Το μπαράζ που έσωσε μια ζωή και ένα αγγλικό… μπέρδεμα που εξελίχθηκε στο ΒορειοΙρλανδικό Επος
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 διοργανώθηκε στη Σουηδία, όπου έδωσαν το «παρών» οι τέσσερις από τις πέντε ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρένθεση. Τις έννοιες «Αγγλία», «Ηνωμένο Βασίλειο» και «Βρετανία» αρκετά τις μπερδεύουμε εν Ελλάδι, και λογικό αφού είναι λίγο περίπλοκο, αναλογιστείτε ότι σε Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro μετέχει η εθνική Αγγλίας αλλά σε Eurobasket και Mundobasket της… Μεγάλης Βρετανίας.
Γράφει και προτείνει ο Νίκος Μποζιονέλος
Αγγλία, λοιπόν, είναι η χώρα, Μεγάλη Βρετανία το νησί και Ηνωμένο Βασίλειο τέσσερις χώρες μαζί (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία). Πάλι πίσω, στο μακρινό 1958, όπου η φαβορί ήταν (και επιβεβαιώθηκε) η Βραζιλία ενώ μετείχαν η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, όχι όμως η Ιρλανδία (σ.σ. ΕΪΡΕ, για να… θυμούνται οι παλιοί) που αποκλείστηκε από τους Αγγλους στον προκριματικό όμιλο.
Η… φάση είναι μάλιστα ότι η (κυρίαρχη, ποδοσφαιρικά, τότε αλλά αποτυχημένη σε Μουντιάλ) Αγγλία δεν πέρασε στα νοκ άουτ, όπου προκρίθηκαν οι άλλες τρεις! Μάλιστα η Ουαλία είχε αποκλειστεί στα προκριματικά έχοντας τερματίσει δεύτερη στον όμιλό της αλλά, «εκτάκτως» η FIFA αποφάσισε (με κλήρωση) να διεξαχθεί μπαράζ ανάμεσα στην Ουαλία και το Ισραήλ, το οποίο είχε προκριθεί επειδή καμία αντίπαλος δεν κατέβαινε να αγωνιστεί ελέω των γνωστών θεμάτων της εποχής! Και οι Ουαλοί με δύο νίκες συμπλήρωσαν το ανεπανάληπτο βρετανικό καρέ στην τελική φάση, που μόνο στο Euro 2016 είδαμε ξανά (χωρίς τη Σκωτία και με παρούσα την Ιρλανδία aka ΕΪΡΕ).
Το τρομερό είναι ότι ακριβώς ελέω αυτών των… έκτακτων μπαράζ, απείχε από τις υποχρεώσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου ήταν βοηθός του Ματ Μπάσμπι, ο εκλέκτορας της Ουαλίας, Τζίμι Μέρφι. Και για αυτό τον λόγο δεν επιβιβάστηκε στο μοιραίο αεροπλάνο των «μπέμπηδων» που συνετρίβη στο Μόναχο και ξεκλήρισε τη μεγάλη ομάδα της εποχής…
Η επιτυχία των βρετανικών ομάδων ήταν σπουδαία καθώς η FIFA κλήρωσε τους τέσσερις ομίλους έτσι ώστε ο καθένας να περιλαμβάνει μια ομάδα της δυτικής Ευρώπης, μία της ανατολικής, μία του Ηνωμένου Βασιλείου και μία της νότιας Αμερικής. Σε δε ισοβαθμία στον όμιλο προβλεπόταν, άκουσον άκουσον, μπαράζ. Οι Βορεϊορλανδοί, με δύο γκολ του Πίτερ Τζέιμς ΜακΠάρλαντ πήραν 2-2 από την (πρωταθλήτρια κόσμου) Δυτική Γερμανία, είχαν νικήσει την Τσεχοσλοβακία, έχασαν από την Αργεντινή, στο μπαράζ νίκησαν 2-1 στην παράταση την Τσεχοσλοβακία (ξανά με δύο γκολ του ΜακΠάρλαντ) και στα προημιτελικά συνετρίβησαν με 4-0 από τη Γαλλία του Ζιστ Φοντέν.
Ηταν η παρθενική παρουσία των Βορειοϊρλανδών σε τελική φάση Μουντιάλ, έκτοτε έκαναν άλλες δύο με τελευταία το μακρινό 1986 στο Μεξικό.
Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο