Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚυκλάδες: Εντονη διαμαρτυρία από Δημάρχους για την αποδρομολόγηση του "Αρτεμις"

Κυκλάδες: Εντονη διαμαρτυρία από Δημάρχους για την αποδρομολόγηση του “Αρτεμις”

|

Μϊα ακόμη αντίδραση από τους Δημάρχους των νησιών στις Δυτικές Κυκλάδες προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και με αφορμή την παράταση της παραμονής του “Αρτεμις” στη γραμμή Αλεξανδρούπολη με Σαμοθράκη 

” Κατανοούμε απολύτως την ανάγκη άμεσης εξυπηρέτησης της συγκεκριμένης γραμμής, χωρίς ωστόσο να αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον αποκλεισμό των δικών μας νησιών. Στην έντονη αγανάκτηση των συμπατριωτών μας και των φορέων και στις ήδη εκπεφρασμένες διαμαρτυρίες των θεσμικών οργάνων προσθέτουμε και τη δική μας έντονη διαμαρτυρία, αφού μέχρι σήμερα τα σοβαρότατα προβλήματα που προκύπτουν με την αποδρομολόγηση του οχηματαγωγού – επιβατηγού πλοίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» δεν έχουν επιλυθεί. 

Ήδη, από την πρώτη στιγμή έχουν επισημανθεί με ιδιαίτερη έμφαση οι σοβαρές αρνητικές συνέπειες αυτής της απόφασης. Η αποκοπή των Δυτικών Κυκλάδων κυρίως από την πρωτεύουσα του Νομού και το νησί της Πάρου, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών μας, οικονομική ζημία στους επαγγελματίες και μεγάλα προβλήματα στις προγραμματισμένες μετακινήσεις των επισκεπτών μας ή ακόμα και ακύρωσή τους”.

Ποιος τα αναφέρει αυτά και γιατί; Ο λόγος για τους τέσσερις δημάρχους των νησιών στις Δυτικές Κυκλάδες, ήτοι Σίφνου, Μήλου, Σερίφου και Κιμώλου, οι οποίοι προχώρησαν σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και με κοινοποίηση στους βουλευτές και φορείς των Κυκλάδων καθότι βλέπουν ότι η παραμονή του “Αρτεμις” στην γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη καλά κρατεί, τα αντισταθμιστικά μέτρα είναι ουσιαστικά …ανεδαφικά όπως τονίζουν και μάλιστα φτάνουν στο σημείο να έχουμε ακυρώσεις συμμετοχών στο φεστιβάλ “Νικόλαος Τσελεμεντές” που θεωρείται ένα από τα κορυφαία στην Ελλάδα με παρουσίες και από το εξωτερικό και μάλιστα σε μία χρονιά που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει το ρόλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας για την Ευρώπη… 

Ας δούμε αναλυτικά την επιστολή διαμαρτυρίας   

Προς

Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

– Γραφείο Υπουργού κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη

– Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

– Διεύθυνση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών

Κοινοποίηση

Γενική Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάννα Καλογήρου

Βουλευτές Νομού Κυκλάδων

– κ. Ιωάννη Βρούτση

– κα Αικατερίνη Μονογυιού

– κ. Φίλιππο Φόρτωμα

– κ. Νικόλαο Συρμαλένιο

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιο Λεονταρίτη

Έπαρχο Π.Ε. Μήλου

κα Ελισάβετ  Χωριανοπούλου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στις 26.08.2019, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση και κάποιος προγραμματισμός, αποδρομολογήθηκε εντελώς αιφνιδιαστικά από την επιδοτούμενη ενδοκυκλαδική γραμμή το οχηματαγωγό – επιβατηγό πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ», προκειμένου να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν στη γραμμή Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη.

Κατανοούμε απολύτως την ανάγκη άμεσης εξυπηρέτησης της συγκεκριμένης γραμμής, χωρίς ωστόσο να αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον αποκλεισμό των δικών μας νησιών. Στην έντονη αγανάκτηση των συμπατριωτών μας και των φορέων και στις ήδη εκπεφρασμένες διαμαρτυρίες των θεσμικών οργάνων προσθέτουμε και τη δική μας έντονη διαμαρτυρία, αφού μέχρι σήμερα τα σοβαρότατα προβλήματα που προκύπτουν με την αποδρομολόγηση του οχηματαγωγού – επιβατηγού πλοίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» δεν έχουν επιλυθεί.

Ήδη, από την πρώτη στιγμή έχουν επισημανθεί με ιδιαίτερη έμφαση οι σοβαρές αρνητικές συνέπειες αυτής της απόφασης. Η αποκοπή των Δυτικών Κυκλάδων κυρίως από την πρωτεύουσα του Νομού και το νησί της Πάρου, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών μας, οικονομική ζημία στους επαγγελματίες και μεγάλα προβλήματα στις προγραμματισμένες μετακινήσεις των επισκεπτών μας ή ακόμα και ακύρωσή τους. Θέλουμε ακόμα να σας τονίσουμε ότι οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται για την κάλυψη των μετακινήσεων είναι τουλάχιστον ανεδαφικές, γιατί αφενός το κόστος μετακίνησης δεκαπλασιάζεται και αφετέρου δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων και εμπορευμάτων.

Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δημιουργούνται τεράστιες δυσκολίες στη διοργάνωση του 13ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές δράσεις με ευρωπαϊκή αναγνώριση, που φέτος εντάσσεται στο πλαίσιο: «Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019». Δυστυχώς, ήδη έχουν υπάρξει ακυρώσεις συμμετοχών από κυκλαδίτικες αντιπροσωπείες, επειδή αδυνατούν να μετακινηθούν.

Εκτιμώντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, παρακαλούμε όπως προβείτε το ταχύτερο δυνατόν στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή του, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές που έχουν υποστεί ως σήμερα τα νησιά μας.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Μήλου: Εμμανουήλ  Μικέλης

Η Δήμαρχος Σίφνου: Μαρία Εμμ. Ναδάλη

Ο Δήμαρχος Σερίφου:  Κωνσταντίνος Ρεβίνθης

Ο Δήμαρχος Κιμώλου: Κωνσταντίνος Εμμ. Βεντούρης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Ο Γιώργος Χατζημάρκος… πίσω από τη σχάρα, στην Κω, ο Περιφερειάρχης πήρε μαθήματα «ψησίματος»

Μια στάση για χαιρετισμό εξελίχθηκε σε γρήγορο σεμινάριο… γύρου! Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισκέφτηκε το σουβλατζίδικο του φίλου του στην Κω και έβαλε ποδιά.

Cyclades Cup 2025: Η Ρεγκάτα που ένωσε θάλασσα, πολιτισμό και κοινότητα στις Κυκλάδες

Στην Αντίπαρο και με φόντο την αυθεντική κυκλαδίτικη εμπειρία, η δεύτερη διοργάνωση του Cyclades Cup απέδειξε πως η αριστεία στην ιστιοπλοΐα μπορεί να συμβαδίζει με την ουσία και τον σεβασμό στον τόπο

Νάξος: Μέρες πρασίνου και συλλογικής δράσης στη Γαλήνη, ένα χωριό που νοιάζεται (photos)

Από τον καθαρισμό των δρόμων ως τη φύτευση δέντρων στον Αμμίτη, η Γαλήνη «ανάσανε» ξανά χάρη σε μια κοινή προσπάθεια με την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Νάξου

Σίκινος: Απόδραση στην αυθεντικότητα των Κυκλάδων

Ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, η Σίκινος προσφέρει στον επισκέπτη ήσυχες διακοπές, απομονωμένες παραλίες, μοναδικά μονοπάτια, αρχαιολογικούς θησαυρούς και ζωντανή παράδοση, χωρίς να αλλοιώνει την ταυτότητά της.

Μικρές Κυκλάδες χωρίς αυτοκίνητο: Τέσσερα νησιά για αυθεντικές, ήσυχες διακοπές (video)

Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και χαλαρούς ρυθμούς – όλα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης με αυτοκίνητο.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – “Ρίζες & Ειρήνη”: Η καρδιά του χορού χτυπά (21/06) στο Καμπανέλλης

Το Motus Studio και η Μαργαρίτα Τσίγκου παρουσιάζουν για δεύτερη και τελευταία φορά την παράσταση που συγκίνησε, μίλησε για την ειρήνη και ένωσε τα χέρια των παιδιών της Νάξου για έναν καλύτερο κόσμο

Η Δονούσα στο Greek Islands Trail: Όταν τα μονοπάτια της καρδιάς γίνονται πανελλήνιο σημείο αναφοράς

Η κυκλική διαδρομή Σταυρός–Κέντρος–Μερσήνι–Μεσαριά εντάχθηκε στο εμβληματικό πρόγραμμα G.I.T, προβάλλοντας διεθνώς τη φυσιογνωμία της Δονούσας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.