Η παρουσίαση του βιβλίου «Η Επιστροφή των παραμυθιών” της Γεωργίας Παρασκευά θα πραγματοποιηθεί απόψε Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019, στις 20:00 στο Θεατρικό Μουσείο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” – Οι εκπλήξεις στα παιδιά
Όμως, με το πέρασμα των χρόνων η νέα τεχνολογία κάνει δυναμικά την εμφάνισή της, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία ολοένα να μειώνεται.
Οι πληροφορίες που φτάνουν από τον κόσμο των ανθρώπων λένε ότι «κάτι παράξενα μηχανήματα με παράξενα ονόματα όπως «υπολογιστές», «laptop» «tablet» έχουν εγκατασταθεί στα ράφια και στα γραφεία των παιδιών, ενώ πάνω στα τραπέζια έχουν εγκατασταθεί κάτι μεγάλα κουτιά που λέγονται «τηλεοράσεις». Τα παραμύθια δε χωράνε πια στο σπίτι. Τα πιο άτυχα παραμύθια καταλήγουν στα σκουπίδια και τα πιο τυχερά στοιβάζονται σε αραχνιασμένα υπόγεια».
Τότε μια επίλεκτη ομάδα ηρώων αναλαμβάνει δράση. Η Ντάμα Κούπα, ο Κακός Λύκος, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Πίτερ Παν και η Τίνκερμπελ αφήνουν στην άκρη τις μεταξύ τους διαφορές και ενώνονται για έναν κοινό σκοπό: τη σωτηρία της Χώρας τους. Για να το πετύχουν αυτό, πρέπει να φέρουν ξανά τα βιβλία στις καρδιές των παιδιών και να συνυπάρξουν αρμονικά με τη νέα τεχνολογία.
Θα τα καταφέρουν;”
Οι ήρωες του θεατρικού έργου Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ φορτωμένοι με τα στοιχεία της αυτοαναφορικότητάς τους, κάνουν μια κινηματογραφική έφοδο πλησιάζοντας τη γη: ο Λύκος με την κακία και τη μήνιν του, η Κοιμωμένη με την υπνηλία της, η Ντάμα Κούπα με τη βασιλική ματαιοδοξία της, ο Πίτερ Παν με ένα πρόσωπο ρυτιδωμένο, αλά Ντόριαν Γκρέι στην αποκάλυψή του. Όλοι έχουν μεγαλώσει στο πρόσωπο, στο σώμα και στο ήθος τους καθρεφτίζεται η ταλαιπωρία και η φθορά από τις ατελείωτες αναγνώσεις των παραμυθιών τους. Άλλωστε, το παιδί με την ανάγνωση έκανε τον Λύκο πιο μισητό, την Κοιμωμένη όλο κι πιο τεμπέλα, την Ντάμα Κούπα πιο επίμονη και πιο προκλητική στα θέλω της γέρασε ακόμα και τον Πίτερ Παν − τον έκανε σχεδόν αδιάφορο για άθλους, έτσι στο τέλος κουράστηκε πολύ κι αυτός και ανορθόδοξα εκτίμησε την παλαιά του δόξα.
Οι διασωθέντες ήρωες των παραμυθιών, νομίζοντας τους εαυτούς τους ξεχασμένους, έρχονται για να διεκδικήσουν το ατομικό και θεμελιώδες δικαίωμά τους: την ανάγνωση των παραμυθιών στα οποία ανήκουν. Καταφέρνουν να κάνουν, ωστόσο, κάτι περισσότερο. Πετυχαίνουν να μετατραπούν οι ίδιοι σε ήρωες άξιους να παρακολουθούνται.
[Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου. Κατερίνα Χάλκου, ιστορικός- θεατρολόγος]
Και μιλάμε για το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου “Η επιστροφή των παραμυθιών”, της Γεωργίας Παρασκευά, βιβλίο το οποίο θα παρουσιαστεί απόψε, Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019 στις 8 το βράδυ στο Θεατρικό Μουσείο “Ιακ. Καμπανέλλης”… Κεντρικό πρόσωπο, η συγγραφέας, αλλά και η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, σκηνοθέτης, η οποία και θα προλογήσει το βιβλίο…
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Ομάδα του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει δράση με τα παιδιά.
Και διαβάστε ένα απόσπασμα…
ΤΙΝΚΕΡΜΠΕΛ: Αγαπημένοι μου φίλοι, τα νέα που φτάνουν από τον Κόσμο των Ανθρώπων λένε ότι κάτι παράξενα μηχανήματα με παράξενα ονόματα όπως «υπολογιστές» , «laptop», «tablet» έχουν εγκατασταθεί στα ράφια και τα γραφεία των παιδιών. Τα παραμύθια δεν χωράνε πια στο σπίτι. Τα πιο άτυχα παραμύθια καταλήγουν στα σκουπίδια και τα πιο τυχερά στοιβάζονται σε αραχνιασμένα υπόγεια. Είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι μια κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για την καταστροφή της Χώρας των Παραμυθιών και το τέλος όλων εμάς των ηρώων.
ΛΥΚΟΣ: Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα!
ΝΤΑΜΑ ΚΟΥΠΑ: Διατάζω να αγωνιστούμε!
ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ: Να μη φοβηθούμε και να το δούμε σαν μια περιπέτεια!
ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ: Πρέπει να ξυπνάμε πρωί πρωί; Γιατί εγώ το πρωί δεν λειτουργώ…
ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ: Ελάτε να δώσουμε τον όρκο μας! Θα αγωνιστώ…
ΛΥΚΟΣ: … για να υπάρχουν βιβλία στα ράφια…
ΝΤΑΜΑ ΚΟΥΠΑ: … παραμύθια στις ζωές των ανθρώπων…
ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ: … και ήρωες στις καρδιές των παιδιών!
Ένα έργο που φέρνει κοντά τον κόσμο των παραμυθιών με το σύγχρονο και διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Βιογραφικό Σημείωμα
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Αποφοίτησα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Αθηνών και από τη Δραματική Σχολή Βεάκη.
Έχω γράψει τρία έργα για παιδιά που έχουν παιχτεί στο θέατρο: «Θα φάμε τα μουστάκια μας…», « Η Επιστροφή των Παραμυθιών» και «Ιστορίες για φίλους».
Με τη θεατρική ομάδα ΜΠΟΕΜ, ανεβάζουμε παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά. Από το 2017 μέχρι σήμερα, συνεργάζομαι με το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης».