Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΊος: Η γεύση της μητέρας στα πιάτα των μαγείρων του νησιού

Ίος: Η γεύση της μητέρας στα πιάτα των μαγείρων του νησιού

|

Οι δράσεις “Aegean mamas know best” και “Aegean gardeners” στην Ιο από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ποια πιάτα ξεχώρισαν, τα προϊόντα που έκλεψαν την παράσταση 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean Gardeners», στην Ίο, στις 31 Μαΐου, στο πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019» με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου.

Το νησί με τις υπέροχες παραλίες και τα κατάλευκα σπίτια κτισμένα στη χαρακτηριστική πέτρα, σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο, τους φιλόξενους κατοίκους και τις ατέλειωτες ανηφοριές, διαθέτει ομορφιά μοναδική και τοπία που μαγεύουν τον επισκέπτη. Όλα αυτά συνοδεύονται από τον πλούτο της Νιώτικης γαστρονομίας που επηρεάζεται κυρίως από την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της γης.

Η εκδήλωση «Aegean mamas know best» πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Χώρας με την υποστήριξη του πολιτιστικού συλλόγου Ίου «Η Φοινίκη» και την ακάματη πρόεδρό του κα Πόπη Αστρατσανάκη. Παραβρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους της Περιφέρειας η κα Κατερίνα Αρτέμη.

Ο Δήμος Ίου στήριξε τη δράση, όπου το παρών έδωσαν οι αντιδήμαρχοι: κα Άντζελα Φάκου Τουρισμού Πολιτισμού και Διοικητικών κα Νικολέττα Μαστραντωνάκη. Κέφι από την έναρξη σκόρπισε η μουσική με τους παραδοσιακούς χορούς Συρτό, Μπάλο και Πόλκα Σικίνου, από το νεανικό χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου «Φοινίκη» με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Κουβέλη και τους μουσικούς Αντώνη Θεολογίτη στο βιολί και Δημήτρη Κώνστα στο λαούτο.

Πλούτος γεύσεων που βασίζεται περισσότερο στα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα όσπρια, τα χόρτα χαρακτηρίζει τη γαστρονομία της Ίου που διαφέρει από των άλλων νησιών. Μαγείρεψαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Φοινίκη» : κα Ξένιου Μαργαρίτα γεμιστά φούρνου, κα Σταυράκη Ελένη κόκορα κρασάτο, κα Φύτρου Κατερίνα γίγαντες στο φούρνο, κα Μανωλάκη Χριστίνα ρεβυθάδα φούρνου, κα Καρανάσιου Εύα χορτόπιτα, κα Σταυράκη Ουρανία τσιμέτια, κα Ψυχά Ντίνα κεφτεδάκια με πατάτες, κα Μέττου Μαρία ντολμαδάκια, κα Αρτέμη Κατερίνα καλαμαράκια στιφάδο, κα Μέττου Μαρία κολοκυθάκια γεμιστά, κα Μπουρνέλη Λία στριφτή τυρόπιτα, κα Βολικάκη Ευαγγελία ροβυθοκεφτέδες, κα Αστρατσανάκη Καλλιόπη σουπιά με σπανάκι, κα Κώνστα Μαρία σκαρφόπιτα, κα Λαμπαρά Ευαγγελία τυροπιτάκια, κα Φιλέρη Κατερίνα Μαραθόψωμο, κα Βαλμά Κωστούλα άρτο, κα Βεζούβιου Σοφία χαλβά, κα Στρατή Αννέτα πάστα φλώρα, κα Βαρβάρου Μαίρη μελαχρινό, κα Μαστραντωνάκη Ειρήνη λουκουμάδες, κα Γιαραμαζίδου Ολυμπία κοτοσαλάτα, κα Σαντορινάκη Μαργαρίτα κολοκυθόπιτα αλμυρή, κα Κώνστα Μαρία Μοσέντα, κα Λυμπέρη Νικολέτα μαρμελάδες, κα Ποθητού Μαρία κολοκυθόπιτα γλυκιά, κα Μπλιμέ Μαρία μπακαλιάρο, κα Δημητροπούλου Ζαχαρούλα κουνέλι στιφάδο, κα Χρύσα Σταυράκη κατσίκι με κουκιά φρικασέ.

Συμμετείχαν με τα προϊόντα τους οι επιχειρήσεις:

Τα παραδοσιακά τυροκομεία

• Νιώτικο (Δημήτρης Ζακχαίος): μυζήθρα από αιγοπρόβειο γάλα, ξινό, το μιναδικό σκοτύρι με το θρούμπι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα από πρόβειο και γίδινο γάλα καθώς και η περίφημη τριλογία Ομήρου με γραβιέρα από γάλατα πρόβεια, γίδινα και αγελαδινά. Πολλά από τα τυριά έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις.

• Διασέλι (Δημήτρης Αντωνίου): γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα, ξινό (φρέσκο τυρί), σκοτύρι, γραβιέρα πιπεράτη, οινοσπερίτης που ωριμάζει σε οινολάσπη βινσάντο και μανδηλαριάς, πρέμνον με φρέσκο κατσικίσιο (ανάμεσα σε μυζήτρα και μανούρι), μυζήθρα Ίου βουτηράτη κατσικίσια, ξυρή μυζήθρα κατσικίσια.

• Το «Ios winery» (Αλέξανδρος Δελλής) με τα μονοποικιλιακά κρασιά από τους ιδιόκτητους αμπελλώνες, «Ιήτης οίνος» λευκός ξηρός ποικιλία Ασύρτικο, «Ριζομάτα» λευκός ξηρός ποικιλία Μονεμβασιά, «Ιήτης οίνος» ερυθρός ξηρός ποικιλία Μανδηλαριά.

• «ο Δρόμος της Γεύσης» (Αννέτα Κοντογιώργη) με μέλι, ξεχωρίζει η ποικιλία από το ρείκι της Ίου καθώς και κάπαρη.

Τα παιδιά εν τω μεταξύ ζύμωσαν τα κουλουράκια τους τα πήγαν για ψήσιμο και στη συνέχεια τα απόλαυσαν. Η συμμετοχή τους συμβολίζει την αντίστοιχη συμμετοχή τους στην κουζίνα της μαμάς και της γιαγιάς για την παρασκευή του φαγητού. Αναφορά στη Νιώτικη γαστρονομία σε συνδυασμό με τα ήθη και τις παραδόσεις έκανε με γλαφυρότητα ο κ. Γιάννης Λουκιανός.

Η εκδήλωση με μήνυμα η «νησιώτικη κουζίνα στο νησιώτικο σπίτι με τα τοπικά προϊόντα» έδωσε έμπρακτα το πέρασμα των συνταγών, των γεύσεων, των μυστικών της κουζίνας από τη μία γενιά στην άλλη με τοποθετήσεις των συμμετεχόντων. Μας διηγήθηκαν μέλη του συλλόγου, πως έμεινε η γεύση της μητέρας παρά την απουσία της και σφράγισε τις συνταγές της όπως και η ανακάλυψη του βιβλίου συνταγών της γιαγιάς μετά από πολλές δεκαετίες το οποίο ως πολύτιμο κειμήλιο φύλαξε και αξιοποιεί στην κουζίνα η εγγονή της.

Το ίδιο πρωί, πραγματοποιήθηκε η δράση «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου» στο Δημοτικό σχολείο Ίου. Με το συντονισμό της διευθύντριας κας Ευανθίας Καρανάσιου και τη συνεργασία του γεωπόνου κου Γιώργου Βουλά από το φυτώριο «Ios gardens» οι μαθητές της Α’ και ΣΤ’ τάξης με τους εκπαιδευτικούς, παρακολούθησαν σχετική ενημέρωση για τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, τα αρωματικά και τα βότανα, τη χρήση τους στη μαγειρική του νησιώτικου σπιτιού.

Έλαβαν ενημερωτικό υλικό με τα χαρακτηριστικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα του νησιού τους και πήραν την κάρτα όπου θα καταγράψουν συνταγή και τα μυστικά της κουζίνας της γιαγιάς για να τα διατηρήσουν από γενιά σε γενιά. Στη συνέχεια γνώρισαν από κοντά ποικιλία αρωματικών φυτών σε γλάστρες, τα μύρισαν, τα συνέδεσαν με τη χρήση τους και την παρουσία τους στους κήπους και την εξοχή. Ενθουσιασμός ακολούθησε όταν κάθε παιδί έλαβε ένα λαχανικό για να το φυτεύσει σε γλάστρα και να αναλάβει τη φροντίδα του στη συνέχεια στο σπίτι του μια και το σχολείο δεν διέθετε χώρο για καλλιέργεια στην αυλή. Η βιωματική εμπειρία ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των παιδιών να γνωρίσουν με τη βοήθεια της οικογένειάς τους, όσο καλύτερα τα τοπικά προϊόντα, τα φυτά, τα βότανα και την καλλιέργεια τους ως άξιοι «κηπουροί του Αιγαίου».

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Δελτίο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.