Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΣτοίχημαΣτοίχημα - Copa Africa: Μπορεί ο μαθητής (Σενεγάλη) να νικήσει το δάσκαλο...

Στοίχημα – Copa Africa: Μπορεί ο μαθητής (Σενεγάλη) να νικήσει το δάσκαλο (Τυνησία)

|

Copa Africa… Ημιτελικός Τυνησία εναντίον Σενεγάλης και έχουμε μία ιδαίτερη μάχη καθώς ο δάσκαλος αντιμετωπίζει το μαθητή του.. Ποιος θα κερδίσει; 

Δεν είναι δα και κλισέ η φράση «δάσκαλος εναντίον μαθητή», διότι… ακριβώς αυτό ισχύει στον ημιτελικό του Copa Africa της Αιγύπτου ανάμεσα σε Τυνησία και Σενεγάλη. Εκλέκτορας των Τυνήσιων είναι από πέρυσι ο παλιός Γάλλος, σταρ των «τρικολόρ» τη δεκαετία του ’80 αλλά και της Μπορντό, Αλέν Ζιρές, που στα 66 του συνεχίζει την… περιοδεία του σε διάφορες αφρικάνικες χώρες. Και, ο… ομόσταυλός του στη Σενεγάλη είναι ο από το 2015 ο 43χρονος Αλιού Σισέ, γεννημένος μεν στη Ζιγκουνσόρ της πατρίδας του αλλά όταν ήταν 9 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Παρίσι.

Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος 

Ο Σισέ, από τους καλούς χαφ της εποχής του, έπαιξε σε γαλλικές και αγγλικές ομάδες και το 1998, αγωνιζόμενος στη Σεντάν τότε, αποκτήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν κατόπιν εισήγησης του… Ζιρές. Βεβαίως, το μέλος της «carre magique» (μαζί με Πλατινί, Φερναντέζ και Τιγκανά) της εθνικής Γαλλίας των 80s, δεν είχε μεγάλη πίστωση χρόνου στους Παριζιάνους και απολύθηκε μέσα σε τέσσερις μήνες αλλά ο Σισέ παρέμεινε για λίγο ακόμη.

Η μοίρα τους ενώθηκε το 2013… στη Σενεγάλη. Ο Ζιρές ανέλαβε εκλέκτορας της εθνικής ομάδας της χώρας και, κατόπιν εισήγησής του, πήρε βοηθό τον Σισέ και τον έβαλε παράλληλα και τεχνικό της U23. Οταν, δε, δύο χρόνια μετά ο Γάλλος αποχώρησε, πρότεινε στην ομοσπονδία να βάλει τον Αλιού Σισέ αντ’ αυτού, όπως και έγινε.

Σενεγάλη και Τυνησία αναμετρώνται σήμερα για 19η φορά στην ιστορία τους με απολογισμό, σε όλα, 9-6-3 για τους «αετούς της Καρχηδόνας». Εξ αυτών  τα τέσσερα ήταν φιλικά ενώ πέντε φορές έχουν ανταμώσει σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (με… ισορροπία, 1-3-1 στα αποτελέσματα), ωστόσο μόνο ένα ήταν νοκ άουτ. Ο λόγος για τον προημιτελικό του 2004 στη Ραντές της Τυνησίας, με την οικοδέσποινα να προκρίνεται με 1-0 χάρη σε τέρμα του Τζαχβάρ Μναρί στο 65’, παίκτη της Εσπεράνς τότε.

Ηταν ίσως η σπουδαιότερη νίκη για τους Τυνήσιους, που άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου τότε, ως οικοδέσποινα, με τον Γάλλο εκλέκτορα Ροζέ Λεμέρ να την οδηγεί στο μοναδικό της τρόπαιο μέχρι σήμερα. Βασικός ήταν, τότε ως παίκτης της Ράσινγκ Σανταντέρ, ο μετέπειτα… Αρειανός (2009-11), Μεχντί Ναφτί που κυριάρχησε στον χώρο του κέντρου, «σβήνοντας» μάλιστα τον… νυν εκλέκτορα της Σενεγάλης, Αλιού Σισέ, τότε παίκτη της Μπέρμιγχαμ. Οι Τυνήσιοι απέκλεισαν στη συνέχεια τη Νιγηρία στα πέναλτι, από το χαμένο σουτ του Πίτερ Οντεμβιγκί και κατέκτησαν το τρόπαιο με 2-1 επί του Μαρόκου στον τελικό.

Για τη Σενεγάλη ο σημερινός είναι ο τέταρτος ημιτελικός στον θεσμό, το ’90 στην Αλγερία και το ’06 στην Αίγυπτο αποκλείστηκε από τις διοργανώτριες, το 2002 (η μόνη πρόκριση) νίκησε 2-1 τη Νιγηρία στην παράταση – αλλά στον τελικό λύγισε απέναντι στο Καμερούν, στα πέναλτι. Πρακτικά δεν έχει νίκη στο 90λεπτο, σε τρεις ημιτελικούς.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τις προτάσεις του Νίκου Μποζιονέλου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έλεγχοι για ελεύθερη κατασκήνωση στο Κάτω Κουφονήσι, αυστηρές συστάσεις στους παραβάτες

Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος απομάκρυνε σκηνές και κατασκευές – Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην περιοχή «Νερό»

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η Πορτάρα δεν αξίζει πρόχειρες λύσεις – Χρειάζεται ουσιαστική πολιτιστική διαχείριση»

Έντονη κριτική για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στο εμβληματικό μνημείο της Νάξου – Κάλεσμα για διάλογο και σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά

Μία Νάξος ενωμένη στον συρτό γέφυρα μνήμης και ενότητας (photo)

Όταν ο χορός γίνεται γέφυρα μνήμης, ενότητας και ταυτότητας στην καρδιά του καλοκαιριού

Φίλιππος Φόρτωμας: «Έγινε πράξη το δίκαιο αίτημα των μαθητών Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου»

Δήλωση Φίλιππου Φόρτωμα για την πρόβλεψη ειδικού ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους που προέρχονται από τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ίο

Μια μέρα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή: Ο Lennart Neubauer δίδαξε στα παιδιά της Νάξου τα μυστικά του windsurfing

Ο «χρυσός» Ναξιώτης αθλητής μοιράστηκε εμπειρίες, πάθος και έμπνευση με τους μικρούς μαθητές των Naxos Watersports

Νάξος από ψηλά: Ο παλμός του καλοκαιριού στο λιμάνι (video)

Χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά φτάνουν στο νησί – Εντυπωσιακό βίντεο drone από τη 4η Αυγούστου

Μαρίνα Σπανού στη Νάξο: «Θέλω να φέρνω την αίσθηση της παρέας στα live» (video)

Η τραγουδοποιός που ξεκίνησε από τους δρόμους και γέμισε το Πρώτο Γυμνάσιο με φως, μουσική και αναμνήσεις

Πορτάρα Νάξου: Ανάγκη προστασίας ή αλλοίωση της ταυτότητας;

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και επισκέπτες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος – Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Γιαννακά: “Το κοτετσόσυρμα στην Πορτάρα της Νάξου”

Η εικόνα της Πορτάρας πίσω από κοτετσόσυρμα εκθέτει την πολιτεία – Δεν χρειάζονται φράχτες, αλλά στρατηγική, επιτήρηση και παιδεία

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα