Η Σαντορίνη ανήκει στην κατηγορία του Υπερ – Τουρισμού όπου μικρές πόλεις δέχονται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά – Σε ποια θέση είναι ανάμεσα στις πόλεις που δέχονται αυτή τη πίεση – Ιδού ο χάρτης του Υπερτουρισμού
«Τουρίστες, δεν είστε ευπρόσδεκτοι» είναι το σύνθημα που όλο και πιο συχνά αναγράφεται στους τοίχους της Βαρκελώνης, που στενάζει από τον υπερτουρισμό. 30 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2017 σε μια πόλη με πληθυσμό 1.625.000 κατοίκους. Ομως και στη Βενετία, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα: το κέντρο της πόλης, με 55.000 κατοίκους, το επισκέπτονται κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια τουρίστες, με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής, την επέλαση του airbnb, την τεράστια αύξηση των ενοικίων και τελικά την εγκατάλειψη της πόλης από τους μόνιμους κατοίκους και τη μετατροπή της σε αποικία τουριστών.
Υπερτουρισμός… Μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη, όμως δεν κοιτάζουμε την άλλη πλευρά του φεγγαριού, όπου οι συνέπειες του υπερτουρισμού είναι μεγαλύτερες… Οπως; περιβαλλοντική υποβάθμιση, κατάρρευση των βασικών υποδομών, πληθωρισμός (εκτόξευση των τιμών σε βασικά αγαθά και στις τιμές των ακινήτων), εμπορευματοποίηση της πολιτισμικής ταυτότητας των κατοίκων, απώλεια των κοινών αγαθών, καθιέρωση μισθών γαλέρας για τους εποχικά εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία… Στοιχεία που έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν ρήγματα στη «λαμπρή» εικόνα του τουρισμού που φιλοτεχνούν το λόμπι των τουριστικών επιχειρήσεων και οι κρατικές πολιτικές. Σε πολλές πόλεις έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους κινήματα πολιτών που διεκδικούν την επανάκτηση της πόλης τους. Ενα από τα πρώτα αιτήματα είναι η θέσπιση ανώτατων επιτρεπτών ορίων τουριστικών επισκέψεων ανά ημέρα ή ορίων στα σπίτια που διατίθενται μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, airbnb κ.λπ.
Και στην Ελλάδα; Η Σαντορίνη είναι αυτή που πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα.. Με βάση τα στοιχεία του 2017; 5,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αύξηση 66% σε σχέση με το 2012, που αντιστοιχεί σε 107,8 τουρίστες ανά 100 κατοίκους και 220,6 τουρίστες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ηχορύπανση, την έλλειψη ενέργειας κ.λπ.
Αυτά ανέφερε πρόσφατα ο Χάρης Ναξάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών… Ερχεται όμως ο … Χάρτης του Υπερτουρισμού για να μας ισοπεδώσει… Ο παρακάτω κατά κεφαλήν χάρτης τουριστών βασίζεται στον αριθμό των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα κατά τη διάρκεια των 12 μηνών.
Top 10 χωρών, με τον υψηλότερο αριθμό επισκεπτών ανά κάτοικο
Ισλανδία – 6.52 τουρίστες / κάτοικος
Κροατία – 3,78 τουρίστες / κάτοικος
Οι Μπαχάμες – 3.64 τουρίστες / κάτοικοι
Αυστρία – 3,34 τουρίστες / κάτοικος
Κύπρος – 3.01 τουρίστες / κάτοικος
Μαυροβούνιο – 3.02 τουρίστες / κάτοικος
Ελλάδα – 2,53 τουρίστες / κάτοικος
Εσθονία – 2.47 τουρίστες / κάτοικος
Ιρλανδία – 2,15 τουρίστες / κάτοικος
Δανία – 2.04 τουρίστες / κάτοικος
Σημειώνεται, πως κάθε πόλη ή τοποθεσία που φέρει κόκκινη κουκίδα ανήκει στην κατηγορία του υπερτουρισμού ή κινδυνεύει να μπει.
Οι top 10 πόλεις με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών ανά κάτοικο:
Cinnque Terre (Ιταλία) – 4800 τουρίστες / κάτοικος
Hallstatt (Αυστρία) – 1283 τουρίστες / κάτοικος
Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ (Κροατία) – 1000 τουρίστες / κάτοικος
Βενετία (Ιταλία) – 364,64 τουρίστες / κάτοικος
Σαντορίνη (Ελλάδα) – 128,62 τουρίστες / κάτοικος
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) – 45,94 τουρίστες / κάτοικος
Κιότο (Ιαπωνία) – 36,39 τουρίστες / κάτοικος
Πάλμα ντε Μαγιόρκα (Ισπανία) – 32,26 τουρίστες / κάτοικος
Νήσος Jeju (Νότια Κορέα) – 24,8 τουρίστες / κάτοικος
Άμστερνταμ (Ολλανδία) – 22,5 τουρίστες / κάτοικος
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα money-tourism.gr