Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 τέλος ο ΕΝΦΙΑ στα νησιά κάτω...

Ελλάδα: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 τέλος ο ΕΝΦΙΑ στα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων

|

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στα Δωδεκάνησα, ταξίδεψε σε Τήλο, Χάλκη και Ρόδο – Από τη Χάλκη έστειλε μήνυμα ότι καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στα νησιά όπου ζουν κάτω από 1000 κάτοικοι 

Περιοδεία στα Δωδεκάνησα πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ρόδο, τη Χάλκη και την Τήλο. Ευδιάθετος, προσιτός και πρόσχαρος, περπάτησε στο κέντρο της πόλης, συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες, έβγαλε πολλές selfies, δέχθηκε δώρα και λουλούδια από μικρά παιδιά και συνομίλησε με εκπροσώπους των επαγγελματικών κλάδων που άπτονται του τουρισμού.Αφού άκουσε όλα τα προβλήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών σωματείων, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, αυτή που φέρνει οφέλη για όλους και όχι την επιχειρηματικότητα της… διαπλοκής.

Η πιο σημαντική είδηση; Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων, εξαγγελία που έγινε από την Χάλκη, το δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα. Μιλώντας στους κατοίκους του νησιού -που τον υποδέχθηκαν στο λιμάνι, αφού προηγουμένως είχαν προϋπαντήσει το πλοιάριο που μετέφερε την αποστολή με ψαροκάικα με κόρνες και καπνογόνα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιωτών έτσι ώστε να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους πολίτες σαν να είναι σε διαφορετικές κατηγορίες… Οι νησιώτες μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δημιουργήσαμε συνθήκες ισότητας και γι’ αυτό θεσπίσαμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Οι κάτοικοι των νησιών θα πληρώνουν ίσο κόστος για ίση μετακίνηση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε και στις φοροελαφρύνσεις που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία καθώς «οι απρόβλεπτοι γείτονες έχουν αρχίσει ξανά με τη ρητορική αλλά και με ενέργειες να προκαλούν, πρώτα στην Κύπρο, και λένε ότι θα ανέβουν και προς την Ελλάδα». «Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και δυνατή, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, το σθένος τους είναι υψηλότερο από ποτέ και οι συμμαχίες της χώρας είναι ισχυρότερες από ποτέ. Είμαστε μία χώρα του διαλόγου, όπως δεν απειλούμε κανέναν έτσι δεν ανεχόμαστε και κανέναν να μας απειλεί». Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τον περασμένο Αύγουστο που η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια, «είναι μια χώρα που ανήκει στους Έλληνες, αλλά είναι και μία χώρα ελεύθερη και ισχυρή».

Ευχαρίστησε τους κατοίκους για τη συγκινητική υποδοχή που του επιφύλαξαν στο λιμάνι και ανέφερε: «Είναι ένα πανέμορφο νησί και νιώθω τιμή που βρίσκομαι σε έναν τόπο που οι κάτοικοί του φυλάνε Θερμοπύλες. Εδώ στα ανατολικά σύνορα χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Εμείς από την πρώτη στιγμή συνειδητοποιήσαμε πόσο ανάγκη έχει αυτός ο τόπος για στήριξη και πόσο μπορεί να την αξιοποιεί. Πιστεύω, παρά τη μεγάλη δυσκολία που πέρασε η πατρίδα μας, αποτέλεσμα της οικονομικής και πολιτικής χρεωκοπίας, ότι μπορούμε να στηρίξουμε τον τόπο μας. Οι άνθρωποί του έχουν αστείρευτες δυναμεις… Σας στηρίζουμε, να έχετε αυτοπεποίθηση να έχετε δύναμη».

Ο απερχόμενος δήμαρχος Μιχάλης Πατρός ευχαρίστηκε τον Αλέξη Τσίπρα -που όπως σημείωσε είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Χάλκη- γιατί οι πόρτες των Υπουργείων ήταν ανοικτές. «Οι υπουργοί μας έδωσαν χρήματα όταν οι άλλοι μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν, μας έδωσαν υπαλλήλους όταν οι άλλοι έλεγαν ότι δεν γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πάλη των δύο αντιλήψεων 

Νωρίτερα, το βασικό δίλημμα των επόμενων εκλογών, εάν η χώρα προχωρήσει μπροστά με ασφάλεια και με όλους τους Έλληνες ή αν θα διακινδυνεύσει την επιστροφή στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έθεσε ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας στο Μαντράκι της Ρόδου με εργαζόμενους στον τουρισμό. Οι τελευταίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή τριών συλλογικών συμβάσεων στους βασικούς κλάδους του τουρισμού καθώς και για τους ελέγχους που διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, κάτι που έχει μειώσει σημαντικά, όπως είπαν, την εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχουν εξαγγελθεί επιπλέον 150 προσλήψεις στο ΣΕΠΕ για την αύξηση των ελέγχων. Σημείωσε δε, πως και ενόψει των εκλογών, συγκρούονται δύο αντιλήψεις: Η μία που θέλει την οικονομική ανάπτυξη να συμβαδίζει με την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, και η άλλη που επιτρέπει την παραβατικότητα της κακώς εννοούμενης επιχειρηματικότητας με την έλλειψη ελέγχων. Αυτή η κακή αντίληψη (της επιχειρηματικότητας) βασίζεται στις offshore, την αποφυγή φορολογικών και εργασιακών ελέγχων, πρόσθεσε.

Καθώς η συνομιλία του πρωθυπουργού μετατράπησε σε μια αυθόρμητη… λαϊκή συνέλευση, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από πολίτη για το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο κ. Τσίπρας απάντησε πως μετά από τρία δύσκολα χρόνια κατανοεί τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων που επλήγησαν και που θέλησαν να στείλουν μήνυμα. Πρόσθεσε μάλιστα, πως έλαβε το μήνυμα και εξετάζει τα λάθη και τις παραλείψεις. Ωστόσο, σημείωσε, ότι είναι εντελώς διαφορετικός ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών. Εξήγησε δε, ότι ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών ξεπερνά τις ιδεολογικές γραμμές που εκφράστηκαν στις ευρωεκλογές και αφορά την επόμενη μέρα για τον τόπο, για όλους μας, για τη νέα γενιά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «βασικό δίλημμα, ανεξάρτητα ακόμη και από τις κομματικές προτάσεις, αφορά το μέλλον της χώρας», είπε με έμφαση ο κ. Τσίπρας και έκλεισε αισιόδοξα λέγοντας ότι «στις 7 Ιούλη η κάλπη είναι άδεια και θα την γεμίσουμε εμείς».

Πηγή/Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ψήνεται ή δεν ψήνεται τελικά; Τα πανηγύρια, οι ψησταριές και το… φανταστικό catering

Μια σούβλα δεν φέρνει την άνοιξη – αλλά ευτυχώς, ούτε και η κυβέρνηση την απαγόρευσε.

Τουρισμός: “ΚΙΜΩΛΟΣ, όπως εσύ, Μοναδική, Αυθεντική, Αληθινή”

ο Δήμος Κιμώλου απευθύνεται στους δυνητικούς επισκέπτες του εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου

Νίκος Λεβογιάννης: “Η ιστορία της Νάξου είναι ένα ερωτικό ταξίδι με το παρελθόν”

Ο Νίκος Λεβογιάννης και η αγάπη του για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας και την κατάγραφή της.

Οικονομία: «Λευκό Μητρώο» και μπόνους συνέπειας – Νέα κίνητρα για συνεπείς φορολογούμενους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ψηφιακές επιβραβεύσεις, μειώσεις φόρων και προτεραιότητα στις επιστροφές για όσους πληρώνουν στην ώρα τους

Στοίχημα – Serie A: Οι “Βιόλα” αναζητούν το ξέσπασμα και … 2.55

Βενέτσια - Φιορεντίνα: «Ξεσπά» στη Βενετία και στο 2.55!

Νάξος για όλους: Ένα βήμα πιο κοντά στην καθολική προσβασιμότητα των παραλιών

Επένδυση ζωής για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ράμπες, αμαξίδια και εξοπλισμοί για τρεις παραλίες της Νάξου έως το τέλος του 2025.

Επίσκεψη Εργασίας στη Σαντορίνη από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η παρουσία του συνοδεύτηκε από αυτοψίες σε κρίσιμες περιοχές και σύσκεψη με φορείς και επιστημονικές αρχές

Ο καιρός… από τα 680 μέτρα: Online ο μετεωρολογικός σταθμός Κωμιακής Νάξου!

Ο ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός της Κωμιακής μπαίνει στην ψηφιακή εποχή, παρέχοντας ζωντανά δεδομένα μέσα από την πλατφόρμα Ecowitt και το NaxosWeather.gr.

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Οδηγίες και μέτρα πρόληψης και προστασίας

Βρίσκεται σε ισχύ η νέα Πυροσβεστική διάταξη 9/2024 (ΦΕΚ 2387/Β/2024) η οποία αντικαθιστά τις προγενέστερες Πυροσβεστικές Διατάξεις και ισχύει από 1/5/2024.

Διαδημοτική συνεργασία Σύρου – Τήνου: Πράσινο φως από τη ΔΕΥΑΣ για κοινή επιχείρηση ύδρευσης

Η ΔΕΥΑ Σύρου ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία διαδημοτικής επιχείρησης με τον Δήμο Τήνου, με στόχο τη βιωσιμότητα, τη μείωση των οφειλών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης στα νησιά.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης