Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑνδρος: Ενας κόλπος γεμάτος ... πλαστικά κοράλλια

Ανδρος: Ενας κόλπος γεμάτος … πλαστικά κοράλλια

|

H εθελοντική ομάδα δυτών Aegean Rebreath συνέλεξε σε μία ημέρα 20 μεγάλα σακιά με πλαστικές σακούλες σε κόλπο της Ανδρου – Την επιχείρηση των δυτών κάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και οι φωτογραφίες από την υποθαλάσσια χωματερή ταξιδεύουν από χθες πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο 

“Έχετε δει ποτέ έναν κόλπο γεμάτο «πλαστικά κοράλλια»; Αυτή την πολύ άσχημη εμπειρία είχαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης δράσης μας στην Άνδρο, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη – A C Laskaridis Charitable Foundation. Η ομάδα μας σοκαρίστηκε στη θέα των «πλαστικών υφάλων» που πλήρως κάλυπταν το βυθό της θάλασσας. Ένα ακόμα ξεκάθαρο παράδειγμα από την ύπαρξη των παράνομων χωματερών που προκαλούν τεράστια προβλήματα στις γειτονικές περιοχές. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε η χωματερή κατέρρευσε το 2011 και κατέληξε στη θάλασσα! Θα επιστρέψουμε με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που θα κινηθούμε σε αυτό το ζήτημα!” Αυτό είναι το κείμενο που αναφέρεται στην ιστοσελίδα των εθελοντών δυτών Aegean Rebreath που βρέθηκαν μπροστά σε εικόνες χωρίς προηγούμενο και τις οποίες μετέφεραν όχι μόνο εντός της Ελλάδας αλλά κι εκτός… 

Κι εδώ έβαλε το χεράκι του ο Στέλιος Μισίνας σε άρθρο του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters με αποτέλεσμα, όλη η Ευρώπη να γνωρίζει για τις .. ομορφιές της Ελλάδας, των Κυκλάδων και δη της Ανδρου..  Ομως, ο χρόνος γυρίζει πίσω, στον Φεβρουάριο του 2011. Επειτα από μια νεροποντή, ένα ρέμα που είχε μπαζωθεί στην περιοχή της Σταυροπέδας, στην κεντρική Ανδρο, «κατέβασε» απότομα νερό, με αποτέλεσμα η μισή χωματερή του νησιού να καταρρεύσει και τα σκουπίδια να οδηγηθούν στη θάλασσα. Το Λιμενικό προσπάθησε με ένα πλέγμα να συγκρατήσει τα σκουπίδια που επέπλεαν (και όπως αποδείχθηκε τους επόμενους μήνες, έφθασαν μέχρι τα Δωδεκάνησα), η καταστροφή όμως δεν είχε προηγούμενο.

Οκτώ χρόνια αργότερα, η εθελοντική ομάδα δυτών Aegean Rebreath επισκέφθηκε το νησί και καταδύθηκε στο σημείο για να διαπιστώσει ποια ήταν η κατάσταση. «Μείναμε άναυδοι», λέει ο επικεφαλής της ομάδας, Γιώργος Σαρελάκος. «Παντού λόφοι από σκουπίδια, οι σακούλες να βγαίνουν σαν κοράλλια μέσα από τις πέτρες. Πολλοί από τους δύτες της ομάδας απογοητεύθηκαν, δεν ξέραμε από πού να ξεκινήσουμε. Με κάθε σακούλα που τραβούσαμε, ξεθάβαμε κι άλλα σκουπίδια. Πολλά από τα μέλη της ομάδας μας έχουμε βουτήξει και σε άλλες χώρες, αλλά τέτοια απερίγραπτη κατάσταση δεν έχουμε αντικρίσει ούτε σε χώρες της Ασίας».

Οι δύτες συνέλεξαν εκείνη την ημέρα από τον βυθό 20 μεγάλα σακιά με πλαστικές σακούλες. Αποφάσισαν δε να επιστρέψουν στα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να εκτιμήσουν καλύτερα την κατάσταση. «Επειδή κατέρρευσε η πλαγιά, μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών πρέπει να παραμένουν θαμμένα στο σημείο. Νομίζω ότι μόνο με πλωτό γερανό μπορεί να καθαριστεί η περιοχή», εκτιμά ο κ. Σαρελάκος. «Τα υπόλοιπα σκουπίδια πρέπει να παρασύρθηκαν από τα ρεύματα. Είναι μεγάλη η ζημιά που προκλήθηκε».

Την επιχείρηση των δυτών κάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και οι φωτογραφίες από την υποθαλάσσια χωματερή ταξιδεύουν από χθες πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο. «Είχαμε την εντύπωση ότι ο βυθός είχε καθαριστεί μετά την κατάρρευση», υποστηρίζει ο απερχόμενος δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης (ο οποίος ανέλαβε το 2014). «Ηρθα σε επαφή με μια εταιρεία που ασχολείται με καθαρισμούς ναυαγίων και θα μας κάνουν μια αποτύπωση της κατάστασης και μια εκτίμηση του κόστους, ώστε ο νέος δήμαρχος να αποφασίσει τι θα κάνει».

Η Ανδρος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, παραμένει χωρίς ΧΥΤΑ, καθώς, από το 2011, που κατέρρευσε η παράνομη χωματερή, τα σκουπίδια απλώς δεματοποιούνται και παραμένουν στον ίδιο χώρο. Μέσα από πολλές αντιδράσεις, ο δήμος κατάφερε τελικά να χωροθετήσει τον πρώτο ΧΥΤΥ του νησιού (εκκρεμεί και μια προσφυγή στο ΣτΕ από κατοίκους της περιοχής όπου χωροθετήθηκε) και, όπως εξηγεί ο κ. Σουσούδης, η οριστική μελέτη βρίσκεται πλέον υπό έγκριση από την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Το νωρίτερο, όμως, που θα δημοπρατηθεί το έργο, είναι στις αρχές του 2020. Εν τω μεταξύ, τα δεματοποιημένα σκουπίδια έπιασαν πριν από λίγες ημέρες φωτιά, για δεύτερη φορά φέτος, με τον κ. Σουσούδη να υποστηρίζει ότι πρόκειται για εμπρησμό. Το πόρισμα της Πυροσβεστικής δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Θερμές ευχαριστίες για στη συνεργασία και τη στήριξη στο Scubandros Greece,#coolexperienceGR Hotel Perrakis – Andros Island, Greece αλλά και στο BlueCycle για την παραλαβή 300 κιλών εγκαταλελειμμένων διχτυών που συλλέξαμε! Φωτογραφία: Simos Pasch Βασιλική Ιωαννίδου

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

«Ζωολογικός Ήχος»: Παιδιά, τραγούδια και φαντασία στον Πύργο Μπαζαίου με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια για ζώα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νάξου.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις