Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος: Λουκέτο σε επιχείρηση, εντατικούς ελέγχους θέλει η Κυβέρνηση

Νάξος: Λουκέτο σε επιχείρηση, εντατικούς ελέγχους θέλει η Κυβέρνηση

|

Πως το είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης; “Η τήρηση της νομιμότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα” – Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα – 18.000 έως τέλη Οκτωβρίου 

Καθολικοί, στοχευμένοι και επιτόπιοι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας, ξεκίνησαν από χθες Παρασκευή 23 Αυγούστου με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Νάξο είχαμε την πρώτη … κίνηση καθότι οι ελεγκτές προχώρησαν σε σφράγισμα καταστήματος στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας Νάξου για τις επόμενες 48 ώρες… 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Νότη Μηταράκη, του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Χρήστου Χάλαρη και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας που διαχειρίζονται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ο υπουργός επανέλαβε ότι η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αποτροπή καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους των εργοδοτών αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου και μία από τις πλέον κρίσιμες συνιστώσες στη συνολική ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου.

Ακολούθως αποφασίστηκε:

α.  Η περαιτέρω στόχευση των προγραμματισμένων ελέγχων μέσω της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης των αναγγελιών προσλήψεων και απολύσεων του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ώστε να εντοπισθούν οι επιχειρήσεις με αποκλίνουσα συμπεριφορά καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο.

β.  Η επέκταση της περιόδου εντατικοποίησης των ελέγχων μέχρι 31.10.2019 με στόχο οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τις 18.000  με έμφαση στους παρακάτω τουριστικούς προορισμούς:

  • Παράλιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας Αττικής
  • Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο Θάσο και Ικαρία
  • Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλλόνησος, Σκύρος)
  • Νησιά του Νοτίου Αιγαίουιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα(Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Νάξος, Κουφονήσια, Πάρος, Αντίπαρος, Άνδρος, Κέα, Σύρος, Τήνος, Κάλυμνος, Λέρος, Κύθνος, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σύμη, Σαντορίνη, Ίος, Μύκονος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος)
  • Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, Χερσόνησο, Μάταλλα, Ελούντα, Μάλια, Στυλίδα, Νεάπολη, Μοίρες, Αγ. Πελαγία, Πλακιάς, Κεραμόκαμπος, Τσούτσουρας, Στάλος, Αγία Μαρίνα, Τυμπάκι, Γούβες, Πάνορμο, Βάϊ, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πισκοπιανό, Πλακιάς)
  • Νησιά Ιονίου (Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Παξούς)
  • Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας (παραλιακή ζώνη Λάρισας και Μαγνησίας), Κ. Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία,) και Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης(Καβάλα).

Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων που έδωσε ο υπουργός Εργασίας με την ανάληψη των καθηκόντων τον Ιούλιο και διαπιστώθηκε η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) του Ε.Φ.Κ.Α., μετά τη σχετική χαλάρωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.

Τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και η Διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. παρακολουθούν συνεχώς και στηρίζουν το έργο των Επιθεωρητών των Π.Ε.Κ.Α.  Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι κοινωνικά ανεύθυνες πρακτικές μερικών επιχειρήσεων ούτε ακόμη και τα απαράδεκτα περιστατικά συμπεριφορών εκ μέρους ασυνείδητων εργοδοτών, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, μπορούν να κάμψουν την αποφασιστικότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των ελεγκτών για την προστασία των εργαζομένων, του ασφαλιστικού συστήματος και των ίδιων των συνεπών επιχειρήσεων από συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα πορίσματα των παραπάνω ελέγχων, όπως και αυτών της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, θα αξιοποιηθούν ιδιαιτέρως και προς μια διαφορετική, θετική αυτή τη φορά, κατεύθυνση. Οι υποδειγματικοί εργοδότες θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τη συγκρότηση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβραβευθεί η άσκηση μιας κοινωνικά υπεύθυνης και υγιούς επιχειρηματικότητας με επίκεντρο το σεβασμό στην ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, στον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συγχαρητήρια Γιάννη Κρητικού στον νέο Γενικό Γραμματέα Παιδείας, Γιάννη Παπαδομαρκάκη

Μια θερμή δήλωση στήριξης και υπερηφάνειας για έναν άξιο εκπαιδευτικό με πολύχρονη προσφορά στα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο

Λορέττα Γαΐτη: «Το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωση είναι ο φόρος τιμής μου στους γονείς μου και στην Ίο που αγάπησαν»

Η αρχιτέκτονας Λορέττα Γαΐτη αφηγείται πώς η προσωπική της πρωτοβουλία και η βαθιά οικογενειακή σύνδεση με την Ίο οδήγησαν στη δημιουργία ενός μουσείου που κρατά ζωντανή την κληρονομιά δύο σπουδαίων δημιουργών.

Καρνάγια: Τα ξύλινα ναυπηγεία που σβήνουν, μαζί τους μια Ελλάδα που χάνεται

Από τα 300 καρνάγια που λειτουργούσαν κάποτε στη χώρα, λιγότερα από 70 επιβιώνουν σήμερα – Μια συγκινητική προσπάθεια να σωθεί η τέχνη που ταυτίστηκε με τη θάλασσα και την ελευθερία.

Λειψοί: Το πλωτό ασθενοφόρο που σώζει ζωές στα Δωδεκάνησα

Μέσα σε μόλις 35 ημέρες, το πλωτό ασθενοφόρο των Λειψών έκανε 7 επιτυχείς διακομιδές μειώνοντας τον χρόνο αναμονής από 6 σε 2 ώρες – Το όραμα έγινε πράξη.

Νάξος: Ερχεται το Open Τουρνουά Ανδρών – Γυναικών από το Naxos Tennis Club (αφίσα)

Το καλοκαιρινό ραντεβού των φίλων του τένις στη Νάξο επιστρέφει με ανοικτό τουρνουά και πλούσια συμμετοχή από 1 έως 10 Αυγούστου στις εγκαταστάσεις του Naxos Tennis Club.

Νησιώτικο γλέντι από τον ΠΑΣ Νάξου στο Γαλανάδο – Παρασκευή 18 Ιουλίου (αφίσα)

Με βιολιά, λαούτα, τσαμπούνες και αγαπημένους καλλιτέχνες, ο ΠΑΣ Νάξου προσκαλεί όλο το νησί σε μια αξέχαστη κυκλαδίτικη βραδιά. (αφίσα)

Νάξος: Παρουσία Γιάννη Βρούτση οι εορτασμοί για τον Άγιο Νικόδημο, τι αναφέρει σε ανάρτησή του

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού και Ναξιώτης πολιτικός τίμησε τον Πολιούχο του νησιού συμμετέχοντας στις λαμπρές εκδηλώσεις με πλήθος πιστών, εκπροσώπους της Εκκλησίας και της πολιτείας.

Μήλος: Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προτείνει ανάκληση άδειας ανέγερσης ξενοδοχείου κοντά στο Σαρακήνικο

Καμπανάκι από την ΕΑΔ για αυθαίρετες άδειες, αγροτικούς δρόμους που βαφτίζονται “αναγνωρισμένες οδοί” και δόμηση σε προστατευόμενες περιοχές. Παρέμβαση ζητείται από ΥΠΕΝ και Εισαγγελέα.

Βικτόρια Χίσλοπ: «Θυμωμένη με το Βρετανικό Μουσείο για την υπόθεση των Γλυπτών»

Η Βρετανίδα συγγραφέας και Ελληνίδα υπήκοος επιτίθεται στη «στενοκεφαλιά» του Βρετανικού Μουσείου και μιλά για την ανατριχιαστική στιγμή που απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα

«Η Μεγάλη Ιστορία του Οοουύφφφφφφ!» στο Γλινάδο – Μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους

Το Γλινάδο υποδέχεται ένα μαγικό μουσικοθεατρικό δρώμενο από τα Θερινά Εργαστήρια Μουσικής υπό τον Αλέξανδρο Καλογερά – μια φαντασμαγορική παράσταση γεμάτη χιούμορ, μουσική και φαντασία!

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.