Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Εκλογές: Στις 8 Σεπτεμβρίου η εκλογή Προεδρείων στα Δημοτικά Συμβούλια

Ελλάδα – Εκλογές: Στις 8 Σεπτεμβρίου η εκλογή Προεδρείων στα Δημοτικά Συμβούλια

|

Η σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων για την εκλογή των Προεδρείων τους πρέπει να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

Πρώτη φορά θα εφαρμοστεί φέτος το Σεπτέμβριο η νέα διαδικασία για την εκλογή των Προεδρείων των Δημοτικών Συμβουλίων.  Το σχετικό αρ.64 του Καλλικράτη (ν.3852/2010) αντικαταστάθηκε από το αρ.71 του Κλεισθένη (ν.4555/2018) και στη συνέχεια σε δύο σημεία τροποποιήθηκε με την παρ.6 του αρ.5 του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου (ν.4623/2019). Εν αναμονή έκδοσης της καθιερωμένης Εγκυκλίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο AIRETOS αποτυπώνει τα δεδομένα του νέου θεσμικού πλαισίου.

Κατ’ αρχάς, όσον αφορά το ΧΡΟΝΟ ΕΚΛΟΓΗΣ, η σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων για την εκλογή των Προεδρείων τους πρέπει να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η παρ.γ’ της περ.4 του αρ.9 του Καλλικράτη, όπως την αντικατέστησε το αρ.6 του Κλεισθένη, ορίζει πως, για την πρώτη εφαρμογή του, «η εγκατάσταση των νέων Αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019».

Το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο συμπλήρωσε στην παρ.1 του αρ.64 περί εκλογής Προεδρείων Δημοτικών Συμβουλίων ότι «κατά την πρώτη εφαρμογή της παρ.γ΄ της περ.4 του αρ.9, η κατά τα προηγούμενα εδάφια σύγκληση του Συμβουλίου λαμβάνει χώρα ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των Δημοτικών Αρχών».

Επιπλέον, για τη διαδικασία εκλογής και παραμονής στο Προεδρείο, επισημαίνουμε εισαγωγικά ότι:

– δεδομένης της παρ.1 του αρ.1 του ν.4623/2019 που θέσπισε την έννοια των συμπράξεων Παρατάξεων, σε όσους Δήμους τυχόν πραγματοποιηθούν συμπράξεις, η φράση «η Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος» σημαίνει «οι συμπράττουσες Παρατάξεις».  Πρακτικό σύμπραξης μπορεί άλλωστε να υποβληθεί και επικυρωθεί «οποτεδήποτε εντός της θητείας», ακόμα και «πριν από την εκλογή Προεδρείου».

– σύμφωνα με την παρ.4α του αρ.114 του ν.4623/2019, «το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, δεν μπορεί (…) να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου (…) όπου εκλέχτηκε ως μέλος της Παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε».

Περνώντας λοιπόν στον τρόπο εκλογής, ισχύουν τα κάτωθι:

[1] Το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται για την εκλογή Προεδρείου, ύστερα από πρόσκληση του Συμβούλου «του Συνδυασμού του εκλεγέντος Δημάρχου» που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του Δικαστηρίου. Στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ο Σύμβουλος που συγκάλεσε το Συμβούλιο, ο οποίος αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του Συμβουλίου σε έναν από τους υπαλλήλους του Δήμου.

[2] Το Προεδρείο συγκροτείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα, ως εξής:

(α) Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ προέρχεται «από την Παράταξη του εκλεγέντος Δημάρχου, είτε αναδείχθηκε πρώτη είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη».

(β) Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ προέρχεται «από την Παράταξη που αναδείχθηκε, αντίστοιχα, δεύτερη ή πρώτη σε εκλογική δύναμη, αλλά δεν ανέδειξε τον Δήμαρχο».

(γ) Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ προέρχεται «από την τρίτη σε εκλογική δύναμη Παράταξη». Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλες Παρατάξεις, πλην αυτών των περιπτώσεων α΄και β΄, ο Γραμματέας προέρχεται από την Παράταξη της περίπτωσης α΄.

[3]  Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας εκλέγονται κατά τη συνεδρίαση αυτή, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

(α) Πρώτα καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ανήκουν «στην Παράταξη του Δημάρχου» και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του Προέδρου. Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της Παράταξης. Εάν κανείς από τους ενδιαφερόμενους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της Παράταξης ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση. Την κλήρωση διενεργεί ο προεδρεύων Σύμβουλος.

(β) Έπειτα καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ανήκουν στην ανωτέρω περίπτωση 2-β και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του Αντιπροέδρου, με την ίδια διαδικασία.

(γ) Εν συνεχεία καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ανήκουν στην Παράταξη της ανωτέρω περίπτωσης 2-γ και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του Γραμματέα, με την ίδια διαδικασία.

Στην περίπτωση ΕΝΟΣ ΜΟΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ για κάποιο από τα αξιώματα του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτός είναι ο υποψήφιος που προτείνεται από την Παράταξη.

Σε περίπτωση που για οποιαδήποτε από τις τρεις θέσεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ προερχόμενη από την αντίστοιχη Παράταξη, τότε καλείται το σύνολο του σώματος, προκειμένου να εκλέξει μεταξύ του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων τον προτεινόμενο για το αξίωμα για το οποίο ελλείπει υποψήφιος, «με την διαδικασία της περίπτωσης Α».

(δ) Μετά την εκλογή του προτεινόμενου υποψηφίου για καθένα από τα αξιώματα του Προεδρείου, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ την εκλογή του υποδειχθέντος υποψηφίου για κάθε αξίωμα.

Ο υποδειχθείς υποψήφιος για κάθε αξίωμα θεωρείται ότι εκλέχθηκε,

– αν δεν υποβληθεί διαφορετική πρόταση

ή

– εάν καμία από τις διαφορετικές προτάσεις που τυχόν υποβληθούν, κατά τη μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται και στην οποία μετέχει και ο αρχικώς υποδειχθείς υποψήφιος, δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα (2/3) του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται πως ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΕΚΛΟΓΗ για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται αναλόγως οι ανωτέρω διατάξεις.

Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται, ανάλογα με την περίπτωση, οι Σύμβουλοι που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε, από την αντίστοιχη Παράταξη σύμφωνα με την ανωτέρω περ.[2]. Αν δεν υπάρχουν Σύμβουλοι των Παρατάξεων που προβλέπονται στην ανωτέρω περ.[2], οι θέσεις καταλαμβάνονται από τους Συμβούλους «της Παράταξης του Δημάρχου», που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση.

Τέλος, τα πρακτικά της εκλογής διαβιβάζονται μέσα σε προθεσμία 5 ημερών από τη διενέργεια της εκλογής στην Αποκεντρωμένη, η οποία, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από προσφυγή δημότη ενώπιόν της, η οποία ασκείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 ημερών από τη διενέργεια της εκλογής, αποφαίνεται, μέσα σε 5 ημέρες το αργότερο αφότου παρέλαβε τα πρακτικά, για τη νομιμότητα της εκλογής.  ΑΝ ΑΚΥΡΩΘΕΙ οποιαδήποτε εκλογή για τα ανωτέρω αξιώματα, επαναλαμβάνεται την πρώτη Κυριακή, μετά την παραλαβή της ακυρωτικής απόφασης.

Όσον αφορά δε την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ από το αξίωμα του Προέδρου – Αντιπροέδρου – Γραμματέα, αυτή υποβάλλεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και γίνεται οριστική, αφότου πληρωθεί η αντίστοιχη θέση. Ο παραιτούμενος παραμένει Σύμβουλος.  Στην ίδια συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή μετά την υποβολή της παραίτησης, με τη διαδικασία των ανωτέρω, το Συμβούλιο προβαίνει, κατά περίπτωση, στην εκλογή νέου Προέδρου – Αντιπροέδρου – Γραμματέα αντιστοίχως

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα airetos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις