Τα Κρινάκια της Θάλασσας ή της Παναγιάς εδώ και 2.500 χρόνια επιμένουν να εμφανίζονται στις παραλίες και αμμόλοφους της Νάξου – Κι εμείς εδώ και μία δεκαετία παλεύουν να τα εξαφανίσουμε… Ποιος θα κερδίσει;
Πείσμα κι αυτά τα «Κρινάκια της Θάλασσας» ή της Παναγιάς όπως είναι ευρύτερα γνωστά σε όλο σχεδόν το Αιγαίο και βέβαια στη Νάξο… Για μία ακόμη χρονιά, έστω και με λιγότερη καλή διάθεση από την εν γένει συμπεριφορά μας, έκαναν την εμφάνισή τους σε παραλίες και αμμόλοφους. Όσους βέβαια έχουμε αφήσει απάτητους. Κι εμείς; Αμέσως να δείξουμε τη …χαρά μας. Να τα πατήσουμε, να τα εξαφανίσουμε. Είτε με τα πόδια, είτε με δίκυκλα ή τετράτροχα. Ότι ανεβαίνει σε αμμοθίνες (σ.σ. όσες έμειναν) ή σε αμμόλοφους και παραλίες… Και με μίσος. Λες και θέλουμε να τους στείλουμε μήνυμα να μην ξανασηκώσουν κεφάλι..
Όπως στη φωτογραφία που μας έστειλε φίλη της ιστοσελίδας σήμερα το πρωί από τη Λαγκούνα της Νάξου. Και βέβαια θα ξεκινήσει μία μεγάλη κουβέντα, για τις ευθύνες που έχουμε όλοι.. Ε, όχι κι όλοι. Εξαιρείται πάντα ο εαυτός μας… Όλοι οι άλλοι. Από τους τουρίστες και τους … αθηναίους έως το Δήμο και τις υπηρεσίες. Εμείς; Ποτέ; Όλα τέλεια τα κάνουμε…
Και τα κρινάκια της Θάλασσας (Pancratium maritimum) εδώ και 2500 τουλάχιστον χρόνια επιμένουν να φυτρώνουν στην καυτή και άνυδρη άμμο του καλοκαιριού και να χαρίζουν σε όσους τα παρατηρούν το σπάνιο άρωμά τους. Ονομάζονται και κρινάκια της Παναγιάς μιας και πρωτοανθίζουν το Δεκαπενταύγουστο. Είναι ένα υπέροχο και σπάνιο φυτό που ανθίζει και με τη δυνατή και γλυκιά μυρωδιά του αποτελεί ένα αληθινό στολίδι, ένα θαύμα της φύσης !
Oι περισσότεροι λουόμενοι κατά τους θερινούς μήνες περνούν δίπλα τους ή από πάνω τους αγνοώντας την ύπαρξη και την σπανιότητα του.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος και για την προστασία του, προτείνει.
α/ την οριοθέτηση και την προστασία των περιοχών που φύεται.
β/ την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που διαταράσσει τους αμμόλοφους, που είναι ο βιότοπος τους.
γ/ απαγόρευση, ακόμη και του καθαρισμού των ακτών, με εργαλεία που ανακατεύουν την άμμο.
Πανάρχαιο φυτό
Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amaryllidaceae), είναι αυτοφυές φυτό και συναντάται σε αμμουδερές παραλίες όπου βρίσκονται θαμμένοι οι βολβοί του
Είναι πολυετές και ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τον….. Οκτώβριο, τα δε άνθη του (τα κρίνα) εμφανίζονται μέσα από την καυτή άμμο, έχει το καθένα έξι πέταλα και διαμορφώνουν ένα στέμμα όπως οι ασφόδελοι και γι’ αυτό ονομάζεται «θαλάσσιος ασφόδελος» …
Το κρινάκι της θάλασσας ή παγκράτιο το παράλιο και ενέπνευσε με το κάλλος του τον αρχαίο καλλιτέχνη που το ζωγράφισε με περίσσεια τέχνη (τοιχογραφία) την υστεροκυκλαδική εποχή στην «οικία των γυναικών» της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου στην Σαντορίνη, όπως απεκάλυψε μετά 2500 χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη, απεικονίζεται σε τοιχογραφίες στην «Βίλλα της Αμνισού» στο Ηράκλειο, αποτυπώνεται σε μια λεκάνη στην Φαιστό και στην Κνωσό «ο πρίγκιπας των Κρίνων» !!!
Το κρινάκι άντεξε χιλιάδες χρόνια, ανταπεξερχόμενο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς ,απέναντι στην ανθρώπινη επέμβαση «κατέθεσε τα όπλα»! Τώρα πια το εκτόπισαν οι δραστηριότητες μας στην άμμο! Η οικοδόμηση των παραλιών, οι χρήσεις στις παραλίες [ομπρέλες ,ξαπλώστρες κλπ], κοντεύουν να το εξαφανίσουν !!!
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από την ιστοσελίδα naxosfan.blogspot.gr