μπαινόβγαινε στην αποθήκη προκειμένου να επιθεωρεί και να ελέγχει το «αξιόμαχο» του οπλισμού. Δεν μπορεί βεβαίως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «διαρροής» του μυστικού κωδικού, με αποτέλεσμα και άλλα άτομα, πλην των εξουσιοδοτημένων, να είχαν πρόσβαση στο στρατιωτικό υλικό.

Ως πιθανότερο κίνητρο της κλοπής αναφέρεται αυτό της λαθρεμπορίας οπλισμού. Εξάλλου, προ διετίας είχε αποκαλυφθεί υπόθεση κλοπής 280.000 τόνων πετρελαίου από τις δεξαμενές της ίδιας μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού, στη Λέρο. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, εκείνη η υπόθεση λαθρεμπορίας είχε αποκαλυφθεί όταν η φρεγάτα «Θεμιστοκλής», που είχε καταπλεύσει στη Λέρο για ανεφοδιασμό, φόρτωσε 90.000 αντί για 240.000 λίτρα, καθώς η δεξαμενή της ΥΝΤΕΛ ήταν άδεια!

Πάντως, δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί τα ενδεχόμενα είτε η επιχείρηση να έγινε από πρόσωπα που συνδέονται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση είτε η αφαίρεση του οπλισμού να αποτελεί εκτέλεση σχεδίου από δρώντες που βρίσκονται σε τρίτη χώρα. Την έρευνα για την υπόθεση συντονίζει ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου, κατόπιν παραγγελίας του οποίου κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών συγκέντρωσε δακτυλικά και γενετικά αποτυπώματα από το εσωτερικό της αποθήκης. Την εξέλιξη της έρευνας παρακολουθεί κλιμάκιο αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, που μετέβησαν την Τρίτη στο νησί, όπως επίσης και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Δηλώσεις Πέτσα

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Επιβεβαίωσε ότι από τις αποθήκες του Πολεμικού Ναυτικού έχει πράγματι αφαιρεθεί οπλισμός και δεν πρόκειται για λογιστικό λάθος και προέβη στην εκτίμηση ότι η αφαίρεση του υλικού έγινε σταδιακά. «Αρχές Σεπτέμβρη έγινε η παράδοση – παραλαβή και ελέγχθηκε το υλικό, οπότε βρέθηκε ότι υπάρχει απώλεια. Η προηγούμενη πλήρης καταγραφή είχε γίνει το προηγούμενο έτος. Αρα, από τον Ιανουάριο του 2019 και μέχρι το καλοκαίρι του 2019 μπορεί να έχει υπάρξει αυτή η απώλεια του υλικού. Και, μάλιστα, μάλλον δεν θα είναι μόνο μία φορά», δήλωσε. Π

άντως, πηγές κοντά στην έρευνα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η προηγούμενη απογραφή, αυτή που φέρεται να έγινε την 31η Δεκεμβρίου 2018, να ήταν εικονική. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η κλοπή του υλικού μπορεί να πηγαίνει ακόμα παλαιότερα. Η απώλεια του βαρέος οπλισμού έγινε αντιληπτή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, από την ΥΝΤΕΛ έχουν αφαιρεθεί δύο αντιαρματικά, χειροβομβίδες, νάρκες, οπλοβομβίδες και βραδύκαυστο φιτίλι. Το συμβάν, λόγω της σοβαρότητάς του, έχει αναζωπυρώσει φήμες για διενέργεια έκτακτων κρίσεων στο στράτευμα. Οι τακτικές κρίσεις είναι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο του 2020.

Με πληροφορίες (και φωτογραφία) από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Ρεκόρ στο λιμάνι Πάρου: 8.249 επιβάτες και 1.099 οχήματα την 1η Αυγούστου (!!!)

Ο Αύγουστος μπήκε εκρηκτικά για την Πάρο – Ημέρα με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου

Ανάσα για τη ΡΕΔΗΣΕ Σύρου, oριστική διευθέτηση 20ετούς οικονομικής εκκρεμότητας

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανακοίνωσε την οριστική ρύθμιση προστίμων και προσαυξήσεων του ΕΦΚΑ – Διασφαλίζεται η λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου και του οπτικοακουστικού αρχείου

Η Πορτάρα αφύπνισε θεσμούς, αλλά όχι αιρετούς, η ανάρτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Οργισμένη αντίδραση από το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου για την απουσία της πολιτικής ηγεσίας μετά τη βεβήλωση του αρχαιολογικού χώρου – Το “τυχαίο κλικ” που έφερε την ανατροπή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.