Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος - Θεατρικό Μουσείο "Ιακ. Καμπανέλλης": Απόψε (23/08) έχει «Ο Γορίλας και...

Νάξος – Θεατρικό Μουσείο “Ιακ. Καμπανέλλης”: Απόψε (23/08) έχει «Ο Γορίλας και η Ορτανσία»

|

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 και ώρα 21.00 θα παρουσιαστεί με τη μορφή θεατρικού αναλογίου το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο ΓΟΡΙΛΑΣ ΚΑΙ Η ΟΡΤΑΝΣΙΑ»στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

“Είναι ένα έργο διαφορετικό από όλα τα άλλα έργα του Καμπανέλλη. Το έγραψε το 1952 ως μονόπρακτο, το οποίο παρουσιάστηκε το 1959 για λίγες μόνο παραστάσεις. Από το 1987 μέχρι το 1989 που εκδόθηκε το ξαναδούλεψε και το έκανε ένα έργο κανονικής διάρκειας. Εισάγει εδώ και μια ακόμα πρωτοτυπία. Δημιουργεί τρεις εκδοχές για το τέλος του έργου. Τρία διαφορετικά φινάλε. Ένα υπέροχο σκηνικό παιχνίδι. Ένας γορίλας μπαίνει στη ζωή του καθηγητή και της συζύγου του, δημιουργώντας ανατροπές στις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες της σχέσης τους”.

Ποιος το αναφέρει αυτό και τι σχέση έχει με τη Νάξο και την αποψινή παράσταση σε μορφή αναλογίου στο Θεατρικό Μουσείο “Ιακ. Καμπανέλλης”; Ο λόγος στην σκηνοθέτιδα Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, η οποία την σεζόν 2017 – 18 σκηνοθετεί το θεατρικό “Ο γορίλας και η Ορτανσία», έργο που ανεβαίνει στο θέατρο “Έαρ Βικτώρια” και η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του τέταρτου φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου Αιώνα. 

Οσο για την ανταπόκριση κοινού και κριτικών στην πρώτη θεατρική παράσταση, η κα Πολυχρονοπούλου είχε αναφέρει “ Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, όπως προανέφερα, έγραψε το έργο το 1952 -1953 σε μορφή μονόπρακτου. Ανέβηκε το1959 από τον θίασο της Έλσας Βεργή μαζί με άλλα δυο μονόπρακτα. Σύμφωνα με τον Βάλτερ Πούχνερ στο βιβλίο «Τοπία Ψυχής και Μύθοι Πολιτείας», αναφέρεται: «Μια μοναδική κριτική μπόρεσα να εντοπίσω• ο Άλκης Θρύλος μιλάει για «κατευθείαν προέλευση» από τον Ιονέσκο, αλλά αποφαίνεται πως ήταν το καλύτερο μονόπρακτο της ανόμοιας κατά τα άλλα βραδιάς».

Και σήμερα, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 και ώρα 21.00  με τη μορφή θεατρικού αναλογίου το έργο «Ο ΓΟΡΙΛΑΣ ΚΑΙ Η ΟΡΤΑΝΣΙΑ» θα παρουσιαστεί στο Θεατρικό Μουσείο “Ιάκωβος Καμπανέλλης”….  Και όπως διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση …

.”Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τις Αναγνώσεις Θεατρικών Έργων, που είναι μια γνωριμία με θεατρικά έργα του ελληνικού και του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 και ώρα 21.00θα παρουσιαστεί με τη μορφή θεατρικού αναλογίου το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο ΓΟΡΙΛΑΣ ΚΑΙ Η ΟΡΤΑΝΣΙΑ»στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

«Μια τρελή κωμωδία ή φάρσα ή παραμύθι ή παραβολή ή ένα παιχνίδι για τέσσερις ηθοποιούς και όσους θεατές θέλουν να παίξουν μαζί τους, σε τρεις εικόνες και τρεις εκδοχές για το τέλος», χαρακτηρίζει το έργο του ο ίδιος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.
 
Σημείωμα για το έργο 
 
Ο κύριος Καθηγητής, που έχει παντρευτεί την υπάκουη και πλούσια Μαίρη, αγοράζει από τον ζωολογικό κήπο ένανγορίλα, για τα πειράματά του. Συμπεριφέρεται απέναντί του σαν να είναι κανονικός άνθρωπος που καταλαβαίνει τα πάντα. Τον βαφτίζει Αδάμ. 
Στο μεγαλοαστικό σπίτι του έχει στήσει ένα εργαστήριο για τα πειράματα και τις μελέτες του. Έχει κι έναν υπηρέτη, τον Φίλιππο, κάποτε βοηθό του στην επιστημονική έρευνα. Η Μαίρη αποκτά μια περίεργη οικειότητα με τον Γορίλα, την οποία ο Καθηγητής δεν βλέπει με καλό μάτι. Ο Γορίλας αρχίζει να υιοθετεί την ανθρώπινη συμπεριφορά και ανατρέπει τις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες”.
 
Από την ομάδα του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης, σε σκηνοθετική επιμέλεια Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη …  
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έφυγε από τη ζωή ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον ξαφνικό θάνατο του βουλευτή Ημαθίας

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.

Αεροδρόμιο – Ιούλιος 2025: 23.000 αφίξεις σε έναν μήνα, νέο ρεκόρ, πίεση για βελτίωση υποδομών

Αύξηση 36% τον Ιούλιο και πάνω από 68.000 επιβάτες στο επτάμηνο – η Νάξος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο στατιστικό της τουριστικής κίνησης.

Μητσοτάκης: «Το Αμοργόραμα να γίνει πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο»

Τηλεδιάσκεψη με τον Δήμο και τους αλιείς – Στις αρχές Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός στην Αμοργό για να αναδείξει τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας

Σοβαρά τραυματισμένος σε τροχαίο στη Μύκονο ο CEO της Volt, Tom Greenwood

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από ατύχημα με «γουρούνα» στο νησί

Καθολική Εκκλησία Σύρου: Κακουργηματικές διώξεις για σκάνδαλο υπεξαίρεσης 3 εκατ. ευρώ

Δέκα μήνες μετά τις αποκαλύψεις για μεταφορές χρημάτων σε Πατρινό επιχειρηματία, δύο κληρικοί και έξι ιδιώτες στο «κάδρο» – Σεπτέμβριο οι απολογίες.

Αμοργός: Οι ψαράδες πρωτοστατούν στην προστασία του Αιγαίου

Μια μοναδική για την Ελλάδα πρωτοβουλία «από τα κάτω προς τα πάνω» γίνεται νόμος: Το «Αμοργόραμα» θεσπίζει πενταετή απαγόρευση αλιείας και δίνει ελπίδα για την ανάκαμψη των θαλάσσιων πληθυσμών.

Ο Γιάννης Σιδηροηλίας στη Μύκονο – Ενίσχυση στο ρόστερ ενόψει Stoiximan GBL

Ο 23χρονος γκαρντ-φόργουορντ εντάσσεται στο δυναμικό της Μυκόνου για τη σεζόν 2025/26, ενισχύοντας την ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου στην ιστορική της πρώτη παρουσία στη Stoiximan Basket League.

Από το Φιλώτι στον Ατρόμητο: Ο Μανώλης Μουστάκης κάνει το μεγάλο βήμα

Ο νεαρός τερματοφύλακας του ΑΜΣ Φιλωτίου και των Μικτών Κυκλάδων μεταγράφηκε στον Ατρόμητο Αθηνών και εντάσσεται στην ομάδα Κ16 της Super League.

Σύρος: «Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους» έρχονται στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες της κλωστοϋφαντουργίας της Σύρου και στη συλλογική μνήμη του νησιού, την Κυριακή 31 Αυγούστου 2025.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.