Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Ν. Μανιός: Περί ...ψυχικής ασθένειας και Εθνικής Αντίστασης

Ελλάδα – Ν. Μανιός: Περί …ψυχικής ασθένειας και Εθνικής Αντίστασης

|

Άρθρο του Νίκου Μανιού στην Αυγή της Κυριακής 21 Ιουλίου 2019 με θέμα: “Η «ψυχική μας ασθένεια» είναι κληρονομιά της Εθνικής Αντίστασης”

Ενώ είμαστε 45 χρόνια από το 1974 και την πτώση της χούντας, αυτό φαίνεται τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά. Παρά τα 45 χρόνια, δεν έχουν σταματήσει τις προσπάθειές τους διάφοροι κύκλοι που επιχειρούν να αναλύσουν χωρίς επιστημονικό και πολιτικό υπόβαθρο το τι ήταν η χούντα. Αυτοί φτάνουν σε ακραίες αντιεπιστημονικές κι ακροδεξιές αντιλήψεις ότι κάποιοι που είχαν ψυχικό τραύμα κάνανε «δήθεν» κάποιον αγώνα για να πέσει η χούντα. Αυτό υποστήριξε και η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, που πλέον «κοσμεί» το υπουργικό συμβούλιο.

Του Νίκου Εμμανουήλ Μανιού 

Όσα είπε η Δ. Μιχαηλίδου είναι πολύ πιο σκληρά κι επικίνδυνα από τις άλλες προσπάθειες αλλοίωσης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου από ιστορικούς και μελετητές. Ήταν μια εντελώς ρατσιστική προσέγγιση. Αγνοεί αυτή η κυρία ότι όσοι αντιστάθηκαν στη χούντα είναι κληρονομικά επιβαρυμένοι «ψυχικά ασθενείς», καθώς πήραν το μέρος αυτών που αντιστάθηκαν στις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις κι όχι το μέρος αυτών που τις υπηρέτησαν. Είναι ιστορικά συνδεδεμένοι με όλους τους αγώνες στο μετεμφυλιακό κράτος για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι επίσης ιστορικά συνδεδεμένοι με αυτούς που αντιστάθηκαν στη δικτατορία του Μεταξά. Είναι συναισθηματικά δεμένοι με τους αγώνες του 1821 για την απελευθέρωση του έθνους. Κι αυτοί κάποιοι «ψυχικά ασθενείς» ήταν, κατά την άποψή της;

Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας, δεν υπάρχουν «διλήμματα» στην κοινωνική πάλη. Όπως υποστηρίζει η Δ. Μιχαηλίδου, αυτοί οι «γέροντες» που συνέβαλαν να πέσει η χούντα είναι άνθρωποι «εμμονικοί». Ναι, είναι εμμονικοί με τις ιδέες της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και της δικαιοσύνης. Αυτό η κ. Μιχαηλίδου δεν θα το καταλάβει ποτέ.

Όσα είπε η Δ. Μιχαηλίδου σε εκείνη την εκδήλωση ήταν το «διαβατήριό» της για να μπει στην κυβέρνηση. Έδειχναν από τότε ποια πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση της Δεξιάς. Μάλιστα, στο υπουργείο που τοποθετήθηκε η κ. Μιχαηλίδου, η κυβέρνηση πήρε αμέσως απόφαση να αφαιρέσει το ΑΜΚΑ από τα προσφυγόπουλα αφήνοντάς τα στο έλεος της τύχης τους.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι τυχαία καθώς γίνεται από μέλος μιας κυβέρνησης που συμπεριλαμβάνει άτομα που ήταν υμνητές και θιασώτες της χούντας και στελέχωσαν τις οργανώσεις που έστησαν οι δικτάτορες κατά τη Μεταπολίτευση. Η Δεξιά κατάφερε να ενσωματώσει και πάλι ακροδεξιές και φασιστικές αντιλήψεις και δυνάμεις μέσα στο κόμμα της. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Θυμίζω ότι με την ΕΡΕ ήταν βουλευτής ο Μανιαδάκης, ο βασανιστής υπουργός της δικτατορίας του Μεταξά. Δεν είναι τυχαίες ποτέ οι ιστορικές συμπτώσεις. Καμαρώνουμε, δικαιολογημένα ως ένα σημείο, που η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε στη Βουλή, όμως οι ψήφοι των οπαδών της έδωσαν την αυτοδυναμία στη Ν.Δ.

45 χρόνια μετά την πτώση της χούντας, έχουμε καθήκον να εμβαθύνουμε στα αίτια της επιβολής, αλλά και της αποκαθήλωσής της. Τότε δεν αντιστάθηκαν μόνο αριστεροί και κομμουνιστές, αυτό είναι αλήθεια. Πρέπει να δούμε ποιες ανάγκες γέννησαν αυτήν την αντιδικτατορική ενότητα και να μας παραδειγματίσουν για το σήμερα. Η Ιστορία δεν είναι μόνο για να γράφεται για τα βιβλία, είναι και για να διδάσκει. Γιατί αν δεν μαθαίνουμε, επιστρέφει ως τιμωρός.

Ο καθένας κρίνεται κάθε μέρα. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν είναι μόνο πολιτικό ον, είναι και κοινωνικό ον. Γι’ αυτό η στάση του στην κοινωνία τον καθορίζει. Υπάρχουν και πολλοί αριστεροί που παραμένουν αριστεροί, αγνοώντας όμως την πορεία της κοινωνίας και τις ανάγκες των ανθρώπων. Ακολουθούν τον δρόμο της «καλογερικής», της απομόνωσης από τα δρώμενα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Όταν μάλιστα χρησιμοποιούν έναν λόγο ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ., προκαλούν, εκτός των άλλων, σύγχυση στους εργαζόμενους συμβάλλοντας στις λαθεμένες επιλογές τους.

Αρθρο του Νίκου Μανιού στην εφημερίδα “Αυγή” (21/07)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

«Τι είναι αγάπη;» – Διαδραστικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στη Νάξο

Η Κατερίνα Γαβαλά και η θεατρική ομάδα Φ.Α.Κ.Α. φέρνουν στη σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη μια εμπειρία καρδιάς

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας