Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΔονούσα: «Αυλή» γαστρονομίας γεμάτη παιδικές αναμνήσεις

Δονούσα: «Αυλή» γαστρονομίας γεμάτη παιδικές αναμνήσεις

|

Ένα γευστικό ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν χάρη στις μαγειρικές ικανότητες της ομάδας του Δήμου και Γιώργου Δούμουρα στην «Αυλή» της Δονούσας… Δήμος Δούμουρας «Θυμάμαι ξεκάθαρα τις γεύσεις,. αγαπούσα το φαγητό και ανακατευόμουν συνέχεια στα πόδια της μητέρας μου όταν μαγείρευε . Το λάτρεψα.»

Είδα τον καπετάν Ηλία να μπαίνει στο λιμάνι, με τη λάντζα του και με τον ήλιο να ετοιμάζεται σιγά σιγά να χαθεί στα νερά του Αιγαίου…  «Δονούσα Μάγισσα» φώναζαν από μακριά τα γράμματα στις παρυές και μπήκα έτσι στον πειρασμό να εξερευνήσω το είναι αυτό που κάνει τη Δονούσα να λέγεται «μάγισσα».

Εύκολα προσβάσιμη το καλοκαίρι, σε συχνή σύνδεση με τη Νάξο, το πανέμορφο μεν, ορεινό δε, νησί των Μικρών Κυκλάδων, εξέπεμπε τα μυστήρια της, πριν μπω στο λιμάνι της. Παρατηρούσα στο πλοίο κάθε λογής κόσμο, τόσο διαφορετικό, μα  με κοινό προορισμό. Θαυμάσιο κράμα πολιτισμού, κουλτούρας και νοοτροπίας. Δίπλα στα πολυτελή αυτοκίνητα προς αποβίβαση, με τους προσεγμένους οδηγούς και τις στολισμένες συνοδηγούς, παιδάκια με πολύχρωμα φουσκωτά στα χέρια και πιο δίπλα χούφτες νεαροί με μπερδεμένα μαλλιά και μούσια, με κάθε είδους piercing, φορτωμένοι άτακτα με υπνόσακους, πολυχρησιμοποιημενα σακίδια και κρεμασμένα από τα κορδόνια παπούτσια, με μάτια γεμάτα άρνηση κι επανάσταση ταυτόχρονα .

Ήθελα να ψάξω να βρω όπως συνδέεται αυτό το τόσο ανομοιογενές κι εκρηκτικό μίγμα  

Και φτάνοντας στο λιμάνι του Σταυρού, δέσποζε ψηλά ένα πολύ περιποιημένο εστιατόριο που μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Παράλληλα, η μυρωδιά των μαγειρεμένων θαλασσινών με τράβηξε έως την πόρτα του, σα λαγωνικό κατά την ανίχνευση. Έφτασα σε μια αυλή. ΣΤΗΝ «Αυλή».

Εκεί είδα να απολαμβάνουν κατανυκτικά το φαγητό τους άνθρωποι από όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες. Ένα υφαντό αρμονικά πλεγμένο αλλά στα μάτια όλων η ίδια ικανοποίηση. Πως γίνεται αυτό;

Γνώρισα ή μάλλον με αναγνώρισαν οι ιδιοκτήτες του, ο Δήμος (κυρίως) και ο Γιώργος (σ.σ. τα καλά του επαγγέλματος). Είχαμε άλλωστε επικοινωνία στο παρελθόν για άλλα θέματα του νησιού. Η κίνηση έγινε από τη πλευρά μου. τους συστήθηκα. Η αυλή άλλωστε με προκάλεσε για να μάθω την ιστορία του μαγαζιού.

Άνετα θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο τύπου «Πολίτικης Κουζίνας», μια όμορφη μετάβαση στο χρόνο, ένα ανακάτεμα αναμνήσεων, γεύσεων και μυρωδιών, μια γλυκιά περιπλάνηση από γενιά σε γενιά με πρωταγωνιστή το κυκλαδίτικο στοιχείο.

Ο Γιώργος και ο Δήμος μεγάλωσαν μεν στην Αθήνα αλλά πέρναγαν δε τα καλοκαίρια τους στο νησί. «Θυμάμαι ξεκάθαρα τις γεύσεις, αγαπούσα το φαγητό και ανακατευόμουν συνέχεια στα πόδια της μητέρας μου όταν μαγείρευε . Το λάτρεψα» μου λέει ο Δήμος και χαμογελάει….

Έτσι συνέδεσε τα ξέγνοιαστα καλοκαίρια στη Δονούσα με σπιτικές μυρωδιές από αγνά ντόπια προϊόντα και μητρική φροντίδα. Και πάνω σε αυτή την ανάμνηση, αλλά και στη κρίση που έγινε… ευκαιρία και γιατί όχι .. ανάγκη, έστησε με τον αδερφό του στην αυλή του πατρικού του, την ταβέρνα τους το 2017. Η τεχνογνωσία υπήρχε, ο χώρος ήταν εκεί, τα προϊόντα στα πόδια τους… Και σε παραδοσιακό σκηνικό ανάμεσα σε βασιλικούς και θέα το λιμάνι του Σταυρού, ξεκίνησε να λειτουργεί με λίγα κυρίως πιάτα, αρχικά ως μεζεδοπωλείο κι έκτοτε εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια με ψάρι και θαλασσινά στο νησί. Και με προοπτική χρόνο με το χρόνο να γίνεται όλο και καλύτερο…  

Ο Δήμος είναι επί κεφαλής στην κουζίνα και το μενού.  Πάντα ακούραστος αρέσκεται στο να δοκιμάζει καινούρια πράγματα. «Χρησιμοποιούμε σα βάση την παραδοσιακή κουζίνα. Οι Κυκλάδες έχουν τόσο εξαιρετικά προϊόντα και τόσο μεγάλη ποικιλία που θα ήταν ντροπή να μην τα προτιμάμε.».

Τα προϊόντα που λέγαμε ε; Το μενού της «Αυλής» περιλαμβάνει τυριά από Πάτμο, Νάξο, Σίφνο, Σύρο και Ίο, φάβα από τη Σχοινούσα, ελιές από τη Θάσο, κάπαρη από τη Σύρο, πατάτες από τη Νάξο, λιαστές ντομάτες από τη Σαντορίνη, παστουρμά από τη Τήνο, μάραθο και θαλασσινό αλάτι από Δονούσα, καθώς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από Κρήτη. Όπως στην κουζίνα της μαμάς. Και όπως αναφέρει ο Δήμος “Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα τοπικά ελληνικά προϊόντα“.

Και η τεχνογνωσία που τονίσαμε… Από τη δική του πλευρά, ο έτερος αδερφός, ο Γιώργος, που εργάστηκε στον τομέα των ποτών σε Ελλάδα κι εξωτερικό, άφησε τη δουλειά του κι αποφάσισε να κάνει και πάλι πατρίδα του τη Δονούσα. “Αφού στήσαμε την «Αυλή» με τον αδερφό μου, προσέξαμε ότι το αγαπημένο μας νησί,  γίνεται όλο και πιο σημαντικός τουριστικός προορισμός. Και αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι οι επισκέπτες δεν γνώριζαν τα ελληνικά κρασιά, ότι η  Ελλάδα παράγει κρασί. Αξιοποίησα την εμπειρία μου πάνω στη βιομηχανία του κρασιού και αποφάσισα να ποντάρω σ’ αυτό… Και φτιάξαμε έναν κατάλογο μόνο με ελληνικά κρασιά. “

Και όντως, η λίστα είναι εντυπωσιακά. Τι περιλαμβάνει; Ετικέτες χι μόνο από τη Σαντορίνη, τη Κεφαλονιά, τη Λήμνο, ή τη Λέσβο και τη Σάμο, αλλά και από ηπειρωτική Ελλάδα όπως τη Νεμέα, τη Μονεμβασιά, τα Σπάτα και το Μαρκόπουλο. Και βέβαια, θα βρείτε μπύρες από Πάρο και Χίο αλλά και η έκπληξη που ακούει στο όνομα «αναψυκτικά από την Ικαρία». Απίστευτο; Είπαμε… τα πάντα από την δική μας γη….

Έτσι, τρώγοντας ένιωσα ότι παγώνει ο χρόνος με μια γλυκιά νοσταλγία αλλά ταυτόχρονα και μια λυτρωτική ανακούφιση ότι όλα δένουν αρμονικά με τη σύγχρονη εποχή “Μου αρέσει αυτό που κάνω και θέλω να περάσω αυτό το συναίσθημα και στους πελάτες . Η δουλειά μας είναι να σιγουρευτούμε ότι οι επισκέπτες του νησιού μας θα μείνουν ευχαριστημένοι κι αυτή είναι η  προτεραιότητά μας “, λέει ο Γιώργος χαιρετώντας κάποιους τουρίστες που μόλις κατέφθασαν με το πλοίο.

Εν τω μεταξύ, ο αδερφός Δήμος πηγαίνει από το ένα τραπέζι στο άλλο για να σιγουρευτεί ότι οι πελάτες είναι ικανοποιημένοι. Όπως έκανε και η μαμά για να σιγουρευτεί ότι τα παιδιά της έφαγαν καλά. Όσο για το κόστος; Αυτό που λέμε value for money είναι η κλασική απόδειξη, ότι μπορείς να φας καλά, χωρίς να πληρώσεις πολλά και το κυριότερο; Να νιώσεις σαν το σπίτι σου…

Αυτή είναι η «Αυλή», γεμάτη αγάπη… Με το Γιώργο, το Δήμο, την οικογένειά τους που είναι και το προσωπικό του εστιατορίου στη Δονούσα, το μικρό αλλά μαγικό αυτό νησί των Κυκλάδων. Έκλεισα το laptop κι έφυγα γιατί το πλοιο ήταν έτοιμο για αναχώρηση, έχοντας φάει όπως στο πατρικό μου (σ.σ. να πω και το μεγάλο μυστικό; Πατατοσαλάτα παλικάρια, υπέροχη. Αλλά και οι μακαρονάδες με θαλασσινά ακόμη καλύτερες…) κι έχοντας ικανοποιήσει την περιέργεια μου σχετικά με το ποιος κάνει τη Δονούσα να λέγεται «μάγισσα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς