Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές 2019 - ΣΥΡΙΖΑ: Τί είπαν, τι άκουσαν όταν βρέθηκαν στην...

Εκλογές 2019 – ΣΥΡΙΖΑ: Τί είπαν, τι άκουσαν όταν βρέθηκαν στην Μύκονο (23/06)

|

Οι πέντε από τους έξι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν στην Μύκονο τη περασμένη Κυριακή (23/06) και παρουσίασαν το πρόγραμμα και τις σκέψεις της Κυβέρνησης – Ν. Μανιός ”  «Ποια είναι η επιλογή μας, “Επώδυνος συμβιβασμός” ή “στρατηγική επιβίωσης”; Για την αριστερά, είπε χαρακτηριστικά, είναι θέμα επιλογής και ευθύνης για το μέλλον.»

Και οι περιοδίες καλά κρατούν…. Την περασμένη Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε πολιτική εκδήλωση στη Μύκονο με τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας Άνω Μεράς. Παρόντες ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές των Κυκλάδων Αγγελετάκη Αλέκα, αρχαιολόγος και ερευνήτρια με καταγωγή από Μύκονο, Μανιός Νίκος, οφθαλμίατρος με καταγωγή από τη Νάξο, Ρήγου Ιρέν, ψυχολόγος με καταγωγή από την Τήνο, Συρίγος Αντώνης, Δικηγόρος με καταγωγή από τη Σύρο, Συρμαλένιος Νίκος, Οικονομολογος και Πολιτικός επιστήμονας με καταγωγή από τη Μήλο, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Γάκης Αντώνης, δρ. Περιβάλλοντος, συγγραφέας και θεατροπαιδαγωγός με καταγωγή από τη Σαντορίνη.

Πρώτη τοποθετήθηκε η Αλέκα Αγγελετάκη (σ.σ. η οικοδέσποινα της παρέας) η οποία είπε μεταξύ άλλων ότι: «Το πιο σημαντικό έργο που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η θέσπιση ενός κράτους δικαίου που θα στηρίζει τους αδύναμους και τις μειονότητες». Στη συνέχεια, τόνισε επιγραμματικά την ανάγκη δράσης σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της ευαισθητοποίησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κατά τόπους Δημοτικών Αρχών. Κάλεσε τους πολίτες να υπερψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας:
«Διάγουμε περίοδο παγκόσμιας κρίσης και πρέπει να δράσουμε εμπνέοντας τη κοινωνία για περισσότερη συμμετοχή και ουσιαστικότερη παρέμβαση. Πρέπει να εργαστούμε κατά του φαινομένου της άνθισης των φασιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, που έχουν φανεί στον Ευρωπαϊκό ορίζοντα, γιατί σε συνδυασμό με την επικράτηση νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων οδηγούν στην καταστροφή του ανθρώπινου ψυχισμού και στην διάλυση των κοινωνικών μας κατακτήσεων».

Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέλυσε συνοπτικά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και αναφέρθηκε στην ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους.  «Πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία που οικοδομήθηκε στο βαθύ κράτος επί δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας σαν εμβληματικό μέτρο το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Αναφερόμενος στην κάλυψη θέσεων στον δημόσιο τομέα, επεσήμανε την διεύρυνση θέσεων στο σύστημα Υγείας, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών που έχουν ήδη ψηφιστεί, τόνισε την ανάγκη να κατοχυρωθεί στο θέμα των προσλήψεων το ένα προς ένα, σε αντίθεση με το ένα προς πέντε που προαναγγέλλει η Ν.Δ., που θα καταστρέψει κάθε προοπτική στο νησιωτικό χώρο. Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα στήριξης Μικρών Νησιών του Αιγαίου πελάγους με ετήσιο προϋπολογισμό πάνω από 24 εκατ. Ευρώ.

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο Αντώνης Συρίγος, αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης σε σχέση με τη νησιωτικότητα (άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος) και τη βελτιωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα αναδεικνύοντας το διακύβευμα των εκλογών.

Ο Νίκος Μανιός έκανε μια ανασκόπηση του τι είναι αριστερά και ανέπτυξε το σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί στο τομέα της Υγείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την επαναλειτουργία και στελέχωση με προσωπικό και προμήθεια μηχανημάτων για τα νοσοκομεία Σαντορίνης, Νάξου και Σύρου, με τη λειτουργία νέων τμημάτων, εκτίναξη του αριθμού των ειδικευμένων γιατρών και την ίδρυση βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο. Παράλληλα αποδόθηκαν 39.750.410 ευρώ στις Κυκλάδες από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», ενώ θεσμοθετήθηκε Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. «Ποια είναι η επιλογή μας, “Επώδυνος συμβιβασμός” ή “στρατηγική επιβίωσης”; Για την αριστερά, είπε χαρακτηριστικά, είναι θέμα επιλογής και ευθύνης για το μέλλον.»

Η Ιρέν Ρήγου, στην εισήγηση της, μίλησε για τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έπραξε πολλά κοινωφελή έργα για τις Κυκλάδες και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, μέσα από την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση αυτή και ο πρωθυπουργός λειτούργησαν αυτή την τετραετία σαν ένα ανοικτό σύστημα επηρεάζοντας την Ελλάδα και την Ευρώπη σε μια άνιση μάχη που δόθηκε για να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια.

Παρότρυνε το ακροατήριο να ψηφίσει αλτρουιστικά και όχι εγωιστικά με στόχο την πρόοδο και όχι την επιστροφή στα παλαιά δεδομένα καταστροφικής διακυβέρνησης. «Πρέπει να φύγουμε από το εγώ και να λειτουργούμε μέσα από την κοινωνία του εμείς για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε μια δίκαιη κατανομή πόρων και στήριξης προς τους αδύνατους».

Στην συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση γύρω από τα πεπραγμένα και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα κλίμα γόνιμης και ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του κοινού και των υποψηφίων.

Δελτίο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

«Ζωολογικός Ήχος»: Παιδιά, τραγούδια και φαντασία στον Πύργο Μπαζαίου με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια για ζώα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νάξου.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία