Η αρχή έγινε με το Νοσοκομείο Λήμνου, όπου γιατρός εργάζονταν συνεχώς επί ένα μήνα – Στη Σάμο, η Παιδίατρος πήρε άδεια την περασμένη Παρασκευή και το Νοσοκομείο δεν έχει να καλύψει το κενό που έχει αφήσει
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία πολλών δημόσιων νοσοκομείων, λόγω των σοβαρών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού. Μετά την πρόσφατη περίπτωση του νοσοκομείου Λήμνου, όπου η μοναδική παθολόγος αναγκάστηκε να εφημερεύει αδιαλείπτως επί τουλάχιστον έναν μήνα, και το νοσοκομείο Σάμου έμεινε χωρίς παιδίατρο, λόγω της χορήγησης άδειας στη μοναδική γιατρό της παιδιατρικής κλινικής, ενώ στο νοσοκομείο Γιαννιτσών αντιμετωπίζονται από τους χειρουργούς μόνο περιστατικά εκτάκτου βαρύτητας, όπου κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς.
Ειδικότερα, το νοσοκομείο Σάμου είχε μείνει με μία παιδίατρο εδώ και οκτώ μήνες. Η παιδίατρος έλαβε άδεια από την περασμένη Παρασκευή για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να μην έχει –αυτή την εβδομάδα– παιδιατρική κάλυψη. Αρχικά, είχε αποφασιστεί από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια η μετακίνηση στο νοσοκομείο του διευθυντή Παιδιατρικής του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου Σάμου. Η μετακίνηση ήταν διάρκειας τεσσάρων ημερών (από προχθές έως και αύριο), ωστόσο για τις ίδιες ημέρες ο συγκεκριμένος παιδίατρος έλαβε άδεια, με αποτέλεσμα τελικά το υπουργείο να ακολουθήσει την ίδια λύση που είχε προκρίνει και στο νοσοκομείο Λήμνου, με τη σύναψη σύμβασης με δύο ιδιώτες παιδιάτρους, διάρκειας δύο μηνών.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει ζητήσει να διερευνηθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έκδοση άδειας του παιδιάτρου του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου, τις ίδιες ημέρες που είχε αποφασιστεί η μετακίνησή του στο νοσοκομείο Σάμου.
Μόνο τα πολύ σοβαρά χειρουργικά περιστατικά, όταν δηλαδή υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών, δέχεται από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας το νοσοκομείο Γιαννιτσών. Επιπλέον, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, οι χειρουργοί γιατροί να εφημερεύουν κατά μόνας, με ευθύνη τη φροντίδα των νοσηλευόμενων ασθενών.
Σημειώνεται ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει την καταγραφή των αναγκών των νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ενώ θα επανεξετάσει και τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς για την κάλυψη αυτών των θέσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από το ΕΣΥ, λείπουν περισσότεροι από 6.500 μόνιμοι γιατροί. Τις εκτιμήσεις αυτές δεν συμμερίζεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η οποία κάνει λόγο για ελλείψεις 10.000 γιατρών. Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες, ωστόσο το πρόβλημα είναι εκρηκτικό σε εργαστηριακές ειδικότητες και την αναισθησιολογία.
Με πληροφορίες και φωτογραφία, εφημερίδα “Καθημερινή”